Entrades amb l'etiqueta ‘Josep Sunyol’

De nou a Badalona

dijous, 19/08/2010

La visita a la Universitat Catalana d’Estiu ha estat curta però profitosa. La xerrada sobre Josep Sunyol, que va consistir en el passi del documental ‘President Sunyol’ i en un interessant col·loqui amb la quarantena d’assistents, va ser molt satisfactòria. Certament, amb tota aquesta investigació per trobar la tomba clandestina del que va ser diputat d’ERC i president del Barça, des de SÀPIENS hem contribuït a rescatar d’un injust anonimat un dels personatges més importants del primer terç del segle XX català. I això es veu en cada un dels actes que anem fent arreu del país per rescabalar la seva memòria.

Però més enllà de les conferències, anar a Prada significa trobar-te amb vells amics, com el Francesc Ribera ‘Titot’, el Jordi Mir i la seva esposa Neus, l’Albert i la Dolors de les Borges, l’Eduard, el Pep i tants altres que, a causa del poc temps d’estança al Conflent, gairebé només vaig poder saludar. I al vespre, un dels plats forts de la jornada: el sopar al restaurant de la plaça de Catllà de Conflent. Ja hi vam anar l’any passat amb l’Àngel Casals i el Valentí Gual, i aquest any vam repetir amb una taula força més llarga en què no hi van faltar ni la historiadora Eva Serra ni l’hispanista austríac Friedrich Edelmaier, a qui vam entrevistar al número 90 de SÀPIENS. Precisament a la taula del darrere de la nostra hi sopava el vell republicà Víctor Torres, que havia vingut fins al Conflent per participar en un acte d’homenatge al seu germà, el poeta Màrius Torres.

Aquest matí a les 7, quan he sortit al balcó de l’habitació de l’hotel de Molig, m’ha innundat la mateixa recança que l’any passat. Però a les 10 havia de ser a Badalona, a la redacció de SÀPIENS i he tingut poc temps per compadir-me. Certament, és una llàstima haver de marxar d’aquest entorn tan privilegiat per fer hores de carretera i retornar a la feina diària. L’any que ve miraré de quedar-me més de 24 hores a la UCE.

Cap a Prada de Conflent!

dimecres, 18/08/2010

D’aquí una estona deixaré la redacció del SÀPIENS i me n’aniré cap a la Universitat Catalana d’Estiu (UCE), a Prada de Conflent. Aquesta tarda hi he de fer una xerrada centrada en Josep Sunyol, l’home del que va ser diputat a Corts per Esquerra Republicana de Catalunya i president del Barça des de juliol de 1935 fins a l’agost del 1936, quan va ser assassinat pels franquistes prop del poble madrileny de Guadarrama. Sempre és un plaer parlar de Sunyol —de fet, fa pocs dies vaig fer una altra xerrada sobre aquest personatge a Rocafort de Queralt, a la Conca de Barberà— i sempre és un plaer anar a l’UCE.

El Liceu Renouvier, on té lloc la Universitat Catalana d'Estiu

L’any passat també vaig ser a Prada per parlar del SÀPIENS i de la divulgació històrica a casa nostra. Entre altres coses, vaig explicar la difusió tant de la nostra publicació com de la resta. En aquell moment, segons el Baròmetre de la Comunicació i la Cultura, SÀPIENS era la segona revista a Catalunya pel que feia al nombre de lectors. Concretament, en teníem 105.000 de mensuals, mentre la revista líder en història al Principat —Historia National Geographic— en tenia 108.000. Un any després, les coses han canviat. SÀPIENS ha vist incrementar sensiblement el nombre dels seus lectors i s’ha situat en una còmoda primera posició (128.000 per 119.000 de Historia National Geographic). Més que res ho explico perquè l’any passat una persona del públic va desitjar que, si enguany tornava a l’UCE, pogués anunciar que la nostra ja no era la segona revista d’història a Catalunya, sinó la primera. No dubteu que la primera cosa que faré aquesta tarda serà comentar aquestes dades.

