L’antefixa de la Catedral

antefixa copia.jpg

Fragment d’antefixa recuperat.

·

Als edificis importants, els romans acostumaven a incloure-hi un element decoratiu per coronar les teulades; unes plaques que s’adherien a l’última filera de teules i que reben el nom d’antefixes. Sovint s’hi representen amb relleu palmetes, personatges mitològics o d’altres. Tarragona és la ciutat hispànica que té més antefixes catalogades; algunes són importades, però la majoria es van fabricar a les terrisseries de Tarraco o de les vil·les del voltant. La producció local d’antefixes es va produir en una època molt concreta: entre finals del segle I aC i mitjans del I dC.
 

teulada romana.jpeg.jpg

Dibuix del model de voladís d’una teulada.

El fragment trobat a les excavacions de la Catedral s’ha localitzat en un nivell de l’Antiguitat Tardana i pertany a un tipus molt conegut que sabem que es fabricava a la mateixa ciutat i també a la gran terrisseria del Roquís (Riudoms). A la imatge s’hi aprecia la meitat inferior d’un bust femení; els pits coberts amb un vestit i el coll, però hi manca el cap.
 
Es tracta d’una imatge de la deessa Àrtemis (Diana) com a senyora de la Lluna (Selene), que a les antefixes tarraconenses es representa com un bust femení amb una diadema en forma de mitja lluna, amb un vel que cobreix la figura fins a les espatlles, formant plecs. Els cabells, llargs i solts, es reparteixen a ambdues bandes de la cara i a sota l’alçada de les orelles cauen trenats pel costat dels pits. Vesteix un chiton tancat en V, que se cenyeix al cos formant plecs.

Jordi López (ICAC)

Comparteix

  Etiquetes: , , , ,

  Comentaris

  • s.c.s.

   15/07/2010 - 18:37

   Una troballa com aquesta, soposo que petita per vosaltres , als que ho llegim i ho mirem de lluny , de veritat que ens sembla excepcional. De H. Carter.
   Continueu així si us plau. És fantàstic.

  • Santi

   15/07/2010 - 18:38

   Una troballa com aquesta, soposo que petita per vosaltres , als que ho llegim i ho mirem de lluny , de veritat que ens sembla excepcional. De H. Carter.
   Continueu així si us plau. És fantàstic.

  • Xavier

   16/07/2010 - 0:26

   Llavors, tenim temple?

  Escriu un comentari

  (*) Camps obligatoris

  *

  Normes d'ús