Sobre el blog

L'equip de l'IPHES a la Cova de les Toixoneres

L'equip de l'IPHES a la Cova de les Toixoneres

Des de fa uns anys, un equip de l’IPHES (Institut Català de Paleoecologia Humana i Evolució Social) excava cada agost a la Cova de les Teixoneres, a Moià (Bages), per conèixer com eren les ocupacions de curta durada que van protagonitzar grups de neandertals en aquestes cavitats. Amb aquest blog, i a través del seguiment de l’excavació arqueològica d’un fogar, descobrirem com s’organitzaven aquestes societats, quin domini tenien de l’espai, que consumien, quins recursos posseïen, per què feien servir el foc i quins eren els seus moviments pel territori.

Tot això ho sabem de primera mà amb el testimoni dels propis codirectos del projecte: Jordi Rosell, Ruth Blasco, Antonio Rodríguez i Juan Ignacio Morales (conegut com a Juanin entre els companys). Ells ens transmeten directament la informació que dia a dia va obtenint l’equip de l’IPHES que treballa a la Cova de les Toixoneres del 2 al 20 d’agost. Les restes que vagin descobrint ens donaran la clau per entendre millor qui eren els neandertals i quina relació mantenien amb el seu entorn.

Disciplines com la palinologia, la geologia estructural, la sedimentologia, la geomorfologia o la geoarqueologia entre d’altres, són fonamentals per a establir els caràcters paleoecològics de l’entorn immediat.

D’altra banda, podem identificar els indicis de la presència humana i caracteritzar-ne les activitats a partir de les dades obtingudes de l’estudi de la tecnologia lítica, la funcionalitat de les eines, els animals que caçaven, la descripció de fogars i la distribució espacial de les restes arqueològiques.

Us convidem a descobrir-ho!

Comparteix

    Comentaris

    Escriu un comentari

    (*) Camps obligatoris

    *

    Normes d'ús