Entrades amb l'etiqueta ‘tern’

Una moneda de Jaume I

Dimarts, 13/07/2010
moneda1.jpg

Anvers i revers de l’òbol de tern.

·

Durant els treballs d’excavació s’ha localitzat una moneda en els nivells de preparació de l’enllosat de la Catedral. Es tracta d’una peça de mòdul petit, de poc valor i de metall pobre, concretament de billó, i que apareix molt circulada. La peça numismàtica, com acostuma a passar en el tipus d’estratigrafia a què fem referència així com en el tipus de jaciment (esglésies i santuaris), deu respondre a una moneda perduda accidentalment durant els treballs de construcció de la Catedral.

moneda2.jpg

Moments posteriors a la troballa de la moneda.

La moneda correspon a un òbol de tern (la meitat d’un diner) de l’emissió del 1258 de la seca de Barcelona, encunyat sota Jaume I. La seva posició en la seqüència arqueològica, i un primer cop d’ull als materials ceràmics associats que encara no han estat estudiats en profunditat, permeten suposar una circulació d’aquesta peça fins al primer terç del segle XIV, fet que confirma la llarga durada en el circuit monetari de les monedes de tern encunyades pel monarca.

La troballa d’aquest òbol del segle XIII és un exemple de com el material numismàtic interrelacionat amb el context arqueològic que l’envolta pot confirmar les dades obtingudes a partir d’una estratigrafia i altres restes materials com la ceràmica.