President Sunyol

divendres, 4/06/2010

Aquesta nit, a les 10, Barça TV estrenarà el documental President Sunyol, centrat en la vida i la mort del que va ser diputat per Esquerra Republicana al parlament espanyol i president del Barça. Sunyol, que va ser assassinat per les forces franquistes el dia 6 d’agost de 1936 prop de la localitat madrilenya de Guadarrama, és el protagonista del treball del periodista Carles Prats, que ha seguit fil per randa les investigacions desenvolupades en els darrers mesos pels experts de Sàpiens a la recerca de la tomba clandestina del polític i les tres persones que l’acompanyaven aquell dia fatídic.

A diferència d’altres programes dels quals he parlat des d’aquest blog, encara no he vist ‘President Sunyol’, per la qual cosa no puc fer-ne una valoració. Ara bé, he estat moltes hores amb el Carles Prats tant a Guadarrama com a Barcelona, i us puc assegurar que les meves expectatives són altes. La primera fase d’aquesta investigació ha estat intensa, i Carles Prats ha estat al peu del canó en tot moment, gravant-ho, parlant amb tothom i buscant noves informacions allà on calia. I a més, ha sabut recollir un bon grapat de testimonis que —entre ells els experts de la investigació de Sàpiens— ens poden donar una visió molt completa de la personalitat de Sunyol. Permeteu-me que destaqui les aparicions del cirurjà Moisés Broggi i del pedagog Joan Triadú, dos savis que van conéixer Josep Sunyol.

Per tot això això us recomano que avui a les 10 sintonitzeu B arça TV per saber alguna cosa més sobre l’altre president màrtir i les feines de Sàpiens, amb la col·laboració del F.C. Barcelona, per localitzar la fossa on va ser enterrat. Abans, podeu veure el trailer del programa.

La memòria històrica a Barcelona

dimecres, 2/06/2010

Ara mateix acabo de tornar d’una roda de premsa a la seu del Memorial Democràtic per tal de presentar el dossier especial que hem fet sobre els espais de memòria a Barcelona, i que acompanya la nostra revista de juny. A l’acte, hi he participat al costat del Miquel Caminal, director del Memorial Democràtic, i del Manel Risques, professor d’Història Contemporània a la Universitat de Barcelona i director del projecte de recuperació dels espais de memòria democràtica a Barcelona.

Com a director de Sàpiens, estic molt satisfet d’haver pogut col·laborar tant en l’elaboració d’aquest especial com pel fet que el dossier acompanyi la revista d’aquest mes, una revista amb un clar contingut de memòria històrica. No oblidem que la portada d’aquest Sàpiens 92 està dedicada a la figura del diputat i president del F.C. Barcelona Josep Sunyol, assassinat per les forces franquistes el 6 d’agost de 1936.

La col·laboració entre el Memorial Democràtic i Sàpiens en aquest especial té molt sentit. En aquest treball hi ha una feina impressionant de recerca a càrrec de l’associació Conèixer Història i de diversos especialistes coordinats pel professor Manel Risques. I tota aquest treball s’havia de fer arribar al gran públic, a les desenes de milers de persones que hi ha al nostre país desitjoses de conèixer el passat comú. I aquí és on entra un projecte com Sàpiens. Amb la col·laboració garantim que la informació de l’especial arribi als 124.000 lectors mensuals que té la nostra revista, un públic objectiu i fidel a tot allò que faci referència a la recerca de la memòria històrica.

L’especial de Sàpiens inclou tretze espais emblemàtics de memòria situats a la capital de Catalunya. Entre ells el Refugi 307 del Poble-sec, el castell de Montjuïc, el Camp de la Bota, la presó de dones de les Corts o l’impressionant emplaçament de les bateries antiaeries del Turó de la Rovira. Us recomano que el llegiu i que aneu als espais que sigui possible visitar. Tots ells formen part de la nostra història més recent.