Entrades amb l'etiqueta ‘Institut Català d’Arqueologia Clàssica’

Fem un parèntesi

dilluns, 9/08/2010
grup sopar.jpg

El sopar de fi d’excavació. Hi falta la Grisel, que estava prospectant per l’alta muntanya.

macias i jo.JPG

Els 'mecànics' d'aquest bloc.

·

Aquest bloc es mantindrà obert, però ara ens prenem un descans. S’acosten les vacances i… les festes de Santa Tecla! Així que no actualitzarem els continguts fins al mes d’octubre.

Ha estat una experiència gratificant en què hem comptat amb un grup notable de col·laboradors i també ens hi han ajudat amics i familiars per poder tenir tot el material rentat i siglat. Tot plegat, un grup humà amb edats compreses entre els 9 i els 46 anys. 

 
lluna.jpg

Quan anem a dormir mirem la Lluna i això és el que veiem. Necessitem vacances!

Hem rebut el suport del Col·legi d’Aparelladors de Tarragona i hi han participat les empreses Fulgencio Villar, Codex – Arqueologia i Patrimoni i Servindustria QMA. També ens ha ajudat molta gent de l’Ajuntament de Tarragona, de l’Institut Català d’Arqueologia Clàssica i del Capítol/Arquebisbat de Tarragona.

 
fins aviat.jpg

Fins aviat!

Hem constituït una veritable societat arqueològica. A tots ells, moltes gràcies.

Una roda de premsa de campanya

divendres, 30/07/2010
roda 1.jpg

Vista de la Catedral durant la roda de premsa.

·

Al costat del sondeig i envoltats de les saques de terra vam celebrar la roda de premsa final del jaciment acompanyats dels periodistes que, durant aquestes setmanes, ens han seguit. Es pot dir que el principal èxit d’aquesta intervenció és precisament la col·laboració institucional que hi ha al darrere i que, sense cap mena de dubte, és la millor metodologia per a la consecució dels grans objectius.
 
Hi han participat la principal institució de gestió de la ciutat –l’Ajuntament de Tarragona-, un centre nacional de recerca –l’Institut Català d’Arqueologia Clàssica- i la propietat del Capítol de la Catedral (Arquebisbat de Tarragona), juntament amb un dels seus recursos museogràfics (el Museu Bíblic Tarraconense). D’altra banda, hem comptat amb la col·laboració del Col·legi d’Aparelladors de Tarragona, i no es pot entendre aquesta intervenció sense el marc pluriinstitucional que va propiciar les prospeccions geofísiques (vegeu Les prospeccions geofísiques).
 
La roda de premsa ha comptat amb la participació de la consellera de Patrimoni Històricoartístic de l’Ajuntament de Tarragona, l’arquebisbe metropolità i primat de Tarragona, el Degà del Capítol de la Catedral, la directora de l’Institut Català d’Arqueologia Clàssica i els tres directors de l’excavació.

roda 2.jpgroda 3.jpgroda 4.jpg

Les prospeccions geofísiques

dilluns, 21/06/2010
text 4-1.jpg

Resultats de les prospeccions geofísiques.

·

L’any 2007 l’Arquebisbat de Tarragona i l’Institut Català d’Arqueologia Clàssica van desenvolupar una intensa campanya de prospeccions geofísiques a l’interior de la Catedral. Durant una setmana un equip dirigit per Albert Casas, Josep M. Macias i Andreu Muñoz va aplicar la tomografia de resistitivitat elèctrica (ERT), la cartografia de conductivitat (EM) i el radar de subsòl (GPR). Va ser un equip internacional integrat per la Universitat de Barcelona, la Universitat de Palerm i l’empresa Sot – Prospeccions Geofísiques.

text 4-2 copia.jpg

Resultats de les prospeccions geofísiques.

Es va localitzar una profunda alteració geofísica d’uns 27 m d’amplada, uns 35 m de longitud i un gruix oscil·lant entre els 2 i 3 m. Això s’ha interpretat com les restes de la fonamentació del podi d’un temple, d’on possiblement es van espoliar els murs perimetrals de carreus de pedra i també l’escalinata frontal.

També s’ha pogut apreciar com l’obra medieval es va adaptar a aquesta evidència. El creuer coincideix amb la façana posterior i els murs laterals de la Catedral van fonamentar fora del basament i directament a la roca.