Els autors

Autors del blog 'El passat més recent'Aquest blog neix de la tossuderia d’uns quants estudiants del grau d’Arqueologia de la Universitat de Barcelona. Van fer l’assignatura optativa anomenada ‘Arqueologia de l’època moderna i de l’època contemporània’, i, molt interessats en les possibilitats d’aplicar metodologies arqueològiques en aquests períodes, no van parar fins que no van aconseguir poder fer les pràctiques del seu aprenentatge en algun jaciment que anés del segle XV al segle… XXI! Pressionats per la demanda, els professors de Contemporània que imparteixen l’assignatura van contactar amb el COMEBE primer, i després amb el Servei d’Arqueologia de l’Ajuntament de Barcelona i ambdós organismes ens va posar totes les facilitats per poder excavar l’any 2015 una trinxera de la Guerra Civil i el 2016 el jaciment del Born. El 2016 també s’ha excavat el Poble Vell de Corbera d’Ebre (l’Ajuntament i l’Associació del Poble Vell de Corbera d’Ebre en tot moment van donar suport i recolzament en tots els sentits a la iniciativa). Però com que tant alumnes com professors som uns entusiastes, no en teníem prou! I volíem fer saber a Catalunya i al món que cada cop més s’estan aplicant les tècniques arqueològiques en vestigis recents, fins i tot en vestigis de només 10 anys enrere. I per això la raó de ser d’aquest blog. Es va començar l’estiu del 2015, volent donar a conèixer com es fa i què s’aprèn de la intervenció arqueològica en una trinxera de la Guerra Civil, la Cota 287, i l’any 2016 s’ha excavat el Poble Vell i el jaciment del Born! Amb les entrades al blog escrites pels mateixos alumnes podeu anar seguint què i com s’ha excavat i què ha estat el que més ha interessat als joves arqueòlegs del segle XXI respecte vestigis del passat més recent.

Els autors

Queralt Solé, professora d’Història Contemporània de la UB, amb interès creixent pel que els vestigis ens poden dir del nostre passat més recent.

Jordi Ramos, arqueòleg de l’empresa ATICS, SL, ha gaudit fent excavacions arreu de Catalunya i té la immensa sort de continuar-ho fent. Amant de l’arqueologia barcelonina i de tot allò que envolta la Guerra Civil. Sempre està enredat en un munt de projectes…

Cintia Alonso, estudiant d’Arqueologia. Entusiasta dels edificis en ruïnes i dels pingüins. Entre els seus passatemps habituals hi ha llegir, plorar veient drames d’època i somiar desperta. Abusa dels ‘emojis’ i dels signes d’interrogació.

Ariane Capdevila, estudiant d’Arqueologia de la UB, després de moltes peripècies al llarg de la vida, podrà assolir el seu somni: ser arqueòloga.

Eulàlia Díaz i Ramoneda, estudiant d’Arqueologia. Tot i ser partidària de la pau i l’amor, arqueològicament parlant podria considerar-se ‘guerracivilista’, per la seva exagerada afició per tot allò que gira entorn del conflicte, especialment pel material bèl·lic i les restes òssies. Especialista en enredar-se en tot projecte que li passi per davant i apassionar-s’hi fins al final!

Tània Escuer, estudiant d’Arqueologia. És fàcil trobar-la amb el nas esclafat a l’aparador d’un antiquari o respirant el perfum d’una llibreria de vell, intentant imaginar les històries que allà s’amaguen. Sempre s’ha considerat una “Citoyenne du monde” –en honor de l’eloqüent nassut de Bergerac– i com a tal vol recórrer tots els camins que conformen la història de la humanitat.

Laia Gallego Vila, Graduada en Arqueologia. Tracta d’excavar sempre per aquí i per allà, intentant aprendre a entendre les formes diverses en què es donen les relacions entre societat, individu i materialitat en aquest món estrany de l’arqueologia. Creu que estudiar la Guerra Civil és una qüestió de passió, però també d’ètica històrica.

Gala García-Argudo Ripoll, supervivent del grau d’Arqueologia. Gran fan de la microhistòria i recol·lectora compulsiva de petxines, llibres i pedres.

Daniel Sáez, estudiant d’Arqueologia, una disciplina que concep més com una forma de veure les coses que com una ciència. Li agrada passejar a mitjanit pel mig dels carrers i mirar més els núvols i les façanes dels edificis que el terra que trepitja –i que excava–. Els seus amics i la seva parella pensen que és força pesat amb la història. Els seus pares l’aguanten perquè no els queda altre remei.

Ada Richaud, futura [i orgullosa de ser] graduada en Arqueologia. Encuriosida pels petits detalls de la història, creu que aquesta disciplina comprèn totes les seves particularitats ajudant a veure i comprendre la vida d’una altra manera. 

