Arqueologia en directe: patrimoni ocult sota la terra

Com es viu per dins una excavació arqueològica?

Arnau Perich, investigador en formació de l'ICAC

Arnau Perich, investigador en formació de l'ICAC

Durant els propers dies tindrem com a convidat al blog l’Arnau Perich, un jove investigador en formació de l’ICAC que, en col·laboració amb la Universidad de Castilla la Mancha, participa en les excavacions de la vil·la romana de Noheda (Cuenca). Sabíeu que en aquesta vil·la s’hi estan trobant uns mosaics i pintures impressionants? El professor Miguel Valero va venir fa uns mesos a explicar-nos-ho a l’ICAC, aquí en teniu la informació. Us deixem amb les peripècies de l’Arnau Perich!

 

 El nostre dia a dia al jaciment

Vaig arribar el dilluns passat dia 16 amb un autocar que em va portar de Tarragona fins a Cuenca, via Terol. Aquesta setmana jo i els meus companys de vàries universitats espanyoles hem estat treballant en l’excavació de la que potser arribarà a ser una de les vil·les romanes més vastes i importants de tota la Hispania romana, tant per les dimensions del conjunt fins ara descobert, com pels excepcionals mosaics, pintures i decoracions en marbre que han sortit a la llum fins aquest moment.

Ens aixequem cada dia cap a les 6:50h del matí, esmorzem a la residència universitària en la que estem instal·lats i anem amb cotxes cap a Noheda, que es troba a uns 15 Km al nord de Cuenca.

Campanya d'estiu 2012 a la vil·la romana de Noheda (Cuenca)

Campanya d'estiu 2012 a la vil·la romana de Noheda (Cuenca)

Noheda és una petita agrupació de cases (pedanía, en diuen aquí) que pertany al municipi de Villar de Domingo García. Arribats allà i deixant endarrere el poblat de Noheda, entrem en l’espai tancat del jaciment. Pel que jo conec, Noheda és un cas força excepcional en l’arqueologia espanyola pel que fa a la història de la seva descoberta i investigació. El primer tros de mosaic va sortir de forma casual durant les feines de llaurat a principis dels anys 1980 i el propietari de la finca, José Luis Lledó, enlloc de tapar-ho i amagar-ho, va fer aturar els treballs agrícoles per no danyar les possibles restes arqueològiques, demostrant així una gran sensibilitat amb el patrimoni de la seva terra. La parcel·la  on es troba el jaciment és tot el vessant sud d’un petit turó, que descendeix suaument cap a un rierol flanquejat per pollancres.

El que ara estem fent és excavar una zona que es troba al sud de les grans termes privades de la vil·la. Es tracta d’una zona que creiem exterior a l’edifici termal. El que ens estem trobant són els nivells de la caiguda dels murs de l’edifici, és a dir, estem trobant el moment en què els murs d’aquest edifici van esfondrar-se. Aquí, petits fragments de marbre procedents de tot l’imperi ens parlen de la gran riquesa d’aquesta vil·la, que va tenir la seva vida a cavall dels segles IV i V d. C. Un dels grans problemes que ens

estem trobant en aquesta excavació és que els pollancres no es limiten a flaquejar el rierol, sinó que l’abandonament de les feines agrícoles a la parcel·la ha fet que també arrelin sobre les restes arqueològiques. El pollancres tenen unes arrels profundes i fortes, capaces de barrejar la terra i destrossar completament els murs.

Campanya d'estiu 2012 a la vil·la romana de Noheda (Cuenca)

Campanya d'estiu 2012 a la vil·la romana de Noheda (Cuenca)

Cap a quarts d’onze fem una petita pausa per a esmorzar i després seguim fins a les dues. Durant aquesta primera setmana a les tardes estem assistint a les  I Jornadas sobre la Villa Romana de Noheda, un cicle de conferències on es dóna a conèixer la vil·la als veïns del Villar de Domingo García i als d’altres pobles de la comarca. De fet, el descobriment d’aquest jaciment i la consciència sobre la seva importància està revolucionant aquest poble que no arriba als 250 habitants. En el meu pròxim post us vull parlar amb més profunditat sobre les jornades sobre la vil·la de Noheda i sobre totes les coses positives que està comportant, entre aquesta petita comunitat, la redescoberta del seu patrimoni, fins fa pocs anys ocult sota la terra.

 

Arnau Perich Roca
Investigador en formació de l’ICAC

Comparteix

  Etiquetes: , ,

  Comentaris

  Escriu un comentari

  (*) Camps obligatoris

  *

  Normes d'ús