Els escenaris de la batalla de l’Ebre

Ahir la redacció de SÀPIENS vam fer un recorregut per diversos espais de la batalla de l’Ebre. Primer que res, ens vam dirigir al centre  115 dies, situat a Corbera d’Ebre. Aquesta és una visita imprescindible per entendre què ofereix aquesta comarca en relació a la batalla més important que va tenir lloc durant la guerra civil i que es concreta en desenes d’espais històrics i en mitja dotzena de centres d’interpretació especialitzats en els diferents àmbits del xoc. La feina del COMEBE (Consorci Memorial dels Espais de la Batalla de l’Ebre) en aquest aspecte és impecable.  A aquestes comarques els va tocar el trist paper de ser protagonistes en aquesta batalla sense tenir cap intenció de ser-ne. I això els va dur unes conseqüències demolidores. Dècades després d’aquests fets, van decidir parlar-ne sense embuts. I fer referència als milers de cadàvers escampats pels seus camps, als quilòmetres i quilòmetres de trinxeres o a les innombrables restes de material bèl·lic. Aquesta batalla va marcar el futur d’aquestes comarques i això no podia ignorar-se per més temps. Avui visitar la Terra Alta i la Ribera d’Ebre representa retorcedir fins a aquells anys convulsos. Representa passejar pels carrers silents del poble vell de Corbera, entrar a les trinxeres dels Barrancs o de les Devees, visitar el centre de comandament franquista al coll del Moro o esgarrifar-se amb la resistència republicana a la serra de Pàndols, quan el foc franquista tot ho cremava.

Visitar els escenaris de la batalla de l’Ebre hauria de ser obligatori. Certament, a mesura que augmenta la oferta, cada vegada són més les persones que s’hi dirigeixen per intentar entendre amb més claredat aquell xoc brutal entre les millors unitats militars de l’Exèrcit Popular de la República i les tropes franquistes. És una sortida ideal per a un cap de setmana. Només falta que la gent de la zona aposti per aquest turisme cultural que cada dia té més adepte soferint més llocs per menjar i, sobretot, per dormir.

Comparteix

  Etiquetes: , , ,

  Comentaris

  • Artur Armengol

   17/06/2010 - 11:48

   És molt interesant, i un tema que no em cansa mai. També penso que hauria de ser obligatori el seu coneixament. Em sembla que som força la gent d’aquest país que hi tenim algun familiar proper o llunyà que ha estat d’alguna manera relacionat amb aquesta guerra i més concretament amb la batalla de l’Ebre.
   El que crec que seria interessant és poder fer visites guiades, per tot el que és el marc geogràfic de la batalla.

   Artur.

  • Ramon Ferrandis i Noguera

   29/08/2010 - 17:54

   Aquesta setmana he estat a la Terra Alta amb la meva familia , amb l’intencio de visitar els centres d’interpretacio del COMEBE i els espais de la batalla de l’Ebre.
   L’experiencia no ha estat del tot satisfactoria, a banda del centre de Corbera ,el dels 115 dies, i el centre d’interpretacio de Batea, la resta te tot plegat bastant que dessitjar.El centre d’interpretacio de Gandesa encara no es visita per que esta en obres, el de Vilalba dels Arcs, nomes es pot visitar previa cita per que no hi ha personal fix, el del Pinell de Brai era tancat fins a nova ordre. El coll del Moro no esta indicat de cap manera i si hi hem arribat ha estat despres de donar voltes per la carretera, un cop al mirador fa pena , el monument esta trencat i ple de pintades, amb les escombraries escampades per tot arreu, l’espai dels Barrancs esta força deixat i l’unic que encara se salva son les trinxeres de les Devees.El memorials de les Camposines tampoc era net del tot.
   Varem quedar molt sorpressos de que els centres d’interpretacio, a banda del de Corbera, nomes obren de les 17 a les 20h entre setmana, penso que en epoca de vacances l’horari hauria de ser mes ampli.
   Per acabar vull felicitar a la persona que ens va atendre al centre de Batea, ens va fer una explicacio molt complerta i amb molta amabiilitat.
   Tot i aixo, pensem tornar-hi a veure si per fi podem visitar els centres que ens falten.

  Escriu un comentari

  (*) Camps obligatoris

  *

  Normes d'ús