Les prospeccions geofísiques

text 4-1.jpg

Resultats de les prospeccions geofísiques.

·

L’any 2007 l’Arquebisbat de Tarragona i l’Institut Català d’Arqueologia Clàssica van desenvolupar una intensa campanya de prospeccions geofísiques a l’interior de la Catedral. Durant una setmana un equip dirigit per Albert Casas, Josep M. Macias i Andreu Muñoz va aplicar la tomografia de resistitivitat elèctrica (ERT), la cartografia de conductivitat (EM) i el radar de subsòl (GPR). Va ser un equip internacional integrat per la Universitat de Barcelona, la Universitat de Palerm i l’empresa Sot – Prospeccions Geofísiques.

text 4-2 copia.jpg

Resultats de les prospeccions geofísiques.

Es va localitzar una profunda alteració geofísica d’uns 27 m d’amplada, uns 35 m de longitud i un gruix oscil·lant entre els 2 i 3 m. Això s’ha interpretat com les restes de la fonamentació del podi d’un temple, d’on possiblement es van espoliar els murs perimetrals de carreus de pedra i també l’escalinata frontal.

També s’ha pogut apreciar com l’obra medieval es va adaptar a aquesta evidència. El creuer coincideix amb la façana posterior i els murs laterals de la Catedral van fonamentar fora del basament i directament a la roca.

Comparteix

  Etiquetes: , , , , , , , , ,

  Comentaris

  • La base de la teoria (I) – Sapiens.cat

   18/07/2010 - 10:12

   […] coincidents amb la realitat arqueològica (vegeu la bibliografia del projecte i el text sobre les prospeccions geofísiques). D’aquesta manera, la validació arqueològica de la geofísica permetrà plantejar propostes […]

  • L’estudi geotècnic: els objectius – Sapiens.cat

   25/07/2010 - 12:05

   […] treballs de prospecció geofísica duts a terme fins al moment (llegiu Les prospeccions geofísiques) han posat de manifest la presència de canvis en les propietats físiques dels materials que […]

  • Una roda de premsa de campanya – Sapiens.cat

   30/07/2010 - 11:47

   […] intervenció sense el marc pluriinstitucional que va propiciar les prospeccions geofísiques (vegeu Les prospeccions geofísiques).   La roda de premsa ha comptat amb la participació de la consellera de Patrimoni […]

  Escriu un comentari

  (*) Camps obligatoris

  *

  Normes d'ús