Redescobrint la Cova del Toll (1)

4 membres de l'equip són els qui excaven aquests dies a la cova del Toll - Alexandra Canet

Amb els nous membres de l’equip encara no l’havien vist, hem anat visitat la sala museu de les Coves del Toll, situada a la casa natal d’en Rafel de Casanovas, a Moià. Allí ens hem trobat amb el nostre amic Joan Surroca; cal dir que sense la seva feina nosaltres no estaríem actualment excavant a la cova del Toll, doncs ell va ser un dels primers exploradors d’aquesta cavitat i un dels quatre integrants del grup que va obrir la Galeria Sud, que és l’accés pel qual hi entrem.

Estimats lectors i estimades lectores, permeteu-nos que us expliquem una mica la història d’aquesta gruta.

El Toll, és una gruta amb un total de 1.148m. de recorregut, es coneixia ja al segle XVIII, època en què ja va haver-hi un intent d’exploració. No obstant, no es va dur a terme un reconeixement en profunditat fins l’any 1948, quan el Club Muntanyenc de Barcelona va decidir realitzar una indagació intensiva de la cova. Aquests espeleòlegs, però, es van trobar amb una paret insalvable, a uns 80 metres de l’entrada, i es van fer enrere.

Una mandíbula d'ós de les cavernes obtinguda a la cova del Toll - A. Canet

Va ser Francesc Rovira Luitz qui, el 13 de juliol de 1952, va superar aquesta barrera. Aquest mateix any, l’explorador va arribar fins a una sala on li esperava un tresor: una gran gerra prehistòrica, concretament del neolític i d’uns 5.000 anys d’antiguitat. Aquesta troballa va plantejar un dilema, ja que no la podien haver introduït per l’obertura per la qual Luitz havia accedit a la cova, doncs era massa petita i la gerra massa gran. Així doncs, es va adonar que hi havia d’haver un altra entrada a la cova. Va ser el 1954 quan un equip de quatre valents exploradors,  J. Sala, P. Quintana, J. Armadans i, com no, el nostre estimat Joan Surroca, van decidir trobar l’altre accés a la cova, que localitzarien finalment el 29 d’octubre d’aquell any.

D'esquerra a dreta, J. Armadans, J. Sala, P. Quintana i J. Surroca, els quatre exploradors que van obrir la Galeria Sud de la cova del Toll

Com que van començar a sortir restes fòssils, van considerar que era un jaciment que calia excavar. Aquell mateix mes van començar les intervencions arqueològiques i paleontològiques, que es van allargar fins el 1960. Els investigadors van obrir sondejos en diferents llocs de la gruta, alguns d’ells de fins a set metres de profunditat; d’aquesta manera, van poder veure que el Toll posseïa una història de 100.000 anys.

I com que ja hem llençat molta informació, ho deixarem aquí per avui. Demà acabarem d’explicar-vos la resta de la història i com va arribar tot això fins als nostres dies: ara, aquí i a aquest blog. Tota aquesta història l’hem recopilat en un article recent publicat a la revista Modilianum de Moià.

Foto del dia

Harmonie Texier - A. Canet

La nostra companya, Harmonie Texier, és un dels membres de l’equip que excava al Toll. Aquí la vam “enganxar” asseguda sobre el carretó amb el que es retira el sediment de dins la cova.

Comparteix

  Comentaris

  • Puig

   17/08/2010 - 10:43

   Una informació molt interessant, i més si un dels protagonistes està viu. Perquè no feu un article al Sàpiens ampliant aquesta informació i explicant fil per randa com es va descobrir un dels principals jaciments que hi ha a vui als Països Catalans?

  • Lola

   17/08/2010 - 17:09

   Rossell, ahir al Sota Terra casi no et vam veure. Que passa, que t’amaguen? Bromes a part, el ST es mes interessant quan tens més paper, amb el teu barret cowboy. Espero que en els proxims capitolstornis a tenir protagonisme. I la’ny que ve pots sortir al lloc del Fernandez, de presentador.

  • Arturo

   18/08/2010 - 4:39

   Interesante blog, ya lo he seguido por algunas semanas y la verdad que es muy interesante.Lo que más me impresiona son las fotos que se muestran del trabajo que hacen. Excelente!. Me gustaría que hubiera una versión en español (o castellano como le dicen en España), ya que soy mexicano y no hablo catalán. Sin embargo, el hecho de que esté en catalán no impide que siga este blog. Además he estado usando Google Translate para poder entender todo. Felicitaciones a todo el equipo que hacen posible “Una costellada neandertal”!!

  • Jordi Rosell Ardèvol

   18/08/2010 - 20:49

   Hola, Puig. La veritat és que publicar la història de les coves del Toll a Sapiens podria ser una bona idea. En parlarem amb el director de la revista, en Jordi Creus, a veure que li sembla.

   Lola, moltes gràcies pel teu comentari. Em faràs posar vermell. Paradoxalment, després de tants anys treballant a l’Abric Romaní, precisament la campanya de l’any passat va coincidir amb la de les Coves del Toll. Com comprendràs, no podia descuidar l’altra excavació pel programa.

   Arturo, que sorpresa más agradable. Saludos a los mejicanos desde Moià. Espero que la información que damos en el blog te sea de utilidad. Muchas gracias por tu comentario.

  • armonia

   30/08/2010 - 18:47

   es miiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiii 🙂 😀

  Escriu un comentari

  (*) Camps obligatoris

  *

  Normes d'ús