L’aventura de l’arqueologia

Tothom sap que una excavació arqueològica és una petita aventura. No només per allò que representa la incertesa dels resultats que es poden obtenir sota terra, sinó també per tot el que envolta una excavació i el sempre difícil encaix en altres obres paral·leles, o per la costosa sensibilització d’altres agents que intervenen en la gestió i conservació d’un patrimoni històric que, en teoria, és un bé comú.
 
Imagineu-vos, doncs, el que representa una excavació a dins d’una Catedral Metropolitana en la fase final de la seva restauració! Com a arqueòlegs som sempre els responsables, i alhora víctimes, de tots aquests entrebancs augmentats per la crua imatge social i laboral de l’arqueologia, ja sigui en l’àmbit estatal o en el local. És a dir, l’arqueologia és la responsable d’haver triat aquestes dates per dur a terme l’excavació, de tots els entrebancs que han sorgit i dels que sorgiran: ajornaments, problemes de seguretat, modificacions dels actes litúrgics o festius, etc. Fins i tot som responsables de les diferències entre la política comunicativa de l’any passat i l’actual.
 
També som responsables del ritme dels treballs arqueològics que actualment desenvolupem a la nau central de la Catedral. Ja hem complert 10 dies i durant aquest temps (del 4 al 8 i del 18 al 22 de juliol) hem extret l’enllosat de l’àrea excavada per desenvolupar la nostra tasca. Han estat 10 dies intensos que ens han distret massa del compromís del bloc però que han estat suficients per copsar la complexitat històrica de l’indret triat en aquesta nova fase.
 
Intentarem recuperar el temps perdut. Us adjuntem unes imatges que intenten reflectir l’evolució dels treballs i us n’anirem detallant els aspectes més interessants que vagin sorgint. Sempre sobre la base d’unes hipòtesis de treball que s’aniran corroborant o desestimant progressivament. 

Comparteix

    Comentaris

    Escriu un comentari

    (*) Camps obligatoris

    *

    Normes d'ús