Sàpiens a l’homenatge a Companys

Clàudia Pujol amb en Toni Strubell i Pep Cruanyes davant de la casa on van detenir Companys, el número 5 de la rue Ploërnel.

Abans d’ahir va tenir lloc a la localitat de la Baule (Ar Baol en llengua bretona) el tret de sortida del seguit d’actes d’homenatge que durant aquest estiu i tardor ha organitzat la Comissió de la Dignitat per recordar la figura de Lluís Companys. Concretament, aquest primer recordatori —en el qual SÀPIENS ha estat representat per la nostra cap de redacció Clàudia Pujol— ha coincidit amb el 70è aniversari de la seva captura en aquesta localitat de l’Estat francès per part de la policia militar nazi. A partir de llavors, la història ja és prou coneguda: Companys va ser tancat a la presó parisenca de la Santé, fins que va ser traslladat fins a Irun, on el policia franquista Pedro Urraca el va entregar a les autoritats espanyoles. Companys va ser posteriorment empresonat en una cel·la de la Direcció General de Seguretat, a la madrilenya Puerta del Sol (just on avui hi ha les dependències de la Comunitat de Madrid), on va ser torturat, vexat i exhibit com si fos un animal de fira al qual els jerarques del règim li llençaven cacahuets i monedes. Aquest va ser el darrer peatge abans d’arribar a Barcelona, Companys va ser sotmès al consell de guerra que va dur-lo a la mort la matinada del 15 d’octubre de 1940.  Companys va esdevenir així el primer president escollit democràticament assassinat pel feixisme a Europa.

Setanta anys després d’aquests fets, i per vergonya de la democràcia, el consell de guerra que va dur a la mort el president català continua vigent. Malgrat les promeses dels successius governs espanyols —la darrera la de l’executiu de Rodríguez Zapatero—, Lluís Companys continua sent un delinqüent per a la justícia espanyola. Per això són tan importants els actes per recordar aquell dramàtic episodi. Per això és tan important la feina que des de fa anys està duent a terme la Comissió de la Dignitat dels incombustibles Pep Cruanyes i Toni Strubell. En aquest sentit, des de SÀPIENS anirem informant dels diferents actes que en les properes setmanes se celebraran a Madrid i a Barcelona en homenatge al nostre president màrtir. I, a més, en el número d’octubre, dedicarem un especial a la vida i a la mort de Lluís Companys. Un especial que anirà acompanyant de la pel·lícula ‘Companys, procés a Catalunya’ una de les obres de referència del cineasta Josep Maria Forn.

Comparteix

  Etiquetes: , , , , , , , ,

  Comentaris

  • lo Català

   16/08/2010 - 13:53

   Bon article, Creus. Realment, és molt fort que tants anys després de la mort de Franco encara no s’hàgin anul·lat els Consells de Guerra franquistes. Això és democràcia? No, això és una vergonya. Molt intersssant això que dius que Companys va ser el primer president democràtic assassinat pel feixisme. Amb la seva mort, Franco volia matar tot un poble.

  • Antonio

   16/08/2010 - 18:02

   No sé per què s’han de fer homenatjes a un criminal com Companys, que amb la FAI va matar desenes de mil·lers d’espanyols. Companys es un ejemplo de izquierdista causante dela guerra civil. Pio Moa és una mica ximplet, però en algunes coses te raó. Companys no mereix res. Deixeu-lo mort i oblideu-lo, que no mereix ni compassió. !Criminal!

  • Joan Casals

   16/08/2010 - 20:19

   Ostres Antonio, com es pot ser tan ignorant. Desenes de milers de morts? Els espanyolistes hauríeu de deixar de fer demagògia. Llegeix bé les paraules del Creus. Companys va ser el primer president democràtic assassinat pel feixisme a Europa. Honor i glòria alpresident màrtir!

  • Puig

   17/08/2010 - 08:45

   Companys, com tothom, i més com una persona que va tenir la responsabilitat de ser president de Catalunya en uns temps molt complicats, té llums i ombres. Ara bé, crec que el balanç final és positiu. Per això no entenc aquesta campanya que des dels sectors més conservadors del catalanisme fa anys que es fa contra ell, amb panflets demencials com el llibre d’aquell noi, l’Enric Vila, o amb declaracions fora de lloc com les de mossèn Ballarín. Siguem tots plegats una mica més seriosos i treballem per l’anul·lació de tots els consells de guerra, començant pel del nostre president.

  • Isabel Casas i Moral

   18/08/2010 - 16:52

   Antonio: no se si vos sos catalán o no, pero si lo sos, ¿como podés hablar así de una persona como Companys,que pidió morir con los pies delcalzos para sentir debajo de sí la tierra catalana?, ¿vos serías capaz de morir por CATALUNYA?. Yo que nací en Argentina y me siento 100% catalana, te aseguro que daría mi vida por Catalunya. Al parecer vos debés ser uno de los que no quieren que seamos una Nación, pero muy a tu pesar lamento informarte que lo vamos a lograr. ¡Visca Catalunya Lliure!

  • Biel Morell

   18/08/2010 - 17:31

   Antonio, el teu comentari no mereix ni tan sols una minima consideració, m’he repensat molt abans de replicar-te,però m’indigna molt que els que pensen com tu sigueu prou atrevits(la ignorancia és molt atrevida, i aquest no es el cas) com per a opinar i comdemnar al president companys, mentre defenseu com a herois als criminals i veritables causants d’esclafar la voluntat i les ansies de llibertat del poble i de provocar l’enfrontament fraticida que esdevingué la gerra civil espanyola, i la seva posterior, i no menys genocida repressió

  • Tweets that mention Sàpiens a l’homenatge a Companys – Sapiens.cat — Topsy.com

   19/08/2010 - 02:23

   […] This post was mentioned on Twitter by reagrupamentpv, Sapiens.cat. Sapiens.cat said: Ja saps que SÀPIENS va estar present a l'homenatge de Companys organitzat per la Comissió de la diginitat? Llegeix-ho a: http://ow.ly/2rfwB […]

  Escriu un comentari

  (*) Camps obligatoris

  *

  Normes d'ús