No importa la mida: els habitants més petits de les Coves del Toll

Podcast relacionat: micromamífers i canvi climàtic

Tots els animals que surten en un jaciment s’han d’estudiar, fins i tot els més petits. Aquests són avui els nostres protagonistes. Ens referim a ratolins, talpons, talps, musaranyes, els rats penats, salamandres, granotes, gripaus, tritons, serps i les petites aus, entre d’altres; en total, unes trenta espècies.

Restes d'ossos de microfauna - Alexandra Canet

L’estudi de la microfauna és un dels pilars bàsics per poder comprendre l’ambient i el clima de l’època que s’estudia, en aquest cas, fa 50.000 anys.  A més, ens ajuden a datar els jaciments on apareixen. Com? Per exemple, els talpons són espècies que evolucionen molt ràpidament, depenent dels canvis en el clima, i per tant, han estat identificades les seves aparicions i extincions en diferents moments del Plistocè, fa entre 2,5 milions d’anys i 10.000 anys. Així doncs, quan ens trobem amb un talpó, segons les característiques anatòmiques que presentin, podem arribar a unes conclusions determinades. L’estudi de la microfauna també ens facilita comprendre l’evolució d’aquestes espècies : com eren inicialment i com van anar canviant en el temps.

Alejandra Serrano recollint el sediment pel seu posterior estudi - À. Canet

A la cova de Teixoneres hem identificat un taxó (grup d’organismes emparentats) que ja no existeix avui en dia: el Pliomys lenki. Aquesta espècie, de la família dels talpons, els lèmmings o les rates mesqueres, comença a desaparèixer fa uns 40.000 anys aproximadament. Aplicant aquesta informació, el fet de trobar un Pliomys en un jaciment ens indicarà que és més antic que aquesta data. A més, un canvi en la biodiversitat ens pot indicar un canvi climàtic a l’època en què estem excavant. Aquestes dades són molt importants per poder comprendre el comportament ecològic d’alguns mamífers, fins i tot dels homínids.

Juanma López i Hugues-Alexandre Blain en plena feina - À. Canet

I, com sempre, ens hem de fer les preguntes: què ens indica la microfauna a les Coves del Toll, que analitzen els nostres companys Juan Manuel López García i Hugues-Alexandre Blain? Tot i que l’estudi encara està en una fase preliminar, podem afirmar que l’ambient era més humit i més fred que avui dia. Això ho demostra la presència d’animals petits de climes freds i de zones més humides. No obstant, aquestes no són les conclusions definitives, encara no hem acabat la campanya i caldrà després investigar minuciosament les restes al laboratori.

El mètode de treball

Tot el sediment que s’extrau a l’excavació es renta i es deixa secar. Després, es distribueix en bosses i es du al laboratori per a fer una tria selectiva on es rebutjarà la terra i es guardaran els ossos. Aquests seran analitzats pels nostres especialistes: el Juan Manuel s’ocuparà dels petits mamífers i l’Hugues-Alexandre dels rèptils i amfibis. Identificaran les espècies amb la lupa binocular, comptabilitzaran els individus i desprès ens transmetran la informació obtinguda per conèixer una mica millor l’entorn climàtic a les Coves del Toll.

Foto del dia

Cadena humana per treure de la cova el sediment acumulat amb l'excavació - À. Canet

Sovint cal fer una cadena humana per extreure tot el sediment de l’interior de la cova. El nostre equip excava amb molta rapidesa i s’acumula molta terra, de tal manera que hem hagut de cridar a quasi tots els membres del grup perquè ens ajudessin a treure-la.

Comparteix

  Comentaris

  • Maria Teresa

   13/08/2010 - 18:42

   Sóc una dels habituals del blog, em pensava que cada dia donarieu notícies de l’excavació, però us heu saltat alguns dies. Què passa? És que teniu massa feina. Ens agradaria llegir les noves cada dia, és molt interessant, i els matins que no veig res ja no començo el dia amb bon peu. Salutacions.

  • Juan Ignacio Morales

   13/08/2010 - 19:07

   Tens raó Maria Teresa, ho sentim molt. Hi ha hagut alguns dies puntuals que hem tingut algun problema amb això de la tecnologia cosa que ha fet que ens endarrerim amb algun post. Els dels dies anteriors els tenim preparats, i intentarem treure’ls tan aviat com puguem. En honor teu, demà intentarem penjar-ne dos. Un que expliqui una mica l’excavació, i un altre sobre el llenguatge dels neandertals.

   Una abraçada Maria Teresa, i moltes gràcies per seguir-nos.

  • Maria Teresa

   13/08/2010 - 19:53

   Moltes gràcies per la vostra informació, ja m’extranyava que us retrassessiu. Estic emocionada i espero ansiosa que arribi demà per poder tornar a connectar amb el vostre treball diari.
   Cordialment, M.Teresa.

  • Pilar

   15/08/2010 - 22:22

   Acabo d’arribar a casa després d’uns dies fora i sense internet. He llegit al Creus, que deu estar de vacances perquè encara té penjat aquell sensacional article sobre els toros i després us he vingut a buscar. A mi també m’agradaria que informéssiu cada dia, però si no pot ser,sapigueu que el vostre bloc està molt bé i que cada nova troballa és una passada per la forma com l’expliqueu. De nou felicitats, de veritat

  Escriu un comentari

  (*) Camps obligatoris

  *

  Normes d'ús