I de nou… un altre fogar!

I es que no ens ho podem creure. Ens ha sortit un altre fogar a un metre i mig de distància del primer. Per ara només ha tret el nas per damunt del sediment, però ja fa alguns dies que la quantitat de material cremat en aquesta zona ens feia pensar.

La companya Judit Vidal treballant en el nou fogar - Alexandra Canet

A més, la cova està irreconeixible, perquè hem tret una gran caiguda de blocs del sostre de la cavitat que cobria tot el nivell on hi ha els fogars, per tota la superfície. Molts d’aquests blocs estaven encrostats per les filtracions de l’aigua amb carbonats que queia de les estalactites, i la feina ha estat dura en alguns sectors; era com formigó armat. Ara gairebé ja hem acabat de retirar-ho tot i la troballa d’un altre fogar ens ha deixat una mica desconcertats. Cap on tirem?

Els "homes" de l'excavació traint els blocs de l'interior de la cova - A. Canet

La cova ha quedat completament reconfigurada, i a més, els ossos d’ós no paren de sortir i sorprendre’ns. El treball de laboratori es frenètic: neteja dels materials, siglat, inventariat i identificació de totes les restes que surten. El ritme de feina es cada cop més intens, i comencem a veure que ens costarà acabar!

Però bé, estem en un moment de molta efervescència al jaciment, i tant la cova del Toll com la de Teixoneres ens estan descobrint uns fòssils meravellosos. Hem de veure, però, com continuem l’excavació. Estimats lectors i estimades lectores, això es cada cop més interessant!

Foto del dia

Un húmer d'ós de les cavernes - A. Canet

Avui el nostre protagonista és l’húmer d’un ós de les cavernes molt gran, probablement sigui d’un mascle. Té algunes fissures antigues, però mireu quin bon estat de conservació presenta.

Comparteix

  Comentaris

  • Josep

   14/08/2010 - 21:14

   He vist la foto de l’húmer que heu tret i és impressionant, sembla ser d’una mida molt gran. Volia saber cóm ho feu per transportar-los després sense que es trenquin. Potser els emboliqueu amb plàstic d’embalar o be en mantes de quadres?
   M’agrada molt el bloc i us segueixo cada dia. Força per tots!

  • Maria Lluïsa

   15/08/2010 - 16:04

   Veig que per ser un bon arqueòleg una característica imprescidible, a més dels bons coneixements i la meticulositat de no carregar-se cap fòssil, és estar en bona forma. Sempre m’he preguntat si un requeriment per obtenir el títol era haver passat pel gimnàs o fer excursions en bicicleta per la muntanya, perquè aguantar tantes hores excavant (i amb la calor que fa!) això no ho pot fer qualsevol.

   Ànims que el 22 ja s’acosta, i demà al Sota Terra veurem l’episodi de l’Abric Romaní, quins nervis xDD.

  • Josep

   15/08/2010 - 17:46

   Hola Maria Lluïsa, la veritat es que ens convendria estar més en forma, pero com diu un company nostre, en realitat estem tots bastant “fondons” (com pots comprovar a Sota Terra).

  • Jordi Rosell

   15/08/2010 - 17:52

   Josep, veig que tu també ets de la professió (hehehe). Efectivament hauríem de cuidar més la nostra forma física i fer estiraments abans de començar a excavar. A més a més, quan estem al camp, la dieta que seguim potser no és la més adequada. Tampoc acostumem a dormir les hores que ens convindria (massa feina i massa relacions socials). Però en fi… tampoc es una feina tan dura i gairebé tothom la pot suportar.

  • Josep

   15/08/2010 - 20:41

   Sí, jo també soc de la professió, i em dedico a les excavacions preventives. Lo nostre és el pic i la pala, però m’agrada molt la vostra feina, de vegades amb pic i pala, i de vegades amb pinzellet. Ànim amb el vostre blog, companys.

  • Ruth Blasco

   15/08/2010 - 20:48

   Josep, per cert, no t’hem contestat. Els ossos delicats, com aquest húmer, segueixen un procés diferent. Pel seu transport els hi fem un llit especial i els emboliquem amb plàstic de bombolles per que no pateixin i perdin la humitat lentament. A vegades, si cal, els consolidem amb un plàstic disolt amb acetona (Paraloid al 5 o al 10 %). Posteriorment, els nostres companys restauradors ens els deixen perfectes i preparats per al seu estudi tafonòmic, zooarqueològic i paleontològic. Per cert, les mantes de quadres només van bé quan fa fred (hehehe).
   Una abraçada.

  • Pilar

   15/08/2010 - 22:24

   I què hi feien en aquest fogar, pa torrat? Gran explicació, amics. Aprenem disfrutant, com amb el Sàpiens.

  • Jordi Rosell

   15/08/2010 - 23:02

   Moltes gràcies, Pilar, pel teu comentari final. Ara mateix encara no sabem que feien al voltant del foc. Les restes que hi trobem associades indiquen que feien carn a la brasa, però lo del pa torrat era ciència ficció per ells, o com la física quàntica per a mi.

  • lo Català

   16/08/2010 - 11:34

   Brutal aquell tros d’os de l’ós. Quan trobeu una peça com aquesta, o com aquella punta de fletxa de l’altre dia, o com els fogars, la veritat és que deu ser molt gratificant. Endavant!

  Escriu un comentari

  (*) Camps obligatoris

  *

  Normes d'ús