Entrades amb l'etiqueta ‘documentació’

L’hora de l’estudi!

divendres, 16/07/2010
Estudi.JPG

Detall general de la intervenció. La fletxa vermella indica una gran solera de fonamentació.

·

Aquests dies hem alentit el ritme del bloc perquè hem topat, gairebé de forma sobtada, amb la finalització de la documentació estratigràfica i, s’ha de reconèixer, hem prioritzat la nostra tasca.
                                                                                                            
Creiem que hem identificat les restes pertanyents a la fonamentació d’un temple, però ara ens cal un període d’anàlisi per tenir clar el procés constructiu d’una gran obra que, com ens imaginàvem, es documenta a nivell de fonamentació i ens ha arribat en un estat d’espoli i transformació molt intens.
 
Durant les properes dues o tres setmanes ordenarem tota la informació i us exposarem les nostres primeres valoracions, però abans us volem fer uns comentaris previs que us han d’ajudar a entendre la dificultat d’interpretar i contextualitzar una sèrie d’evidències que, amb el suport gràfic actual, són difícils d’explicar i, a la vegada, de comprendre. Farem també una sèrie de proves de contrastació estructural que us detallarem properament.
 
D’altra banda, entenem que l’opció d’anar fent un bloc coetani a l’excavació comporta avantatges, però també servituds que, en aquest cas, precipiten el període de reflexió i anàlisi que tot estudi arqueològic necessita. Nosaltres som plenament conscients d’aquesta situació, però entenem que els continguts que seguiran aquest text són propostes interpretatives que s’aniran concretant i que seran sotmeses a debat i contrastació amb altres col·legues i equips de recerca de dins i fora de la ciutat. Aquest temple esdevé un cas més de l’arquitectura religiosa romana i, per tant, les seves evidències constructives s’hauran de contrastar amb els nombrosos exemplars conservats arran del Mediterrani.
 
El bloc reflecteix un procés de treball i tindrà una vigència temporal específica, però aquesta excavació només és una actuació puntual d’un procés d’estudi científic dilatat en què el coneixement progressa contínuament.

El repte del dibuix

dijous, 8/07/2010
repte dibuix 1.jpg

Fotogrametria i secció estratigràfica dels farciments constructius de l’enllosat de la Catedral.

Els amics de la Unitat de Documentació Gràfica de l’ICAC s’han marcat un repte ostentós dels seus. Esperem que se’n surtin, tot i que, si no és així, també serà positiu perquè es pot avançar caminant o bé descartant camins equivocats.

S’han proposat, amb el seu programari, les estacions topogràfiques i les càmeres fotogràfiques (de tot menys llapis, plomada i goma), recompondre l’estratigrafia arqueològica a partir de la fotogrametria.

repte dibuix 2.jpg

Secció estratigràfica clàssica en paper mil·limetrat.

Així doncs, anem documentant fotogràficament l’excavació, com sempre es fa, i automàticament ells generen seccions estratigràfiques amb els recursos tècnics de què disposen.

Nosaltres, més tradicionals, continuarem prenent cotes i fent les seccions en el paper mil·limetrat. Al final ho compararem i de ben segur que alguna solució n’obtindrem.

Primer, ens situem

dimarts, 29/06/2010
pRIMER SITUAR-SE.jpg

Detall de l'àrea d'excavació.

·

Actualment tota excavació arqueològica és georeferenciada en coordenades UTM i posicionada en el seu entorn urbà o rural. Això és el que han fet els amics de la Unitat de Documentació Gràfica de l’ICAC. Han situat l’àrea de treball en relació amb el seu marc arquitectònic –la Catedral– però també amb el Pla de la Seu. D’aquesta manera, els resultats que se n’obtinguin es podran relacionar amb les restes arqueològiques conegudes en l’entorn i agrupar-se en funció del seu període històric.

primer situarse-2.jpg

Topografiant l'entorn de l'excavació.

Cada excavació és una petita peça d’un gran trencaclosques que, en el cas de Tàrraco, va tenir diferents dibuixos durant nous segles d’història. Penseu que, a inicis del segle II després de Crist, aquest trencaclosques va mesurar més de 80 hectàrees d’extensió. Podeu copsar aquesta realitat en el projecte Planimetria Arqueològica de Tarraco disponible a la xarxa en pdf.