Ménage à trois

Últim dia de campanya. Ja hem netejat la cova, hem acabat de rentar els materials, els hem siglat i hem empaquetat les troballes. Tota una feinada: més de 7.000 objectes coordenats. Amb una mica de pena deixem enrere una altra campanya d’excavació a les Coves del Toll. No obstant, ja tenim algunes conclusions. Les anàlisis prèvies que hem fet aquí mateix amb les dades recollides aquests dies comencen a donar els seus fruits.

Companyes recollint el sediment on trobem els ossets de la microfauna – Alexandra Canet

Ens agrada dir que a la Cova de les Teixoneres hi va haver un ménage à trois, és a dir, un espai compartit per tres grans mamífers: els óssos de les cavernes, les hienes i els homínids. Ara bé, no acaba de ser un ménage à trois complet. Els fòssils descoberts de l’ós i la hiena són a l’interior de la cova, mentre que les evidències d’ocupació humana es recuperen a la part externa de la mateixa cavitat, buscant aixopluc prop de la llum natural. És a dir, junts però no barrejats.

Pel que sembla, la cova estaria ocupada de manera intermitent per tots aquests tres animals, cadascun per motius ben diferents. L’ós de les cavernes la utilitzaria per hivernar, les hienes per buscar un refugi tranquil on menjar-se les seves preses o, fins i tot, per parir els seus cadells, però… i els homínids?

Ruth Blasco analitzant ossos amb la lupa binocular – A. Canet

En els darrers anys no hem obtingut una quantitat massa important d’indústria lítica. Malgrat tot, enguany, a mida que hem anat rebaixant el nivell III, ens hem anat trobant més indicis de la seva presència, cosa que ens permetrà explicar una mica millor què feien els neandertals en aquesta cova. En un primer moment, al no trobar restes de talla (que serien les ascles de petita mida que surten quan es fabriquen els instruments), pensàvem que les ocupacions serien tremendament expeditives, però en aquests últims dies ens han aparegut moltes més restes que permeten evidenciar dues coses importants: el nombre d’ocupacions és elevat i el número de membres dels grups que van ocupar Teixoneres varia en cadascuna d’elles.

Tot i així, no hem trobat indicis de confrontacions entre la hiena, l’ós i els homínids, perquè sembla que no van coincidir en el temps. El que sí podem assegurar és que d’aquests tres mamífers, el més temible seria el neandertal, qui en un enfrontament segurament hagués guanyat sense cap problema. Us imagineu un grup de neandertals ben organitzats amb les seves llances, i probablement també amb torxes, atacant l’ós mig adormit?

Díem adéu als nostres amics, els hanitants de la cova de les Teixoneres – A. Canet

Doncs, fins aquí la nostra aventura. Hem passat vint dies d’excavació i vint dies de contacte amb vosaltres i, francament, estem encantats per la il•lusió que heu demostrat al llarg d’aquesta campanya. Esperem que us hagi servit aquesta eina comunicativa per conèixer una mica més cóm vivien els nostres cosins neandertals en aquestes coves del municipi de Moià. Vosaltres podreu seguir fent les vostres preguntes, amics i amigues. Amb molt de plaer us seguirem responent. I de part de tot l’equip: una abraçada. Fins aviat!

Foto del dia

L’equip d’excavació al complert s’acomiada de tots vosaltres – A. Canet

Comparteix

  Comentaris

  • Joan Caparrós

   23/08/2010 - 15:59

   Com anys enrera, aquesta campanya ha estat fantástica en tots sentits, es a dir, cientìfica i humana,s`han trobat
   molts fossils e industria lìtica, i a mès em retrobat l’espirit humanìstic en un equip de “primera Divisió”.
   Endevant i moltes felicitats

  • Maria Lluïsa

   26/08/2010 - 2:31

   Us esperem l’any que ve amb tota la il·lusió del món 😉

  • Carles Prat

   27/08/2010 - 13:56

   Durant aquests dies ens heu alegrat la vida. Molt bona feina, amics de l’IPHES i de Sàpiens. Una pregunta. Podien coincidir alguna de les tres espècies convivint a la cova en el mateix temps o cada una tenia els seus temps, com en un hotel actual, en què reserves plaça?

  • Jordi Rosell Ardèvol

   31/08/2010 - 9:19

   Moltes gràcies a tots pels vostres comentaris.
   Realment és difícil que coincidissin els tres al mateix moment sense que hi hagués algun tipus de confrontació. Dóna la sensació que s’assembla més a un pis de multipropietat que a un hotel (hehehe). No, seriosament, ara hem de continuar acumulant dades per veure dues coses:
   1. L’estació de l’any en que cadascuna d’aquestes espècies utilitzava la cova. Pensem que els óssos ho feien a l’hivern i que les hienes ho feien, d’acord amb els seus hàbits actuals, en el moment de la cria (actualment l’estació humida sub-sahariana). Els únics que no semblen lligats a un règim estacional són els grups humans, i aquí és on neix un nou repte per a nosaltres: els desplaçaments dels neandertals i les seves visites a la cova anaven lligades a algun període de l’any concret?
   2. La freqüència amb que la cova era ocupada. Penseu que el nivell que hem excavat es va formar durant uns quants milers d’anys. Hem d’afinar més amb les datacions i acotar-lo millor cronològicament. És a dir, és possible que passessin uns quants anys entre les visites dels uns i dels altres. No obstant, les relacions entre ells les veurem estudiant les dades.

   En bones paraules, hem de continuar excavant i treballant les dades.

  • Alejandra19HART

   02/09/2010 - 6:58

   All people deserve wealthy life and loans or just financial loan would make it better. Just because people’s freedom is grounded on money.

  Escriu un comentari

  (*) Camps obligatoris

  *

  Normes d'ús