Josep Maria Figueres

Josep Maria Figueres

Josep Maria Figueres / © Elena Fernández

Historiador especialitzat en la història del periodisme català i professor d’història de la comunicació a la Universitat Autònoma de Barcelona des de 1991, ha realitzat nombrosos estudis sobre història del periodisme i el catalanisme polític, com La Renaixença, El País, Diari de Barcelona, Avui, Abc, Diari Català (premi Nicolau d’Olwer de l’Institut d’Estudis Catalans), La Pàtria Catalana, Cuca Fera (premi J. Givanel, IEC), i 12 periodistes dels anys trenta (1994).

Ha editat recopilacions de cròniques periodístiques (Madrid en guerra -2004 i 2006- i Les cròniques de guerra de Lluís Capdevila, 2011) i d’entrevistes (Entrevista a la guerra. De Lluís Companys a Pau Casals, 2007). Ha editat els sumaris dels consells de guerra de Prat de la Riba (1996), M. Carrasco i Formiguera (1999) i Lluís Companys (1997). Diversos dels seus treballs han estat recollits en els volums Premsa i nacionalisme (2002) i Periodisme en la Guerra Civil (2010). D’altres s’han traduït a l’espanyol, com El periodismo catalán. Prensa e identidad (2012). També és autor de Valentí Almirall (1990 i 2004), El primer Congrés Catalanista i V. Almirall (1990 i 2004),  Guia bibliogràfica de Catalunya (1993), Guia bibliogràfica de les Illes Balears (1997), Veus de l’exili. 20 testimonis de la diàspora catalana (2007), Història contemporània de Catalunya  (2003), Pau Casals. Escrits i discursos. Pau, pau i sempre pau (2010). Té en curs d’edició l’obra completa de V. Almirall (IEC) i La Veu de Catalunya (Base).

Dirigeix la col·lecció ‘Memòria del segle XX’ (Cossetània) amb el suport de la Fundació Moret i Marguí, ‘Gazeta. Revista d’Història de la Premsa’ (IEC) i el grup de recerca HISPER; coordina les Jornades d’Història de la Premsa i és vocal de l’Asociación de Historiadores de la Comunicación i de la Societat Catalana d’Estudis Històrics.

L’any 2009 va coordinar la representació catalana a la XXI Feria del Libro (Mèxic), en què Catalunya va ser la nació convidada. Ha comissariat diferents exposicions, com ‘Premsa catalana’, ‘Aurora. La Segona República a Sant Cugat del Vallès’ i ‘Pau Casals i l’exili’. També ha estat professor convidat a Mèxic, Costa Rica, França, Itàlia, la República Àrab Sahrauí Democràtica o Quebec.

Comparteix

Comentaris

Escriu un comentari

(*) Camps obligatoris

*

Normes d'ús