Kim Philby, un gran espia

Kim Philby, un dels grans espies del segle XX, el novembre de 1955 a Washington

Philby, un dels grans espies del segle XX, el novembre de 1955 a Washington

Burgos, 2 de març de 1938. Aquell dia Francisco Franco va condecorar amb la Creu Roja del Mèrit Militar un corresponsal de guerra britànic, Kim Philby, que un temps enrere havia quedat ferit per l’impacte d’un obús republicà en el seu vehicle de treball. La curiositat és que aquell jove periodista del Times, que escrivia uns textos on no dissimulava la seva simpatia per la causa franquista, era en realitat un espia comunista que havia vingut fins als escenaris de la guerra civil amb una missió que hauria pogut canviar la història: matar Franco.

Certament, Philby no va aconseguir fer mai realitat el seu objectiu. A causa de la gran protecció que sempre envoltava el futur dictador, però sobretot perquè una de les periòdiques purgues ordenades per Stalin va acabar amb la mort o la fugida de la majoria dels seus caps. Per tant, es pot dir que aquella missió va morir abans que s’hagués presentat l’oportunitat de dur-la a terme.

Posteriorment, les activitats secretes de Philby — fill d’un alt comandament britànic a l’Índia, antic estudiant a la prestigiosa universitat de Cambridge i comunista de pedra picada— van aconseguir majors èxits. Va aprofitar el seu pas per la guerra civil per convertir-se en membre dels serveis secrets britànics i, des d’allà, va saber enganyar tothom per anar enviant informació a Moscou mentre anava pujant de manera fulgurant dins de l’escalafó dels serveis secrets britànics. Paradoxalment, va arribar a ser el cap del servei encarregat d’espiar la Unió Soviètica. Aquesta home va fer la seva feina fins l’any 1962, quan va ser decobert i es va veure obligat a marxar cames ajudeu-me cap a Moscou, on va viure fins a la seva mort, el 1988.

Allà Philby es va casar per cinquena vegada, va escriure llibres i va atendre tants periodistes com el van voler escoltar. El temps lliure el matava llegint el Times i seguint, des de la distància, els avatars de la lliga anglesa de cricket. I sobretot, presumint de ser l’únic home del món condecorat amb tres medalles de tres règims força diferents: la mencionada Creu Roja franquista, l’Orde de l’Imperi Britànic i l’Orde de la Bandera Roja Soviètica, aquesta darrera, sens dubte, l’única que es va guanyar de veritat.

Comparteix

  Etiquetes: , , , , , ,

  Comentaris

  • Berga

   15/07/2010 - 08:28

   Gran espia, aquest Philby. Realment s’ha de ser d’una pasta ben especial per dedicar-se a això. En tot cas, molt fort això de Franco condecorant un home que havia vingut a pelar-lo.

  • López

   15/07/2010 - 19:28

   Bona informació. Haviallegit alguna cosa sobre aquest home, i realment la seva vida va ser apassionant.

  • Jaume Ramon

   16/07/2010 - 08:21

   Aquells eren temps molt complicats. Molta gent idealista vola canviar el món. Però el comunisme tampoc va ser la solució.

  • Caterina

   16/07/2010 - 12:02

   Grans històries les dels espies que jugaven a dues bandes, com la de Joan Pujol ‘Garbo’!

  • Cosmos

   16/07/2010 - 14:41

   El gran “Garbo”. El vaig descobriren un article de Sàpiens de fa uns ans. Despréshe llegit llibres i he vist la película. Un català universal.

  • Salva

   17/07/2010 - 11:46

   Tots plegats hauríem de recordar més a gent com Garbo. Jordi Creus, durant alguns anys vas explicar vides com aquesta a RAC1 i a Catalunya Ràdio. A veure si hi tornes, que et trobem a faltar.

  • Carles Puig

   18/07/2010 - 21:43

   Jo també et seguia a RAC 1. A veure si l’any que ve et podem tornar a sentir a can basté o can Fuentes.

  Escriu un comentari

  (*) Camps obligatoris

  *

  Normes d'ús