Videla ha tornat a parlar


Després de més d’un quart de segle sense declaracions públiques, l’ex dictador argentí Jorge Rafael Videla ha trencat el silenci. I ho ha fet durant el judici que se segueix contra ell i una vintena de persones més per l’afusellament, l’any 1976, de 31 presoners polítics tancats en un penal de Córdoba. Videla ha tornat a parlar per justificar els crims de la dictadura de la qual ell va ser una peça fonamental i per reivindicar l’actuació de l’exèrcit argentí ‘durant la guerra interna’. Recordem que Videla va ser president de la primera junta militar de la dictadura argentina (1976-1983). Està considerat el principal impulsor d’una repressió que va causar milers de morts i desapareguts entre els sectors opositors.Per aquesta causa, l’any 1985 va ser condemnat a cadena perpètua per crims de lesa humanitat en un judici històric en què també van rebre dures condemnes altres caps militars. Tot i que cinc anys després va ser indultat pel llavors president argentí Carlos Menem, Videla va tornar a l’arrest domiciliari —primer— i a la presó —després— a partir de l’any 2007, quan la Cort Suprema de Justícia va declarar anticonstitucional l’indult.

Videla ha parlat des del banc dels acusats. I fins i tot, mentre li relataven les barbaritats comeses pels seus homes, s’ha permès el luxe d’adormir-se al costat d’un altre brutal repressor, Luciano Benjamín Menéndez. Tot i això, prefereixo sentir-lo o veure’l adormit allà, el lloc que li correspon, que no pas a la presidència del govern. Prefereixo el Videla del 2010, afrontant un judici per diversos assassinats que el Videla de, per exemple, el 1979, quan va concedir una entrevista en la seva qualitat de màxim dirigent argentí. Aquell dia, sense cap mena de vergonya, es va referir als milers de desapareguts causats per la repressió que ell dirigia amb aquestes paraules: ‘Mientras sea desaparecido no puede tener ningún tratamiento especial, es una incógnita, es un desaparecido, no tiene entidad, no está, ni muerto ni vivo, está desaparecido’. Més cinisme, impossible.

Comparteix

  Etiquetes: , , , ,

  Comentaris

  • Tweets that mention Videla ha tornat a parlar – Sàpiens.cat — Topsy.com

   07/07/2010 - 18:10

   […] This post was mentioned on Twitter by Toni Miedes. Toni Miedes said: RT @sapienscat: El director de Sàpiens, Jordi Creus, parla del judici al dictador Videla. http://bit.ly/9D1Vq2 […]

  • Bru

   07/07/2010 - 18:50

   Bona reflexió. Aquest home no sols no està arrepentit sinó que continua amb la xuleria “castrense”. A l’Argentina han sigut més valents que no pas a l’Espanya de Zapatero. Que fort.

  • graciela Nischang

   07/07/2010 - 22:52

   Buenas tardes, Cuando una persona comete y justifica de forma tan absolutamente des-almada su comportamiento como lo hizo Videla y su séquito de asesinos de estado,creo firmemente que es debido a una desviación patológica de la personalidad… pero la pregunta que me hago desde 1976 és : porqué la sociedad argentina soportó esa situación? y me incluyo porque yo tenia veinte años y cierta consciencia de mi misma … y la misma pregunta es extensiva a todas las sociedades que han permitido y aún hoy las hay que permiten estas atrocidades que deciden cometer un reducido grupo sobre todo un pueblo??? Y la respuesta que me doy a mi misma es que “el factor común”que impera de modo paralizante es “el miedo” que es algo ancestral en el ser humano…
   Por otra parte creo que es un gran avance para esa misma sociedad y por extensión para el mundo… que se juzgue y castigue a los culpables, porque no solo han matado a 30.000 personas… ya que dentro de esa cifra no se cuenta la cantidad de seres humanos afectados por esas muertes, desapariciones y torturas…
   Y si Videla se duerme, es porque su cerebro no dá para más…
   Felicitaciones a los responsables de llevar a juicio a estos tipos y me alegro por el AVANCE como sociedad que este hecho comporta.
   Son hechos que nos reconcilian de alguna manera con la sociedad… y hacen que la veas un poco menos deshumanizada!
   Muchas gracias por tu comentario Jordi Creus!

  • pere

   07/07/2010 - 23:14

   Aquest Videla s’adorm mentre li recorden els crims. Quin personatge, i quina por

  • Salvador Nonell

   08/07/2010 - 11:51

   M’ha impressionat el comentari de la Graciela. Impressionant. Una reflexió lúcida que m’ha complementat molt bé l’article del Creus.

  • Lluís Garcia

   08/07/2010 - 17:30

   Les coses no són tan simples. Videla va haver d’afrontar una guerra amb terroristes armats fins ales dents. A més, això dels 30.000 desapareguts és una mentida que repetidas tantes vegades acaba sent una veritat. No justifico la violència, però…

  • pere

   09/07/2010 - 08:22

   Lluís Garcia,com es poden dir tantes bajanades en tan poc espai? Videla és un assassí, i la realitat delsmilers de detinguts que va provocar una desgraciadaevidència. No espot jugar amb aquestes coses sinó vols ser còmplice, com a mínim moral.

  • Biel Morell

   09/07/2010 - 12:53

   Per desgracia encara en queden de Videlas al mon, i molts interesos economics darrere que els donen ales i els financien, perquè si no fos per l’ajuda del “estat més democratic del mon” amb els diners de les multinacionals i els assessors militars, segurament no haurien pogut dur a terme una repressió tan brutal.
   Aplaudeixo que es jutgi i condemni als autors materials d’aquests fets, però, quan hi haurà prou pebrots per jutjar als que sempre son i continuen sent al darrera?

  • Lluís Garcia

   09/07/2010 - 13:04

   Biel Morell, com pots dir això. Prefereixes viure a la Cuba dels Castro? Videla va lluitar contra el comunisme i va evitar el desastre. I a més, torno a dir que el tema dels desapareguts és una gran mentida.

  • Biel Morell

   18/07/2010 - 18:15

   Lluis Garcia, perdona però em sembla que pixes fora de test.
   No em pots comparar la criminal dictadura de Videla, amb el regim politic Cubà, ja que Cuba, encara que també ha comés errors, porta mes de 50 anys resistint contra les continuades agressions de l’estat-terrorista ianqui i la seva maquinaria de destrucció d’alternatives politiques i de govern que no hagin estat autoritzades o creades exclusivament sobre la seva tutela i el seu model i els interessos de les seves multinacionals.
   Mentre el criminal Videla i tota la seva cohort de facciosos, es van inventar l’excusa de la lluita antiterrorista per eliminar una oposició politica contraria als seus interessos i als del seu aliat ianqui.
   En quan als desapareguts, els hi pots dir als seus familiars, que no es veritat i que els seus parents als quals no han tornat a veure mai més sols son producte de la seva imaginació

  Escriu un comentari

  (*) Camps obligatoris

  *

  Normes d'ús