Entrades amb l'etiqueta ‘fotografia’

Praesidium, Templum et Ecclesia

dimecres, 4/01/2012

Encetem aquesta nova categoria de continguts, i també un any difícil en què cal donar més difusió a la nostra activitat, amb la incorporació de dos pdfs per il·lustrar l’exposició Praesidium, Templum et Ecclesia que es va efectuar en el Museu Bíblic Tarraconense coincidint amb l’edició 2011 del festival de Tarraco Viva. Us adjuntem els panells divulgatius efectuats per tal d’oferir un material de difusió de lliure disposició.

Posteriorment, l’exposició va romandre oberta durant uns mesos per atendre nombroses visites concertades, assolint un total de 2750 visitants. El muntatge va rebre el premi MUSA com a exposició temporal per part de la revista Auriga. També hem gaudit d’un ajut per al finançament d’actuacions en l’àmbit de la divulgació científica (ACDC-2011). Tot plegat, uns incentius més per continuar amb la recerca i difusió d’un projecte que es mantindrà viu durant el 2012 i que, mitjançant aquest blog, us tindrà informats de tot allò que duguem a terme.

Expo_Praesidium_Templum_Ecclesia.jpg

 

Tècniques de dibuix per a alçats arquitectònics

dimecres, 28/07/2010

Ho hem de reconèixer. Finalment no hem pogut prescindir de la cinta mètrica i de la plomada per al dibuix. En aquesta excavació hem combinat tres mètodes, per necessitat o per ganes d’experimentació:

  1. Llapís, cintra mètrica i plomada. No hi ha hagut més remei! Per dibuixar un alçat del mur visigot no hi havia prou espai per a la documentació fotogràfica. Ens hem hagut de sacrificar!
  2. Una altra prova és el traçat de línies amb un nivell òptic i després la fotografia del parament per poder fer la fotogrametria. Amb un programa específic pretenem poder dibuixar amb aquest recurs i sense la necessitat de suport topogràfic.
  3. Amb una nova joguina topogràfica que s’ha adquirit, fruit d’un conveni de col·laboració entre l’Escola Tècnica Superior d’Arquitectura de la nostra Universitat i l’ICAC, fem proves de topografia i fotografia conjuntament. L’aparell determina àrees poligonals de treball i de forma motoritzada pren les dades tot solet. Només cal establir la resolució de mostreig.

 

Tres imatges del procés de dibuix tradicional:
 
dibuix1.JPGdibuix2.jpgdibuix3.jpg

D’esquerra a dreta: marcant eixos amb làser per fer el tractament fotogramètric; tothom parlant i la màquina treballant; detall de l’aparell.

dibuix4.jpgdibuix5.JPGdibuix6.JPG

Fotografiem l’enllosat

dimecres, 30/06/2010
fotografiant enllosat.jpg

Fotografiant l'enllosat des de dalt de la bastida.

·

Vam aprendre a dibuixar amb el flexo, la plomada, el llapis… i amb molta paciència. Ara, la topografia i la fotografia, cada cop més unides pels bites, s’han fet les mestresses del dibuix arqueològic i els ròtrings són una resta arqueològica més.

Per dibuixar l’enllosat que hem de treure, i retornar, s’han enganxat i topografiat a l’àrea d’excavació unes marques reflectants adhesives col·locades de forma regular. Després, tot això s’ha fotografiat zenitalment a una distància suficient i, a partir d’aquí, la feina que queda és per als dibuixants amb l’ordinador.

Al pas que anem, els dibuixants hauran de deixar d’anomenar-se dibuixants.