#ElsBarrancs17 i #Arqueoborn17

 

 

Molt contents. Estem molt i molt contents. L’any 2015, al juliol, vam fer una primera campanya d’excavació a la zona de la Batalla de l’Ebre, concretament a la Cota 287. La vam triar perquè era una posició que havia estat defensada també per brigadistes internacionals i vam pensar que era idònia perquè els alumnes del Grau d’Arqueologia de la UB s’aproximessin a les metodologies necessàries a emprar per jaciments d’aquest tipus i d’aquest període i per saber més d’una posició molt coneguda a priori a nivell historiogràfic però que, potser, encara se’n podia obtenir més informació històrica excavant-la.

Quan ho teníem tot a punt ho vam comentar un dia amb la Carme Miró, del Servei d’Arqueologia de l’Ajuntament de Barcelona, tot exposant-li les ganes que teníem que el fet fos conegut i valorat com a tal: es volia donar importància a nivell arqueològic a un període i uns fets en els que fins aleshores l’arqueologia a Catalunya hi havia actuat poc. La Carme Miró ens va recomanar mirar el blog de l’excavació de la Catedral de Tarragona, on s’havia anat explicant l’evolució de l’excavació de forma divulgativa i amena. Ens va sembla fantàstic i una gran eina, i va ser la nostra font d’inspiració.

Sàpiens; el COMEBE amb tota l’ajuda a nivell personal i material; la Biblioteca del Pavelló de la República facilitant-nos i ajudant-nos sempre a nivell documental, i la Universitat de Barcelona a través del Departament d’Història i Arqueologia van fer possible el blog del Passat més Recent, que ha superat totes les nostres expectatives, tenint una mitjana per dia de 55 visitants i acumulant ja gairebé 45.000 lectures dels diferents posts.

Després de la Cota 287, l’any 2016 vam excavar el Poble Vell de Corbera d’Ebre i el Jaciment del Born, concretament la Casa Corrales. Enguany s’excaven Els barrancs a Vilalba dels Arcs i es continua amb el Born, seguint amb la Casa Corrales i acabant d’excavar el rec Comtal. De totes elles, es va creant un fons on line d’escrits dels alumnes molt interessant, actualment 40 entrades, en què es poden veure les seves preferències a l’hora d’excavar, els diferents interessos i la seva capacitat de difusió de la ciència, quelcom que considerem molt important. Del bloc, hi ha entrades que s’han convertit en autèntics èxits, com la de l’Helena Calvo, que va fer una entrada amb una “Proposta de zonificació del Poble Vell de Corbera d’Ebre per a la realització d’una prospecció arqueològica” que ja ha tingut 4.400 lectures; o l’entrada del Daniel Sáez “Aquest any excavo al Born!” amb 1.300 persones que l’han llegit.

Un blog, una eina, que amb poc temps creiem que ha aconseguit el que es volia: fer conèixer a la societat el que els alumnes fan de pràctiques en arqueologia del món modern i contemporani i fer que aquests alumnes valorin aprendre i el fet de saber traslladar de forma entenedora a tot aquell que vulgui llegir-ho els seus aprenentatges.

Esperem que com a lectors també l’estigueu disfrutant!

Comparteix

    Comentaris

    Escriu un comentari

    (*) Camps obligatoris

    *

    Normes d'ús