Aquí s’aprofita tot!

itxaso 1.JPG

Itxaso Euba recull mostres amb uns companys.

·

Tot el que trobem en una excavació arqueològica ens pot aportar informació, fins i tot els materials que no ens criden l’atenció, com les monedes o les ceràmiques; és per això que no es llença res. La terra mateixa, que pot contenir carbons i altres residus orgànics com llavors o fruits, pot ser garbellada durant l’excavació per recollir-ne el material arqueològic que no hem vist excavant. A més, una quantitat de terra (establerta abans per un especialista) es recull en uns sacs ben etiquetats que es transportaran al laboratori.

itxaso-2.JPG

Sacs de mostres. A veure si hi ha sort!

Els carbons que trobem en un jaciment poden servir per datar, per carboni 14, el nivell o l’estructura que ens interessa. Però no només això: cada carbó és analitzat amb un microscopi i, com que conserva l’estructura original de la fusta, podem conèixer a quin gènere o espècie pertanyia el fragment. L’especialista que analitza els carbons de fusta d’un jaciment arqueològic es diu antracòleg (hi ha gent especialista en unes coses més rares!).

La identificació de molts fragments de carbó de diferents nivells del jaciment ens donarà informació sobre la vegetació de l’entorn de la ciutat de Tarragona en el passat. També podrem conèixer els tipus d’arbres utilitzats per a diferents activitats, com els focs domèstics, la construcció d’estructures de fusta, etc.

Itxaso Euba (ICAC)

Comparteix

  Etiquetes: , , , ,

  Comentaris

  • Lucas Brioso

   13/07/2010 - 0:10

   Espero que si, que tengáis mucha suerte … perdón un amigo mío me ha dicho que lo haga en catalán pues anda anem a fer cas no? Be veig que aneu guanyant popularitat us he vist en el diari i el punt, moltes felicitats veig que us surten moltes coses, no se ho tornareu a tapar espero de totes que no pero vuenu… Ànims!

  Escriu un comentari

  (*) Camps obligatoris

  *

  Normes d'ús