Entrades amb l'etiqueta ‘MUHBA’

Medieval in situ

Dilluns, 12/05/2014

Poques vegades la tecnologia al servei de la didàctica d’un museu és tan suggestiva com quan s’entra al Museu d’Història de Barcelona (MUHBA). Un senzill ascensor que baixa poc més de cinc metres. Un objecte tan quotidià al qual ha estat substituït el banal “Planta soterrani” o encara més banal “-1” per un compte enrera de 2000 anys. Ni grans textos, ni llargues explicacions. No cal convertir el visitant ocasional en un erudit; no cal traducció de cap tipus, ni al rus, ni a l’amazig; el bilingüisme “real” es mostra tan tranquil com la ceba més arrelada. Tothom entèn instantàniament que, per un moment, serà transportat a un altre món, un món de molts anys enrera, un món desaparegut sense el qual no hauria estat possible el nostre, un món oblidat, ignorat, però tant essencial per entendre’ns que ha calgut l’esforç de generacions d’historiadors per interpretar-lo per a poder-lo explicar. Que ha calgut esbudellar per poder-lo descobrir.

I una part d’aquest món és medieval, comença sota terra, quan la societat romana va esdevenint cristiana, pels vols del segle IV, i va germinant i creixent fins a florir al Saló del Tinell i la Capella de Santa Àgueda, fins a quedar congelat al segle XV. Avui la plaça del Rei ens sembla l’indret més medieval de la Ciutat. De fet és el vincle directe amb el que tenim sotaterra, i tanmateix no va ser fins a finals del segle XIX i fins a l’obertura de la via Laietana, a principis del XX, quan aquesta plaça i bona part de Ciutat Vella va ser despullada dels afegits moderns que cobrien aquella floració petria, ara visible, però amagada rera consistents institucions. També aquesta ciutat medieval va haver de ser descoberta.

Només cal veure l’abans i després de la pròpia plaça del Rei, l’abans i després del Saló del Tinell, o l’abans i després de la Casa Padellàs, seu del museu, i traslladada des del carrer de Mercaders per entendre com n’és d’important el segle XIX per entendre la nostra edat mitjana.

Església del convent de Santa Clara (ara Saló del Tinell), 1920

La casa Padellàs al carrer de Mercaders, abans de ser traslladada a la plaça del Rei

D’algunes d’aquestes coses parlarem dimecres dia 14 al MUHBA, a partir de les 17hores: del pas del paganisme al cristianisme, del trasllat del cos de Santa Eulàlia, de la destrucció del Call… i tindrem temps per escoltar una disputa poètica en llemosina llengüa, conèixer el Conestable i brindar amb cava.