L’estudi geotècnic: assaig de penetració estàndard

Geotècnic4.jpg

Introducció de l’instrument de percussió o penetròmetre.

·

Com a informació addicional, i per tal d’obtenir un valor orientatiu respecte de la tensió admissible i l’assentament de les argiles sobre les quals es troba la llosa de fonamentació (i en el punt del sondeig, que és el més desfavorable), s’ha practicat un assaig SPT (standard penetration test o assaig de penetració estàndard) amb base a paràmetres actuals (sabent que aquests no són aplicables al món romà).

Geotècnic5.jpg

Mostra de les argiles sota la llosa de 'caementicium' on s’ha fet la prova d’assentament.

Es tracta d’aplicar un dispositiu de percussió que consta d’una massa de 63,5 kg, amb una alçada de caiguda de 75 cm, sobre una part de la mostra que s’ha extret entre 4,10 – 4,70 metres per sota del nivell de l’enllosat de la Catedral. Posteriorment s’han fet uns càlculs en funció d’una sèrie de variables i s’ha determinat la tensió admissible per a una fonamentació del tipus llosa en la capa d’argiles.

El valor de la tensió s’estima en 1,20 kg/cm2 aproximadament, i els assentaments menors als 5,00 cm (valors acceptables per a una fonamentació actual de tipus llosa).

Lluís Comes (CITAM)

Comparteix

  Etiquetes: , , , ,

  Comentaris

  • Lucas Brioso

   28/07/2010 - 22:52

   Es impresionante lo que ha prosperado esto, pero … Porque penetrometro es el primer tecnicismo que la gente de apié entendemos. Vaya por dios! Supongo que si se llama así es por algo.
   No se si lo vais a tapar o no en cuando acabéis. Espero que no porque debe ser la ostia

   Animos!

  Escriu un comentari

  (*) Camps obligatoris

  *

  Normes d'ús