Entrades amb l'etiqueta ‘Televisió’

Les bones dades del programa ‘Sota Terra’

dimarts, 8/06/2010
c03 sota terra2.jpg

Instant de 'Sota Terra'

Quan aquest matí m’han arribat les dades d’audiència d’ahir, el cor m’ha fet un salt: el primer episodi de ‘Sota Terra’, el programa impulsat pels nostres companys de Batabat a TV3, ha estat seguit per prop de set-centes mil persones, cosa que representa un 21,4 de quota de pantalla. No us menteixo si us dic que avui sóc un home feliç. Feliç perquè un programa que posa la història com a protagonista és líder en la seva franja horària. Feliç perquè la gent de ‘Batabat’, després de tant treball i tants esforços, es mereixien aquest èxit. I feliç —perquè no dir-ho— a causa que l’episodi d’ahir recuperava la figura d’un dels principals protagonistes del segle XI català: Arnau Mir de Tost. Aquest cavaller va ser un gran senyor de la guerra sense el qual és difícil d’entendre els enfrontaments entre feudals i musulmans en aquella època tan reculada.

Recordo que, fa uns anys, vam dedicar una portada de la revista SÀPIENS a Arnau Mir. L’aporta era arriscada i, si us he de ser sincer, dins de la mateix revista hi havia veus que deien que era una temeritat. Al final, les vendes del número van ser, fins i tot, una mica superiors a les habituals. Però el que és més important és que, des de SÀPIENS, vam ajudar a popularitzar un gran personatge injustament oblidat. Ara, amb l’èxit de l’episodi de ‘Sota Terra’ s’haurà completat la feina.

Per la meva part, ja estic esperant amb ganes el segon capítol, dedicat, segons m’acaba de dir el Marc Roma, productor executiu de ‘Sota Terra’, al front de l’Ebre durant la guerra civil. Espero que no baixi el ritme ni l’interès, i que el programa continuï tenint les dosis imprescindibles d’aventura, humor i divulgació. Una vegada més s’haurà demostrat que la història interessa, i molt, al gran públic.

Sota terra, una bona notícia

dimarts, 1/06/2010

Ahir al vespre vaig veure un dels capítols de la nova sèrie Sota Terra, que TV3 emetrà a partir del dilluns 7 de juny, tot just després de Crackovia. D’alguna manera, he anat seguint el desenvolupament dels rodatges que duia a terme la productora Batabat —germana nostra en aquest projecte de Cultura03— i coneixia perfectament per les explicacions del Marc Roma que aquesta és una idea que ha triomfat a la Gran Bretanya. De fet, Time Team (així es diu el programa allà) porta quinze anys al programa Channel 4 en horari de màxima audiència amb un creixement de públic constant.

L’estructura del programa és senzilla però molt efectiva: un grup d’arqueòlegs es dirigeix a un indret concret per tal de cercar alguna evidència sota terra. En concret, en el programa que vaig veure ahir, Eudald Carbonell i els seus homes i dones viatgen fins a Àger, a cercar les arrels de la conquesta feudal als sarraïns de la mà d’un dels seus principals protagonistes: el cavaller Arnau Mir de Tost. Allà, ells i el conductor del programa, un efectiu Fermí Fernàndez, es troben amb un grup d’especialistes que expliquen als teleespectadors la trama d’una manera amena i molt divulgativa. I llavors comença una feina frenètica de 72 hores a la recerca de les proves que han vingut a buscar. Per exemple, l’estructura de la torre medieval més gran de Catalunya, les característiques de la població que vivia a la vall d’Àger en aquells temps convulsos del segle XI o la veracitat, o no, de les restes que es conserven d’Arnau Mir, el gran senyor de la guerra.

Si us he de ser sincer, jo era dels que pensava que un programa d’aquestes característiques havia de durar mitja hora com a màxim. He de reconéixer que els cinquanta minuts llargs que vaig veure ahir se’m van fer curts. El ritme és trepitant i la feina dels arqueòlegs és impecable, amb un Jordi Rosell en plan estel·lar. No us vull avançar res més per no xafar alguna de les sorpreses que us reserva aquest programa. En tot cas, com a director de Sàpiens, estic molt satisfet de l’aporta de TV3 per un programa de divulgació històrica en horari de màxima audiència. Crec que els resultats de Sota Terra no els decebran. Si voleu podeu veure un trailer del programa.