Entrades amb l'etiqueta ‘‘Descobrir’’

Un bon moment per deixar la direcció de SÀPIENS

dijous, 21/10/2010

 

Portada del número 97 de Sàpiens (novembre 2010)

Portada del número 97 de Sàpiens (novembre 2010)

SÀPIENS acaba de complir els seus primers vuit anys de vida. I ho ha fet des d’una posició de privilegi, com la revista d’història amb més difusió a Catalunya, amb projectes que es van expandint dins del món digital, amb una gran complicitat amb els sectors acadèmics i amb una important comunitat de lectors i usuaris al seu voltant.

Per això, aquest és el millor moment perquè, després de set anys com a director, deixi aquest lloc per dedicar-me a altres responsabilitats relacionades amb el món editorial. Noves responsabilitats que, òbviament, desenvoluparé dins del que és el meu projecte des de fa molt temps: Sàpiens Publicacions. Aquesta és una empresa cooperativa que té l’objectiu de crear una indústria cultural catalana innovadora i que en aquests moments ja disposa de capçaleres tan emblemàtiques com Descobrir, Cuina, Súpers i Time Out Barcelona, a més, lògicament, de SÀPIENS.

La nostra marca, a la qual continuaré vinculat com a editor i com a director general del conjunt de l’empresa, quedarà en les millors mans possibles després d’aquest canvi. No debades, la Clàudia Pujol, cap de redacció des de fa quatre anys, n’assumirà la direcció i farà créixer aquest projecte amb l’ajuda de tota l’estructura de l’empresa  i, molt especialment, de la Sònia Casas, nova cap de redacció, de l’Àlex Novials, dissenyador, i de la Caterina Úbeda, responsable del web.

En el moment de redactar aquest text no puc deixar de pensar en els inicis d’aquesta gran iniciativa que ha esdevingut SÀPIENS. Llavors molta gent tenia dubtes sobre la viabilitat d’una revista de divulgació històrica en llengua catalana. Les xifres han demostrat que s’equivocaven. Que la història, lluny de ser avorrida, pot ser explicada com una aventura apassionant. I també que la llengua catalana és un bon vehicle per posar al mercat productes nous, sempre que estiguin fets amb qualitat i rigor.

Des de SÀPIENS, gràcies a la col·laboració entre historiadors i periodistes, hem explicat les nostres arrels de manera clara i entenedora. I hem arribat a llars on abans mai no hi havia entrat una revista d’història. Això ens ha de fer sentir orgullosos. Com també ha de ser motiu d’alegria el fet d’haver estat capaços d’aconseguir informacions inèdites del nostre passat en arxius d’arreu del món: des dels Estats Units fins a Rússia, passant per França, Itàlia, Suïssa, Holanda, Anglaterra, Àustria, Alemanya o el Marroc.

Il·lusió, passió i treball, units amb la  vocació d’investigar, amb la voluntat de divulgar i amb el rigor que han aportat a la marca els millors historiadors catalans i de fora, han estat les receptes que han fet possible l’èxit de SÀPIENS. Totes aquestes característiques continuaran presents en la nova etapa que ara encetem. No tingueu cap dubte que els propers vuit anys del nostre projecte seran encara més reeixits. Bon viatge!

Les xifres de Sàpiens

dimarts, 3/08/2010

La nova onada del Baròmetre de la Comunicació i la Cultura ha situat la nostra revista davant de les xifres de lectors més importants de la nostra història. Centrant-nos en el Principat, la mostra —que es basa en enquestes molt rigoroses a més de trenta mil persones— situa una vegada més SÀPIENS com la revista d’història més llegida a Catalunya, amb 128.000 lectors mensuals, per damunt d’altres publicacions com ‘Historia National Geographic ‘ o ‘Historia y Vida’. L’alegria és completa amb la important pujada de la resta de revistes de la nostre empresa. Per exemple, ‘Descobrir’ i ‘Time Out Barcelona‘ també assoleixen la xifra de lectors més alta fins ara (51.000 i 29.000 respectivament), mentre que ‘Cuina’ esdevé una altra vegada  la revista líder de gastronomia a Catalunya.

Però, en relació a SÀPIENS, les xifres del Baròmetre encara ens diuen més coses. Per exemple, que el 65% dels nostres lectors són homes, i que la majoria pertanyen a les franges d’edat entre 25 i 44 anys i entre 45 i 64. I que els joves fins a 24 anys són força més nombrosos que els majors de 65 anys. I també que el 16% dels nostres lectors té el castellà com a primera llengua, que gairebé la meitat tenen estudis superiors i que el conjunt dels seguidors de SÀPIENS estan repartits de manera molt homogènia pel territori del Principat, amb especial incidència en comarques com el Pla de l’Estany, el Garraf, Osona, el Ripollès, el Pallars Jussà o les Garrigues.