Un viatge al món quotidià dels neandertals

Del  2 al 20 d’agost es desenvoluparà a Moià (Bages), sota la direcció de Jordi Rosell, investigador docent de l’Àrea de Prehistòria de la Universitat Rovira i Virgili de Tarragona (URV) i membre de l’IPHES (Institut Català de Paleoecologia Humana i Evolució Social), la vuitena campanya d’excavació a la Cova de les Toixoneres. Trobar evidències arqueològiques que facilitin el coneixement sobre la relació entre els grans carnívors i els neandertals de fa 50.000 anys és l’objectiu principal.

Coincidint amb els primers dies de feina, el 5 d’agost començarem el diari d’excavació d’aquesta campanya, que ens permetrà, d’una manera amena i didàctica, descobrir la vida quotidiana de les comunitats de neandertals. Ho farem explicant-vos el seguiment de la feina de l’equip de l’IPHES, però també donant-vos les claus per entendre millor qui eren els neandertals i quines eines i disciplines fem servir per descobrir el seu món.

Coves del Toll, a Moià - Crèdit Jordi Mestre / IPHES

Els treballs de recerca els dura a terme un equip de 25 persones, procedents de diverses universitats espanyoles (Universidad de Màlaga, URV de Tarragona, Universidad de Sevilla, Universitat de la Laguna de Tenerife, la Universitat de Barcelona i la Universitat de Lleida), així com dos investigadors de l’Argentina. La majoria dels participants són llicenciats, tot i que també hi ha alguns estudiants i doctors.

Jordi Rosell ha comentat: “insistirem en trobar restes arqueològiques que posin de manifest les relacions entre els neandertals de fa 50.000 anys i els grans carnívors”. Tot i que molts investigadors consideren que durant aquest període les relacions entre homínids i carnívors eren de competència, “nosaltres pensem que els grups humans tenen suficients recursos per imposar-se als grans carnívors”, afirma. En aquesta línia, l’IPHES ha demostrat recentment en un article recentment publicat a la prestigiosa revista Journal of Archaeological Science que els homínids de l’espècie Homo heidelbergensis que van viure a Atapuerca (Burgos) fa uns 350.000 anys van caçar i es van menjar un lleó.

Per saber més: notícia relacionada

Comparteix

  Comentaris

  • Ruben

   01/08/2010 - 22:06

   Ja estic esperant amb candeletes que el bloc es posien marxa. La veritat és que fa molt bona pinta i m’acompanyarà en les meves vacances.Per cert, aquest Jordi Rosell és el de Sota Terra? Soc un fan del programa

  • Jordi Rosell

   04/08/2010 - 16:24

   Hola. Soc el Jordi Rosell i efectivament, surto a Sota Terra. Ja fa 8 anys que vam començar la nostra recerca a les Coves del Toll de Moià. Celebro que t’agradi el programa i t’animo a visitar-nos durant aquest mes d’agost a la nostra excavació. L’equip d’excavació de les Coves del Toll està format pels altres codirectors (Ruth Blasco, Antonio Rodríguez i Juan Ignacio Morales) i per científics de talla internacional com el Dr. Florent Rivals, altres doctors i llicenciats i estudiants de diferents llocs del món. Els nostres objectius, com molt bé has pogut veure, pretenen conèixer la vida dels neandertals, sobretot un aspecte que està molt poc estudiat com son les estades de curta durada a indrets generalment ocupats per carnívors. Per tant, les Coves del Toll, són un marc incomparable per dur a terme una recerca d’aquest estil. Per nosaltres són bàsics els vostres comentaris perquè no solament volem compartir la nostra recerca, sinó que, estem convençuts que entre tots tindrem les millors idees i les podrem dur a bon terme.

  • enric freixa

   04/08/2010 - 16:49

   SOTA TERRA UNA PASADA , UN DEU PER TV-3 I ELS SEUS COLABORADORS.

  • Pol

   05/08/2010 - 8:58

   No haviade començar avui el bloc excavacions a Moià? Per favor, Rosell, comença que ja t’estic esperant. I felicitats tant pel Sota Terra com per les teves magnífiques col·laboracions a Sàpiens.

  • Silvestre

   05/08/2010 - 10:14

   El Pol té raó. Ja ho estem esperant. Jo vaig visitar aquestes coves amb Sàpiens i són una passada. I el Jordi Rossell és un crac!

  • Monica Fernández

   05/08/2010 - 14:53

   Jordii! Estem expectants del diario de bitacoraa! jajaj. Sort amb el blog!

  • Maria Lluïsa

   06/08/2010 - 0:13

   El Sota Terra m’encanta, estic esperant impacient el capítol de l’Abric Romaní. Crec que la cova de les Teixoneres podria omplir un altre capítol, a veure si s’hi anima Jordi Rossell. Ànims!!

  • andrea

   09/10/2010 - 18:50

   A que es interesant el mon dels neandertals.
   Nomes tinc dotze anys estic investigant en aquest tema que tant m’apassiona

  • andrea

   09/10/2010 - 18:53

   La veritat no sabia gairebe res i quan m’en van parlar em vaig posar a cercar coses rapidament es chulisim .
   Perque no s’uneix mes gent.
   Fans de la prehistoria exiteu als vostres cumpanys perque investigin ells tambe
   sobre l’extraordinari mont de la prehistoria.

  Escriu un comentari

  (*) Camps obligatoris

  *

  Normes d'ús