Entrades amb l'etiqueta ‘edat mitjana’

La Catedral de Tarragona: dades històriques

dimarts, 6/07/2010

La Catedral de Tarragona és hereva, en el temps, de la domus ecclesia de l’època de sant Fructuós (259 dC), de la basílica episcopal del segle V dC que cita Consenci i de la Catedral visigòtica que s’esmenta en el Codex Veronensis. Ignorem on es van ubicar aquestes edificacions. La Catedral visigòtica devia estar erigida a la mateixa àrea de la Catedral actual. Amb la incursió islàmica, a inicis del s.VIII, la ciutat va quedar despoblada i la Catedral, com els altres edificis, abandonats.
 
Durant l’alta edat mitjana hi va haver diferents intents per restaurar la ciutat i la dignitat metropolitana de la seva Església. Aquesta empresa era un pas molt important per assolir la plena sobirania dels comtats catalans. En el marc històric de l’impuls de la Reforma Gregoriana i la proclamació de la primera croada per part del papa Urbà II, aquest pontífex concedí al bisbe de Vic, Berenguer Seniofred de Lluçà, permís per restaurar la seu metropolitana a través d’una butlla signada a Càpua l’any 1091.
 
La infeudació efectiva de la ciutat es va produir a mitjans del s. XII. Cap a finals d’aquest segle s’inicià la construcció de la Catedral, símbol per excel·lència d’aquesta restauració. Les obres van començar a finals del segle XIII per l’absis central. Suposem que el projecte primitiu comptava amb una única nau de 16 metres d’amplada amb trams de volta de canó apuntat. Cap al 1230 s’hi va fer la primera consagració que va permetre la celebració de la litúrgia a la capçalera i als primers trams de volta. A partir del segon terç del s. XIII, es va impulsar un canvi espectacular en el projecte que és el resultat del que avui visualitzem. La fàbrica de la Catedral es va acabar tancant per la façana al segle XIV. Així, l’arquebisbe Joan d’Aragó consagrava, finalment, la Catedral l’any 1331, ara fa 679 anys.
 
El sector on excavem és el segon tram de la volta de la nau central proper a la portalada principal. Sabem que aquests dos trams van ser executats conjuntament. El paviment es devia haver fet entre l’últim terç del segle XIII i els inicis del segle XIV.