Entrades amb l'etiqueta ‘memòria històrica’

President Sunyol

divendres, 4/06/2010

Aquesta nit, a les 10, Barça TV estrenarà el documental President Sunyol, centrat en la vida i la mort del que va ser diputat per Esquerra Republicana al parlament espanyol i president del Barça. Sunyol, que va ser assassinat per les forces franquistes el dia 6 d’agost de 1936 prop de la localitat madrilenya de Guadarrama, és el protagonista del treball del periodista Carles Prats, que ha seguit fil per randa les investigacions desenvolupades en els darrers mesos pels experts de Sàpiens a la recerca de la tomba clandestina del polític i les tres persones que l’acompanyaven aquell dia fatídic.

A diferència d’altres programes dels quals he parlat des d’aquest blog, encara no he vist ‘President Sunyol’, per la qual cosa no puc fer-ne una valoració. Ara bé, he estat moltes hores amb el Carles Prats tant a Guadarrama com a Barcelona, i us puc assegurar que les meves expectatives són altes. La primera fase d’aquesta investigació ha estat intensa, i Carles Prats ha estat al peu del canó en tot moment, gravant-ho, parlant amb tothom i buscant noves informacions allà on calia. I a més, ha sabut recollir un bon grapat de testimonis que —entre ells els experts de la investigació de Sàpiens— ens poden donar una visió molt completa de la personalitat de Sunyol. Permeteu-me que destaqui les aparicions del cirurjà Moisés Broggi i del pedagog Joan Triadú, dos savis que van conéixer Josep Sunyol.

Per tot això això us recomano que avui a les 10 sintonitzeu B arça TV per saber alguna cosa més sobre l’altre president màrtir i les feines de Sàpiens, amb la col·laboració del F.C. Barcelona, per localitzar la fossa on va ser enterrat. Abans, podeu veure el trailer del programa.

La memòria històrica a Barcelona

dimecres, 2/06/2010

Ara mateix acabo de tornar d’una roda de premsa a la seu del Memorial Democràtic per tal de presentar el dossier especial que hem fet sobre els espais de memòria a Barcelona, i que acompanya la nostra revista de juny. A l’acte, hi he participat al costat del Miquel Caminal, director del Memorial Democràtic, i del Manel Risques, professor d’Història Contemporània a la Universitat de Barcelona i director del projecte de recuperació dels espais de memòria democràtica a Barcelona.

Com a director de Sàpiens, estic molt satisfet d’haver pogut col·laborar tant en l’elaboració d’aquest especial com pel fet que el dossier acompanyi la revista d’aquest mes, una revista amb un clar contingut de memòria històrica. No oblidem que la portada d’aquest Sàpiens 92 està dedicada a la figura del diputat i president del F.C. Barcelona Josep Sunyol, assassinat per les forces franquistes el 6 d’agost de 1936.

La col·laboració entre el Memorial Democràtic i Sàpiens en aquest especial té molt sentit. En aquest treball hi ha una feina impressionant de recerca a càrrec de l’associació Conèixer Història i de diversos especialistes coordinats pel professor Manel Risques. I tota aquest treball s’havia de fer arribar al gran públic, a les desenes de milers de persones que hi ha al nostre país desitjoses de conèixer el passat comú. I aquí és on entra un projecte com Sàpiens. Amb la col·laboració garantim que la informació de l’especial arribi als 124.000 lectors mensuals que té la nostra revista, un públic objectiu i fidel a tot allò que faci referència a la recerca de la memòria històrica.

L’especial de Sàpiens inclou tretze espais emblemàtics de memòria situats a la capital de Catalunya. Entre ells el Refugi 307 del Poble-sec, el castell de Montjuïc, el Camp de la Bota, la presó de dones de les Corts o l’impressionant emplaçament de les bateries antiaeries del Turó de la Rovira. Us recomano que el llegiu i que aneu als espais que sigui possible visitar. Tots ells formen part de la nostra història més recent.