El comiat de ‘la Goyerías’

'La Goyerías' a la presó de Màlaga

'La Goyerías' a la presó de Màlaga

Dissabte  al matí va tenir lloc l’acte de comiat de la María Rodríguez, ‘La Goyerías’, una de les darreres guerrilleres antifranquistes. El seu taüt, cobert amb una bandera republicana, va ser acompanyat per un bon nombre de persones que volien donar l’últim adéu a la resistent. La cerimònia va ser molt emotiva, marcada per les paraules de Jaume Valls, una altra persona que també va tastar la duresa de les comisaries i les presons de la dictadura. Segons Valls, els guerrillers van ser homes i dones valentes que van lluitar de cara i que després, amb l’arribada de la democràcia, van ser oblidades pels nous dirigents. No puc estar més d’acord amb aquesta afirmació.

Després de sortir de la cerimònia, celebrada a l’Hospitalet de Llobregat, ciutat on vivia la guerrillera, vaig marxar corrents cap a l’Arc del Triomf de Barcelona. Allà havia de participar en una taula rodona sobre ‘Història i reconstrucció nacional’ que organitzava el grup Gent de la Terra, amb la col·laboració de SÀPIENS. Només arribar, vaig veure que el Passeig Lluís Companys era ple de gent que participava a la Mostra d’Entitats dels Països Catalans, que aquest 11 de setembre arribava a la seva novena edició. De seguida em vaig trobar amb el Ferran Espada, director del Punt del Barcelonès i moderador del debat, i amb els altres dos ponents, el periodista Enric Calpena i l’historiador Enric Pujol. Amb els matisos que calguin, tots  vam arribar a una conclusió: la importància de la història en qualsevol procés, sigui de construcció nacional o, per el contrari, de deconstrucció nacional. En aquest sentit es van posar exemples prou clars de l’ús de la història des de les diferents trinxeres de la batalla política i es va posar l’accent en el creixent interès d`àmplies capes de la societat catalana per conéixer el nostre passat. Malgrat la calor que vam passar, va ser un acte molt agradable, amb intervencions interessants i una apreciable quantitat de públic.

Comparteix

  Comentaris

  • Paco

   15/09/2010 - 08:11

   Vaig ser a dues de les tres taules rodones, les del matí. Tot va ser molt interessant, excepte la intervenció xulesca i provocadora de l’histoiador Francesc Xavier Hernàndez. No tincparaules per definir-lo.

  • GARRETT31Clarissa

   16/09/2010 - 22:03

   I took 1 st business loans when I was a teenager and it supported me a lot. But, I require the collateral loan once more time.

  • Rafel Comas

   17/09/2010 - 14:05

   Creus, sobre els guerrillers tens més raó que un sant. Pel que fa a les taules rodones, he de confessar que me les vaig perdre.

  • Bru

   18/09/2010 - 19:16

   Bon comentari. Jo sí que vaig seguir la taula rodona. Molt bona feina

  Escriu un comentari

  (*) Camps obligatoris

  *

  Normes d'ús