Adrián González Gómez de Agüero, arqueòleg passional i apassionat i pensador en construcció. Ignorant il·lustrement inquiet, de vocació aventurera i hiperactiva, i amb el temple d’un cadell. Humanista deshumanitzat i espaguayo apátrida. “Colabore para no desaparece”.

Carlota Solà Marsiñach, arqueòloga temporal. Tot i que la meva passió sigui l’Antropologia el que he après i gaudit durant els últims anys no m’ho pot prendre ningú.

Clàudia Ortega Palacios, estudiant d’Arqueologia. Apassionada de la guerra per la Pau, ara i en qualsevol moment de la Història.

Helena Calvo Jiménez, arqueòloga obsessionada amb el nostre passat més recent. M’apassiona l’arqueologia Contemporània, en especial l’arqueologia de la Guerra Civil i la repercussió del conflicte a la reraguarda.

Nagore Sánchez, un intent d’arqueòloga. Mentrestant seguiré en moviment, amb la motxilla carregada de ganes, llibretes i molt formatge Idiazabal.

Óscar Pérez-Parque, arqueòleg recentment sortir del forn. Em pots trobar entre ossos, pedres i llibres. Fan de la relació entre persones i animals, sigui quina sigui la cronologia. També em pots trobar armat amb una càmera, fotografiant tot el que té color o forma curiosa. Una darrera apreciació, tot tipus d’aparell electrònic, està condemnat a entendre amb mi.

Paulina Ferrer Pladelasala, estudiant d’Arqueologia i d’Història, crec essencial realitzar una història de totes i per a totes.

Tania González Cantera, en procés d’arqueòloga i historiadora i intentant constantment descobrir qui som i serem.

Alba Marquès López: recent graduada en Arqueologia. Una enamorada i apassionada del mar i per tant de l’estudi arqueològic dels secrets que les aigües amaguen.

Maria Franco Luna, camí de ser arqueòloga, de transmetre el passat a través dels sentiments i de les emocions. Lluitant per una professió, que fa molt temps era un somni d’una nena de 10 anys, a la que li van reglar un llibre sobre una ciutat perduda.

Marta León Sánchez, recentment graduada en Arqueologia de la UB. Entusiasta de la ceràmica de totes les èpoques, però sobretot gran amant del món grecoromà i de les àmfores.

Sergi Sánchez Crespo, recent graduat en Arqueologia i apassionat de la història i la filosofia en general. Considera que l’Arqueologia és una forma diferent d’aprendre la història i li agradaria ser desenterrat pels arqueòlegs del futur.

Sara Monlleví Cruz, estudiant d’arqueologia. Amb grans somnis per endavant però amb la realitat de compaginar feina amb estudis. Amant de tot allò relacionat amb la fauna, sempre aprofitant qualsevol moment per veure algun bon documental o per buscar els indrets més desconeguts de cada racó.

Judith Peix Visiedo, recent graduada en arqueologia- Apassionada de la ceràmica i la història que s’amaga rere elles. Al seu temps lliure li agrada recorre món en busca de vestigis arqueològics de qualsevol època. Creu que l’arqueologia és una eina essencial per entendre el passat i evolucionar cap al futur.

Logo de la Universitat de Barcelona

Comparteix

  Comentaris

  • Marc Antoni Malagarriga i Picas

   12/07/2015 - 18:44

   Sóc net d’un dels milers de desapareguts d’aquest «passat més recent» que treballeu des de la vostra disciplina i us vull fer ben present l’alt compromís social que, com a professionals, teniu exercint d’arquòlegs. La vostra activitat amb restes del període 1936-1977, treballa directament amb material que pertany a víctimes de guerra i el seu estatus jurídic és la «Desaparició Forçada». Les restes humanes i objectes que podeu trobar a les vostres excavacions passades i presents, hauríen d’estar complint amb un rigorós protocol que donés les màximes possibilitats a la seva identificació. I això, malauradament, encara no està passant al nostre país.

   Amb més famílies com la meva i la vostra Universitat, fa tres anys que existeix un Banc d’ADN pels desapareguts… http://dom.cat/i88 …i aquest proper dimecres, 15 de juliol de 2015, es fa una presentació acadèmica d’aquest Banc Genètic a l’Aula Magna de l’edifici històric. Aquí en teniu la invitació si ens hi voleu acompanyar… https://pbs.twimg.com/media/CJugzG7WwAAvRdV.png:large

   Necessitem bons professionals, però també professionals dignes …endavant amb la feina!

  Escriu un comentari

  (*) Camps obligatoris

  *

  Normes d'ús