Entrades amb l'etiqueta ‘comunicació’

Un nou reportatge

divendres, 20/04/2012

Us pengem el vídeo del canal reportatge del portal patrimoni.gencat,  gravat en la fase final de l’excavació de l’estiu del 2011. A més de les oportunes explicacions, veureu el procés de reposició de l’enllosat de la Catedral, que ja havia estat refet a mitjan segle XX.


Presentació del catàleg de l’exposició Praesidium, Templum et Ecclesia

dijous, 1/03/2012

Els autors del catàleg de l'exposició 'Praesidium, Templum et Ecclesia' moments després de la presentació

Aquest dimecres 29 de febrer s’ha presentat la publicació Praesidium, Templum et Ecclesia. Les intervencions arqueològiques a la Catedral de Tarragona 2010-2011. Memòria d’una exposició temporal. Es tracta d’un catàleg divulgatiu de l’exposició del mateix nom que es va realitzar en el Museu Bíblic Tarraconense en el marc del Festival Tarraco Viva 2011. L’exposició va rebre el guardó MUSA concedit per la revista Auriga com a exposició temporal sobre el món antic, i la present publicació ha estat finançada per la Secretaria d’Universitats i Recerca de la Generalitat de Catalunya (convocatòria ACDC’11) amb l’objectiu de transferir els coneixements científics obtinguts en les intervencions arqueològiques a la Catedral a la societat en general.

El llibre és una altra proposta divulgativa dels treballs arqueològics efectuats als estius del anys 2010 i 2011. És una obra dels autors d’aquest blog i de l’Antonio Peña i la Míriam Ramon que pretén oferir una visió sintètica sobre l’evolució històrica de l’acròpolis Tarraconense, al mateix temps que s’inclouen les peces més significatives que es van recuperar en les excavacions. És un llibre en català amb traducció íntegra dels textos en castellà i anglès.

Descarrega’t aquí el catàleg de l’exposició Praesidium, Templum et Ecclesia.

Praesidium, Templum et Ecclesia

dimecres, 4/01/2012

Encetem aquesta nova categoria de continguts, i també un any difícil en què cal donar més difusió a la nostra activitat, amb la incorporació de dos pdfs per il·lustrar l’exposició Praesidium, Templum et Ecclesia que es va efectuar en el Museu Bíblic Tarraconense coincidint amb l’edició 2011 del festival de Tarraco Viva. Us adjuntem els panells divulgatius efectuats per tal d’oferir un material de difusió de lliure disposició.

Posteriorment, l’exposició va romandre oberta durant uns mesos per atendre nombroses visites concertades, assolint un total de 2750 visitants. El muntatge va rebre el premi MUSA com a exposició temporal per part de la revista Auriga. També hem gaudit d’un ajut per al finançament d’actuacions en l’àmbit de la divulgació científica (ACDC-2011). Tot plegat, uns incentius més per continuar amb la recerca i difusió d’un projecte que es mantindrà viu durant el 2012 i que, mitjançant aquest blog, us tindrà informats de tot allò que duguem a terme.

Expo_Praesidium_Templum_Ecclesia.jpg

 

Hem arribat a les 3.500 visites

divendres, 9/07/2010

Aquest dijous, coincidint amb la presentació del bloc en llengua castellana, vam arribar a la xifra de 3.500 visites. Realment, no ens esperàvem aquesta resposta i, el que inicialment era una prova juganera, s’ha convertit en un compromís que assumim amb agraïment i que, sense cap mena de dubte, ha de fer reflexionar sobre els criteris de difusió que es poden aplicar a determinats projectes de recerca arqueològica.
 
Tots tenim clara la política de difusió científica i ciutadana que s’ha d’aplicar als resultats de la recerca arqueològica, però si hi ha, com a la Catedral, un context favorable, és possible anar més enllà? Fins a quin punt podem considerar la mateixa excavació arqueològica un element d’interès suficient per fer-ne un seguiment públic? Quina és la frontera entre la transparència i la privacitat laboral duta a terme amb mitjans públics? Quin és l’equilibri entre la pedagogia, la realitat laboral i el xou mediàtic? Cal que sigui un arqueòleg qui controli tots els processos de difusió per tal de no trivialitzar o estereotipar una professió que, a més a més, no gaudeix d’una acceptació social total?
 
Bé, és més fàcil excavar.

Un agraïment a la premsa

dilluns, 5/07/2010
agraiment.jpg

Tres entrevistes simultànies.

·

Una de les idees que teníem quan vam iniciar aquest projecte era que cada divendres obriríem una estona les portes de la Catedral als mitjans de comunicació. Després d’aquest divendres passat, volem agrair la seva resposta i el seu compliment, perquè ens faciliten molt la feina i, s’ha de reconèixer, el tractament que n’hem rebut ens permet difondre la nostra activitat.

I és que la socialització de l’arqueologia ha de ser una obligació ja que, al cap i a la fi, és la societat la que sufraga la major part de la nostra activitat.

Continuarem cada divendres amb aquesta tasca i us demanem que concerteu les visites amb la Míriam (Museu Bíblic Tarraconense, 977 251 888, mramon@arquebisbattarragona.cat).
 
PS: això no pressuposa que cada divendres tinguem novetats!