Les bones dades del programa ‘Sota Terra’

c03 sota terra2.jpg

Instant de 'Sota Terra'

Quan aquest matí m’han arribat les dades d’audiència d’ahir, el cor m’ha fet un salt: el primer episodi de ‘Sota Terra’, el programa impulsat pels nostres companys de Batabat a TV3, ha estat seguit per prop de set-centes mil persones, cosa que representa un 21,4 de quota de pantalla. No us menteixo si us dic que avui sóc un home feliç. Feliç perquè un programa que posa la història com a protagonista és líder en la seva franja horària. Feliç perquè la gent de ‘Batabat’, després de tant treball i tants esforços, es mereixien aquest èxit. I feliç —perquè no dir-ho— a causa que l’episodi d’ahir recuperava la figura d’un dels principals protagonistes del segle XI català: Arnau Mir de Tost. Aquest cavaller va ser un gran senyor de la guerra sense el qual és difícil d’entendre els enfrontaments entre feudals i musulmans en aquella època tan reculada.

Recordo que, fa uns anys, vam dedicar una portada de la revista SÀPIENS a Arnau Mir. L’aporta era arriscada i, si us he de ser sincer, dins de la mateix revista hi havia veus que deien que era una temeritat. Al final, les vendes del número van ser, fins i tot, una mica superiors a les habituals. Però el que és més important és que, des de SÀPIENS, vam ajudar a popularitzar un gran personatge injustament oblidat. Ara, amb l’èxit de l’episodi de ‘Sota Terra’ s’haurà completat la feina.

Per la meva part, ja estic esperant amb ganes el segon capítol, dedicat, segons m’acaba de dir el Marc Roma, productor executiu de ‘Sota Terra’, al front de l’Ebre durant la guerra civil. Espero que no baixi el ritme ni l’interès, i que el programa continuï tenint les dosis imprescindibles d’aventura, humor i divulgació. Una vegada més s’haurà demostrat que la història interessa, i molt, al gran públic.

Comparteix

  Etiquetes: , , , ,

  Comentaris

  • Albert Velasco

   10/06/2010 - 09:01

   Completament d’acord Jordi. Aquest èxit és l’èxit de tots aquells que ens dediquem a la història, l’art, l’arqueologia, etc. Ha de ser un motiu d’alegria i ha d’omplir-nos el dipòsit de benzina. La recerca és un dels motors de la nostra societat, però els investigadors tenim l’obligació de fer arribar a la societat els resultats, i aquest és un pas que sovint ens saltem. Programes com “Sota Terra” compleixen perfectament aquesta funció i, per això, cal felicitar al Marc Roma, a tot l’equip de Batabat, a l’IPHES, a TV3 i a tota la gent que ha participat en aquesta història. I, finalment, felicitar a tot l’equip de Sàpiens, ja que el reportatge que vau publicar al seu moment sobre Arnau Mir de Tost va contribuir enormement a la difusió de la seva figura. Només un apunt final: poder viure el moment en què l’arqueta amb les despulles sortia de dins de la cavitat de l’església d’Àger va ser una d’aquelles coses que sempre podré explicar. Però el més important és que aquell moment s’ha posat a l’abast de milers i milers de persones que també es van emocionar al sofà de casa seva. Això no es paga amb diners.

  Escriu un comentari

  (*) Camps obligatoris

  *

  Normes d'ús