Arqueologia a la Catedral de Tarragona

Text 1-1.JPG

Interior de la Catedral de Tarragona.

Text 1-2.jpg

Gravat Catedral de Tarragona (Alexandre de Laborde, 1806).

·

Al llarg de la història de Tarragona, la Catedral sempre ha estat un referent en la descripció i recuperació de troballes arqueològiques. Podem fer esment dels estudis de Pons d’Icart al segle XVI, però també dels del canonge Joan de Cessé i de l’activitat pionera de l’arquebisbe Antoni Agustí. Des d’aleshores, la recerca, difusió i conservació han estat activitats constants que, ja al segle XX, han permès la irrupció professional de la nostra ciència.  

L’arqueologia és la disciplina històrica que, entre d’altres pràctiques, investiga el subsòl d’un indret per recuperar, identificar i comprendre els vestigis arquitectònics o les capes de terra –estrats- que han sobreviscut al pas dels segles i a les transformacions dels homes. Els primers arqueòlegs que van treballar a la Catedral van ser Mn. Serra Vilaró, Sánchez Real i Theodor Hauschild.
text 1-3.jpg

Reconstrucció infogràfica de la plaça sacra pagana sense el temple d'August (Digivisión).

La seva tasca ha estat continuada per una nova arqueologia que ha experimentat una forta renovació metodològica, és més interdisciplinària i es troba més internacionalitzada. La nostra aportació ha estat acompanyar els diversos treballs efectuats en el marc del Pla Director i, paulatinament, incorporar els resultats en els canals de difusió socials i científics.

Comparteix

  Etiquetes: , , , , ,

  Comentaris

  • Tweets that mention Arqueologia a la Catedral de Tarragona – Sàpiens.cat — Topsy.com

   22/06/2010 - 17:14

   […] This post was mentioned on Twitter by Bernadette Farriol and Mariona Aragay, Eva Inglés i Barroso. Eva Inglés i Barroso said: ja està operatiu el blog sobre les intervencions arqueològiques que es faran a la catedral de Tarragona http://bit.ly/cyuD8L […]

  • Maria Dolors Molas Font

   22/06/2010 - 21:48

   Felicitats pel projecte i l’encert que heu tingut en apropar les recerques arqueològiques a la societat.
   Molts ànims.

  • Jaume Massó

   23/06/2010 - 8:21

   Espero que no us vinguin el Fermí Fernández i tota la resta dels que fan Sota Terra. Penseu a mirar totes les pedres, a veure quantes inscripcions trobeu. Endavant les atxes!

  • Pere Manel

   23/06/2010 - 12:07

   Molta sort amb l’excavació!!! Espero que les troballes siguin molt interessants (cosa que no dubto). Anirem seguint el bloc per estar informats. Sautacions!!

  • Jaume Massó

   04/07/2010 - 12:36

   El meu “amic” d’El País ha tornat a fer de les seves: una església visigòtica damunt… una mesquita!!! A part de l’error gros de cronologia, li hauríeu d’haver explicat que no hi ha cap resta arqueològica que documenti l’existència no ja d’una mesquita a Tarragona, sinó de cap mena d’habitacle musulmà a la ciutat; que el famós mirhab procedeix d’Andalusia, etc. No ha sortit cap tros d’inscripció a les lloses que heu tret? Potser pagaria la pena de netejar la part de sota.

  • Els autors

   04/07/2010 - 19:00

   Benvolgut Jaume, no hi ha cap llosa de marbre. Per la qual cosa com ja saps, això redueix estadísticament les possibilitats d’inscripció. A més, totes les lloses estan descarnades irregularment per la part de sota, per tal d’afavorir l’adherència al llit de morter de calç.

   Així que, de moment, llufa en el tema epigràfic.
   una abraçada.
   jmms

  • Daniel Serra

   07/07/2010 - 23:27

   Apasionant excavció. La seguir´amb atnció. Molta sort a tot l’equip!!

  • Francesc Xavier Zaragoza

   11/07/2010 - 16:50

   Perquè no actualitzeu el blog amb més regularitat?
   Volia saber sobre les noves descobertes, i he hagut de llegir-ho al Diari de Tarragona i al Punt.
   Trobo que la gràcia del blog és, a més del vostre privilegiat punt de vista, també la immediatesa en referenciar les descobertes.

  • Els autors

   11/07/2010 - 17:39

   Benvolgut, ens posem a les 8 h. i, entre unes coses i unes altres acabem cap a les 19 h. Després, si les piles no estan descarregades, ens posem amb el blog.

  • Joana

   28/07/2010 - 2:24

   Moltes gràcies a tots els coordinadors, als companys/es i nous amics per deixar-me formar part en aquesta recerca.

   Compteu amb mi per a properes accions.

   Un petonàs molt gran a tots,

   Joana

  • fanfan

   01/11/2010 - 12:27

   moltes felicitats per les excavacions!!!

  Escriu un comentari

  (*) Camps obligatoris

  *

  Normes d'ús