Entrades amb l'etiqueta ‘enllosat’

Un nou reportatge

divendres, 20/04/2012

Us pengem el vídeo del canal reportatge del portal patrimoni.gencat,  gravat en la fase final de l’excavació de l’estiu del 2011. A més de les oportunes explicacions, veureu el procés de reposició de l’enllosat de la Catedral, que ja havia estat refet a mitjan segle XX.


Els treballs de protecció i cobriment

dimarts, 12/10/2010

Tornem a la normalitat (en part)

dimecres, 6/10/2010
Normalitat.1.JPG

Detall de l’àrea d’excavació durant la festivitat de Santa Tecla.Caminant per damunt del temple.

·
Ja s’han reposat els 32 m2 d’enllosat del paviment de la Catedral que vam extreure al juliol. Ha estat una tasca duta a terme per l’empresa Fulgencio Villar i creiem que el resultat ha estat del tot satisfactori. Bona prova d’això és que, per damunt de l’antiga zona d’excavació, s’hi han desenvolupat amb normalitat els actes previstos amb motiu de la Festa Major de Santa Tecla. S’hi va fer l’ofici de Santa Tecla, la processó i el mateix edifici de la Catedral va servir fins i tot d’aixopluc als tarragonins que van ser sorpresos per la inoportuna visita de la pluja.
 
Normalitat. 2.JPG

Caminant per sobre del temple.

La reposició de l’enllosat s’ha efectuat en el termini de temps previst  i, per aquest motiu, ens han sabut greu algunes notícies aparegudes als mitjans de comunicació en què s’afirmava que alguns dels actes de la Festa Major havien sofert modificacions a causa dels treballs arqueològics. Una cosa són els treballs de restauració derivats de la fase IV del Pla Director i una altra de diferent és el nostre projecte de recerca arqueològica. 
 
En fi, som víctimes de les llegendes urbanes que arrossega l’arqueologia.

Normalitat.3.JPG

Tot va transcórrer amb absoluta normalitat a l’antiga àrea d’excavació.

Comença l’excavació estratigràfica

divendres, 2/07/2010
equip treballant copia.jpg

Aquí penca tothom.

·

equip treballant 2.jpg

El sondeig estratigràfic a punt de caramel.

A sota l’enllosat hi ha el llit de morter que feia de preparació i repòs de les lloses que ja s’han extret.

Es tracta del començament de l’excavació manual i de la preparació de la planimetria per poder efectuar seguidament les seccions estratigràfiques.

Ja hem acabat d’extreure l’enllosat

divendres, 2/07/2010
enllosat acabat.jpg

Detall de l'enllosat presentat i numerat a l'entrada de la Catedral.

fulgencio boys.jpg

Els 'Fulgencio boys' (Esteban, Dani, Pedro i Santiago).

·

Sempre es diu que l’experiència és un grau. Així, l’equip arqueològic juntament amb els ajudants de l’empresa Fulgencio Villar hem perfeccionant la tècnica i les eines de tal manera que en el segon dia de feina hem acabat d’extreure uns 24 m2 de l’enllosat.
 
Totes les lloses han quedat ordenades a l’entrada de la Catedral i preparades per a la seva reposició quan hagin finalitzat els nostres treballs.

Comencem a treure les lloses

dijous, 1/07/2010
treient lloses 1.jpg

Comencem a treure lloses.

·

Treure l’enllosat de la Catedral sense trencar les pedres està sent més difícil del que ens imaginàvem. El gruix de les lloses oscil·la entre els 15-35 cm, tot i que la la mesura més habitual és la intermèdia.

treient lloses 2.jpg

Treballadors de l'empresa Fulgencio Villar ens ajuden.

Pràcticament hi ha mig centímetre de juntura de morter entre peça i peça. I és que hem trigat unes tres hores a treure les tres primeres lloses.

A partir d’aquí cada cop ha estat més fàcil obrir forat en un enllosat on la compressió lateral és tan forta que per sota del paviment només hi ha un llit d’uns 10 cm de morter de calç. Imagineu-vos tot el que pot haver passat per sobre d’aquest paviment al llarg dels segles i, en canvi, no ha cedit gents.

Fotografiem l’enllosat

dimecres, 30/06/2010
fotografiant enllosat.jpg

Fotografiant l'enllosat des de dalt de la bastida.

·

Vam aprendre a dibuixar amb el flexo, la plomada, el llapis… i amb molta paciència. Ara, la topografia i la fotografia, cada cop més unides pels bites, s’han fet les mestresses del dibuix arqueològic i els ròtrings són una resta arqueològica més.

Per dibuixar l’enllosat que hem de treure, i retornar, s’han enganxat i topografiat a l’àrea d’excavació unes marques reflectants adhesives col·locades de forma regular. Després, tot això s’ha fotografiat zenitalment a una distància suficient i, a partir d’aquí, la feina que queda és per als dibuixants amb l’ordinador.

Al pas que anem, els dibuixants hauran de deixar d’anomenar-se dibuixants.