Entrades amb l'etiqueta ‘bloc’

Tornem-hi!

dimecres, 6/10/2010

Després de les vacances, d’atendre afers posposats per la mateixa campanya d’excavació i de les festes de Santa Tecla, tornem a emprendre l’activitat del bloc. Val a dir que la freqüència d’entrades no serà ni de bon tros la mateixa, tenint en compte que ara iniciem una fase d’estudi que s’alterna amb altres activitats que desenvolupem conjuntament o separadament. Amb el suport dels amics de Sapiens, aquest bloc romandrà obert per oferir-vos totes les novetats relacionades amb un projecte en què l’excavació arqueològica només és una fase més d’una recerca que ja acumula 10 anys d’existència.
 
Malgrat la nostra inactivitat, el bloc ha continuat consultant-se fins a arribar a la xifra actual de 11.000 consultes en català i 2.300 en castellà. Valorem positivament aquesta resposta i tot plegat ens ha fet reflexionar sobre una sèrie d’aspectes relacionats amb la difusió de la pràctica arqueològica. Precisament, l’entrada Hem arribat a les 3.500 visites va ser una de les més comentades, amb alguna crítica, però tot plegat es tractava de reflexions d’uns professionals que, sorpresos pel vostre seguiment, intenten seguir, amb la màxima dignitat possible, una evolució tecnològica que no té aturador.
 
En aquesta nova etapa us anirem informant de les conferències que puguem efectuar, de notícies o activitats relacionades amb la recerca de l’acròpolis de Tarragona i, en definitiva, de tot allò que us permeti seguir tot el procés de recerca i difusió que duem a terme des de la nostra activitat quotidiana.

Ens ha complagut molt la publicació, durant aquest temps, d’un article d’una de les nostres col·laboradores, Aurora Muriente, al suplement dominical d’El Nuevo Día, un diari del seu país, Puerto Rico. El podeu llegir a continuació. Ja podem afirmar que hem travessat el charco!

article aurora-1_01.JPG

article aurora-2_01.JPGarticle aurora-3_01.JPG

Visca l’arqueologia mediàtica!

dilluns, 9/08/2010

Quan vam iniciar aquesta experiència, ja vam manifestar la nostra voluntat d’acompanyar, passés el que passés, l’excavació amb aquest bloc. També vam anunciar que cada divendres faríem una roda de premsa. Al final n’hem fet tres, i també hem atès nombroses peticions d’entrevistes individuals i hem ensenyat l’excavació a nombrosos amics i grups d’interessats. Tot això sobre la marxa i quan tocava. També hem organitzat dues jornades de portes obertes i hem penjat el comunicat del dossier de premsa final.
 
Ha estat, evidentment, una actitud mediàtica ja que, com asseguren el Termcat o  la RAE, mediàtic és allò relatiu als mitjans de comunicació. No hi ha cap accepció negativa del terme.
 
Nosaltres hem optat per mantenir una actitud mediàtica entenent els recursos i les tecnologies de la comunicació i la informació com els millors mitjans per assolir una arqueologia de proximitat, imprescindible per a la socialització de la nostra tasca i la sensibilització envers el patrimoni i la nostra història. Conèixer és valorar una feina que es desenvolupa en una ciutat on sovint l’arqueologia que no s’explica s’entén com un entrebanc per al progrés.
 
Estem agraïts als 1.700 visitants de les jornades de portes obertes, a les desenes d’amics que ens han vingut a veure, a les persones que han fet possible la xifra actual de 10.100 visites al bloc i als nombroses professionals de la comunicació que s’han fet ressò tant a nivell nacional com internacional del projecte. Amb això tots hi sortim guanyant, les institucions i els professionals que hi intervenen, i també la imatge d’una professió  imprescindible per al nostre enriquiment cultural i per la marca Tarragona.
 
L’arqueologia mediàtica és aquella que aprofita els recursos de la comunicació per als seus objectius, però no treballa ni interpreta per justificar els mitjans que empra. Només cal donar un cop d’ull a aquest bloc per entendre-ho.
 
Entendre l’arqueologia mediàtica de forma pejorativa menysvalora la integritat professional dels arqueòlegs i fa mal a la imatge d’un projecte que ha estat transparent i que ha pretès donar una imatge positiva de la ciutat i de l’arqueologia tarragonina.