Entrades amb l'etiqueta ‘mediàtica’

Visca l’arqueologia mediàtica!

dilluns, 9/08/2010

Quan vam iniciar aquesta experiència, ja vam manifestar la nostra voluntat d’acompanyar, passés el que passés, l’excavació amb aquest bloc. També vam anunciar que cada divendres faríem una roda de premsa. Al final n’hem fet tres, i també hem atès nombroses peticions d’entrevistes individuals i hem ensenyat l’excavació a nombrosos amics i grups d’interessats. Tot això sobre la marxa i quan tocava. També hem organitzat dues jornades de portes obertes i hem penjat el comunicat del dossier de premsa final.
 
Ha estat, evidentment, una actitud mediàtica ja que, com asseguren el Termcat o  la RAE, mediàtic és allò relatiu als mitjans de comunicació. No hi ha cap accepció negativa del terme.
 
Nosaltres hem optat per mantenir una actitud mediàtica entenent els recursos i les tecnologies de la comunicació i la informació com els millors mitjans per assolir una arqueologia de proximitat, imprescindible per a la socialització de la nostra tasca i la sensibilització envers el patrimoni i la nostra història. Conèixer és valorar una feina que es desenvolupa en una ciutat on sovint l’arqueologia que no s’explica s’entén com un entrebanc per al progrés.
 
Estem agraïts als 1.700 visitants de les jornades de portes obertes, a les desenes d’amics que ens han vingut a veure, a les persones que han fet possible la xifra actual de 10.100 visites al bloc i als nombroses professionals de la comunicació que s’han fet ressò tant a nivell nacional com internacional del projecte. Amb això tots hi sortim guanyant, les institucions i els professionals que hi intervenen, i també la imatge d’una professió  imprescindible per al nostre enriquiment cultural i per la marca Tarragona.
 
L’arqueologia mediàtica és aquella que aprofita els recursos de la comunicació per als seus objectius, però no treballa ni interpreta per justificar els mitjans que empra. Només cal donar un cop d’ull a aquest bloc per entendre-ho.
 
Entendre l’arqueologia mediàtica de forma pejorativa menysvalora la integritat professional dels arqueòlegs i fa mal a la imatge d’un projecte que ha estat transparent i que ha pretès donar una imatge positiva de la ciutat i de l’arqueologia tarragonina.