Espanya i Kosovo

El Tribunal Internacional de la Haia, la més alta instància judicial de l’ONU, va decretar ahir que Kosovo ‘no va violar el dret internacional’ quan, el passat 17 de febrer del 2008, va declarar de manera unilateral la seva independència. A més, aquest tribunal  afegeix que no hi ha cap argument dins de les lleis internacionals que pugui prohibir o bloquejar l’accés a la independència d’un país, cosa que deixa sense cap argument  l’excusa de la ‘unitat territorial’ per impedir qualsevol procés d’emancipació nacional.

Tot i que aquesta sentència no és vinculant, ningú no pot amagar la seva importància més que simbòlica, ja que representa l’aval definitiu a la secessió de Kosovo respecte a Sèrbia al mateix temps que obre la porta a un reconeixement internacional que, ja abans de la resolució, era defensat per 69 estats, entre ells els Estats Units i la majoria dels de la Unió Europea. Però la sentència té una altra lectura, una lectura molt més casolana, ja que representa un torpede a la línia de flotació d’aquells que, en ple segle XXI, encara s’entesten a defensar ‘la indisoluble unitat de la nació espanyola’, com si aquesta unitat fos un acte diví sobre el qual res ni ningú pot actuar.

Què farà Espanya després d’aquesta sentència? Em temo que res. Fa dos anys, ja es van alinear amb països com Xina, Rússia o Romania per considerar la declaració d’independència de Kosovo “un acte unilateral il·legal’. Ara, ni el fet que Obama i Hillary Clinton hagin animat tots els estats del món a reconèixer Kosovo com a estat independent els farà variar una postura clarament anclada en el passat. De fet, en tot aquest assumpte, Espanya sempre ha actuat més en clau interna que no pas externa i, en aquest sentit, les paraules del representant serbi en el tribunal són el seu pitjor malson: ‘a partir d’ara, cap frontera europea serà segura’. El temps ho dirà.

Comparteix

  Etiquetes: , , , , ,

  Comentaris

  • Lo Català

   23/07/2010 - 13:47

   Qaunta raó tens, Creus. però avui el Montilla ja ha dit que Catalunya no té res a veure amb Kosovo. Ai Montilla, Montilla.

  • Pol

   23/07/2010 - 15:03

   Montilla que digui el que vlgui. Catalunya, per sort, noés Kosovo. Però igualment té dret a la independència. I Felicitats al Tribunal per parlar clar

  • Mila

   23/07/2010 - 16:11

   Montilla dimissió!

  • Rosana

   23/07/2010 - 16:13

   Quines passes ha seguit Kosovo? Jordi, ens ho pot explicar?

  • toni

   23/07/2010 - 20:18

   Aixo ja ho va dir en Joan carretero es proclama l’ independència unilateral ment des de el parlament de Catalunya, i espanya l’unic que podrà fer es negociar la transició cap el nou estat lliure de Catalunya.

  • Biel Morell

   23/07/2010 - 20:55

   Si segurament, sols cal declarar la independència des d’el parlament, però per això es necessari tenir uns politics realment madurs, i compromesos de veritat amb el pais, i no pas amb els seus interessos. I em sembla que d’això n’estem mancats

  • Salva

   24/07/2010 - 12:37

   El que és realment important és que la resolució és un cop de puny als unionistes. Tal com diu el Jordi, a aquells que creuen que la unitat d’Espanya és causa divina.

  • Jordi Creus

   26/07/2010 - 17:33

   Hola Rosanna. Kosovo va proclamar la seva independència de manera unilateral l’any 1990, tot i que en aquell moment només la va reconéixer Albània. Finalment, el 2008, els 109 diputats del seu parlament, la van tornar a proclamar, després d’haver trencat les negociacions amb les autoritats sèrbies. Un temps després, el nou estat ja era reconegut per 69 països, entre els quals els Estats Units i la majoria dels de la Unió Europea. La sentència del Tribunal Internacional de la Haia, tot i que no vinculant és un suport molt important per al futur del Kosovo independent. Per al proper Sàpiens, que sortirà el dia 25 d’agost, hem encarregat a un expert un article per a la secció ‘Per què passa’ per explicar la història de kosovo i quines han estat les circumstàncies que l’han dut fins avui. estic segur que us interessarà.

  • El ignorant reflexiu

   26/07/2010 - 19:06

   La trista historia es que tots jutgeu des del punt de vista antiserbi, sabeu que la cultura medieval i el gran regne medieval serbi ocupa ara el que es la província de Kosovo? Que passaria si en els Països Catalans independent València es proclames independent? Segur que us canviaria la cara…

   Menys barrejar, per una vegada Montilla té rao, Catalunya i la seva cultura no tenen res a veure amb Kosovo, Albania ni Serbia!

  Escriu un comentari

  (*) Camps obligatoris

  *

  Normes d'ús