Entrades amb l'etiqueta ‘dibuix’

Tècniques de dibuix per a alçats arquitectònics

dimecres, 28/07/2010

Ho hem de reconèixer. Finalment no hem pogut prescindir de la cinta mètrica i de la plomada per al dibuix. En aquesta excavació hem combinat tres mètodes, per necessitat o per ganes d’experimentació:

  1. Llapís, cintra mètrica i plomada. No hi ha hagut més remei! Per dibuixar un alçat del mur visigot no hi havia prou espai per a la documentació fotogràfica. Ens hem hagut de sacrificar!
  2. Una altra prova és el traçat de línies amb un nivell òptic i després la fotografia del parament per poder fer la fotogrametria. Amb un programa específic pretenem poder dibuixar amb aquest recurs i sense la necessitat de suport topogràfic.
  3. Amb una nova joguina topogràfica que s’ha adquirit, fruit d’un conveni de col·laboració entre l’Escola Tècnica Superior d’Arquitectura de la nostra Universitat i l’ICAC, fem proves de topografia i fotografia conjuntament. L’aparell determina àrees poligonals de treball i de forma motoritzada pren les dades tot solet. Només cal establir la resolució de mostreig.

 

Tres imatges del procés de dibuix tradicional:
 
dibuix1.JPGdibuix2.jpgdibuix3.jpg

D’esquerra a dreta: marcant eixos amb làser per fer el tractament fotogramètric; tothom parlant i la màquina treballant; detall de l’aparell.

dibuix4.jpgdibuix5.JPGdibuix6.JPG

Fotografiem l’enllosat

dimecres, 30/06/2010
fotografiant enllosat.jpg

Fotografiant l'enllosat des de dalt de la bastida.

·

Vam aprendre a dibuixar amb el flexo, la plomada, el llapis… i amb molta paciència. Ara, la topografia i la fotografia, cada cop més unides pels bites, s’han fet les mestresses del dibuix arqueològic i els ròtrings són una resta arqueològica més.

Per dibuixar l’enllosat que hem de treure, i retornar, s’han enganxat i topografiat a l’àrea d’excavació unes marques reflectants adhesives col·locades de forma regular. Després, tot això s’ha fotografiat zenitalment a una distància suficient i, a partir d’aquí, la feina que queda és per als dibuixants amb l’ordinador.

Al pas que anem, els dibuixants hauran de deixar d’anomenar-se dibuixants.