Una moneda de Jaume I

moneda1.jpg

Anvers i revers de l’òbol de tern.

·

Durant els treballs d’excavació s’ha localitzat una moneda en els nivells de preparació de l’enllosat de la Catedral. Es tracta d’una peça de mòdul petit, de poc valor i de metall pobre, concretament de billó, i que apareix molt circulada. La peça numismàtica, com acostuma a passar en el tipus d’estratigrafia a què fem referència així com en el tipus de jaciment (esglésies i santuaris), deu respondre a una moneda perduda accidentalment durant els treballs de construcció de la Catedral.

moneda2.jpg

Moments posteriors a la troballa de la moneda.

La moneda correspon a un òbol de tern (la meitat d’un diner) de l’emissió del 1258 de la seca de Barcelona, encunyat sota Jaume I. La seva posició en la seqüència arqueològica, i un primer cop d’ull als materials ceràmics associats que encara no han estat estudiats en profunditat, permeten suposar una circulació d’aquesta peça fins al primer terç del segle XIV, fet que confirma la llarga durada en el circuit monetari de les monedes de tern encunyades pel monarca.

La troballa d’aquest òbol del segle XIII és un exemple de com el material numismàtic interrelacionat amb el context arqueològic que l’envolta pot confirmar les dades obtingudes a partir d’una estratigrafia i altres restes materials com la ceràmica.

Comparteix

  Etiquetes: , , , , , ,

  Comentaris

  • Jaume Massó

   14/07/2010 - 14:01

   No podia ser d’altra manera: Jaume, el primer.
   Conyes a banda, a veure quan trobeu les monedes romanes… si pot ser amb el temple, millor.

  • Carles P.

   14/07/2010 - 15:48

   Bona notícia. Aquest bloc cada dia m’agrada més. esteu afinant molt amb el llenguate i amb els continguts.

  • J. Pellicer i Bru

   25/05/2011 - 10:38

   Felicitats. Emperò deuuríeu d’explicar lo que és una moneda de tern.

  Escriu un comentari

  (*) Camps obligatoris

  *

  Normes d'ús