Ja hi tornem a ser!

Ja hi tornem a ser a Moià, un altre estiu, una altra campanya, les coves del Toll…

Perdó, no ens hem presentat, som -d’esquerra a dreta- Antonio Rodríguez, la Ruth Blasco, Jordi Rosell i Juan Ignacio Morales, els codirectors d’aquesta aventura arqueològica que va començar ara fa ja 7 anys. Som arqueòlegs membres de l’IPHES (Institut Català de Paleoecologia Humana i Evolució Social).

Fa molts anys, tants com 50, un grup de joves espeleòlegs de Moià van descobrir unes coves que, en realitat, és tot un sistema càrstic de prop de 2 quilòmetres de recorregut; aviat es van convertir en uns dels jaciments paleolítics de referència a Catalunya. Fins i tot, juntament amb l’Abric Romaní de Capellades, van ser el motiu central d’un congrés de l’Associació Internacional del Quaternari. Tant a la Cova del Toll com a la Cova de les Teixoneres es va documentar una gran quantitat de materials arqueològics i de fauna pleistocena. Tot i així uns anys més tard, les coves van caure en una mena d’oblit.

L’any 2003, un equip de l’IPHES va començar un projecte científic que presentava una doble ambició. Per una banda, volíem recuperar per a l’arqueologia moderna uns jaciments dels quals se’n va parlar molt en el seu moment, però no es van donar a conèixer suficientment. Per l’altra, dins d’un marc d’estudi més ampli, estàvem molt interessats en la informació que, especialment la Cova de les Teixoneres, ens pogués aportar sobre una qüestió que ja fa molts i molts anys que investiguem: el comportament d’uns homínids que van viure a les nostres contrades fins fa uns 40.000 anys, els neandertals. De tot això, ja hi anirem parlant…

Durant els dies que estarem excavant a Moià, volem aprofitar aquest blog, una iniciativa de socialització que juntament amb la revista Sapiens endeguem, per ensenyar-vos una mica del que sabem i del que no sabem sobre els neandertals (cultura, tecnologia, costums…), però alhora també us convidem a conviure amb nosaltres participant del dia a dia de la nostra excavació, compartint tant les troballes científiques, com el vessant més humà i divertit del nostre projecte científic.

Esperem ser capaços de transmetre-ho tot tant bé com us mereixeu, i que, tot i la platja i la calor, us enganxeu mica a mica a la nostra història d’aquest estiu. A veure que tal ens va!

Comparteix

  Comentaris

  • Puig

   05/08/2010 - 15:27

   Bona entrada. Aquest bloc promet. Les meves vacances serab més agradables podent-vos llegir cada dia. Moltes gràcies. I endavant Sàpiens i Sota terra.

  • Teresa

   05/08/2010 - 20:47

   Ei, sóc la Teresa; no sabeu pas com n’he estat de contenta sabent que de nou el vostre treball dóna fruits. Tot és important però hi ha elements en la vida d’un poble que representen el futur. Des del present Moià ha d’anar treballant per a aquest futur, gràcies per anar venint any rere any. Seguiré aquest bloc, ja us vindré a veure. Felicitats.

  • Lluc

   06/08/2010 - 11:17

   Amics de l’IPHES, que estic llegint a tot arreu la vostra troballa del fogar a Moià i aquí encara no heu dit res. Què passa? Estic esperant llegit-ho a la vostra pàgina de Sàpiens. Que us heu adormit?

  • Equip IPHES

   06/08/2010 - 11:36

   Hola Lluc, sí que està penjat… I també pots veure informació complementària en un altre dels nostres blocs http://blocs.tinet.cat/blog/el-bloc-de-les-activitats-de-liphes/category/90/recerca/2010/08/05/una-costellada-neandertal

   Les dues cròniques són de l’equip que treballa a Moià, però les del blog de Sàpiens està elaborada amb un caire més personalitzada en els qui viuen allí en directe l’excaavció

   Salutacions i moltes gràcies pel teu interès

  • Teresa

   12/08/2010 - 17:04

   Heu fet noves descobertes? Vaig llegir que també heu trobat restes d’un ase, és veritat. No havia pensat mai que de rucs ja n’hi haguessin en aquell temps. Expliqueu-nos-ho. Gràcies.

  • Jordi Rosell Ardèvol

   12/08/2010 - 19:25

   Doncs sí, Teresa, ja hi havia rucs al Plistocè, i disculpeu l’expresió (hehehe). A part dels cavalls (Equus ferus és el nom científic del cavall salvatge), hi ha els ases silvestres (Equus hydruntinus), que en castellà es deien zebros i que, efectivament, donen nom a les zebres africanes. Aquests animals es van extingir de la Península Ibèrica fa relativament poc: entorn al segle XVI, penso. Però de totes maneres, la pàgina de Wikipedia dedicada a aquest animal és força complerta i molt útil. Val la pena consultar-la, ja que es tracta d’una curiositat força interessant.

  Escriu un comentari

  (*) Camps obligatoris

  *

  Normes d'ús