Sota terra, una bona notícia

Ahir al vespre vaig veure un dels capítols de la nova sèrie Sota Terra, que TV3 emetrà a partir del dilluns 7 de juny, tot just després de Crackovia. D’alguna manera, he anat seguint el desenvolupament dels rodatges que duia a terme la productora Batabat —germana nostra en aquest projecte de Cultura03— i coneixia perfectament per les explicacions del Marc Roma que aquesta és una idea que ha triomfat a la Gran Bretanya. De fet, Time Team (així es diu el programa allà) porta quinze anys al programa Channel 4 en horari de màxima audiència amb un creixement de públic constant.

L’estructura del programa és senzilla però molt efectiva: un grup d’arqueòlegs es dirigeix a un indret concret per tal de cercar alguna evidència sota terra. En concret, en el programa que vaig veure ahir, Eudald Carbonell i els seus homes i dones viatgen fins a Àger, a cercar les arrels de la conquesta feudal als sarraïns de la mà d’un dels seus principals protagonistes: el cavaller Arnau Mir de Tost. Allà, ells i el conductor del programa, un efectiu Fermí Fernàndez, es troben amb un grup d’especialistes que expliquen als teleespectadors la trama d’una manera amena i molt divulgativa. I llavors comença una feina frenètica de 72 hores a la recerca de les proves que han vingut a buscar. Per exemple, l’estructura de la torre medieval més gran de Catalunya, les característiques de la població que vivia a la vall d’Àger en aquells temps convulsos del segle XI o la veracitat, o no, de les restes que es conserven d’Arnau Mir, el gran senyor de la guerra.

Si us he de ser sincer, jo era dels que pensava que un programa d’aquestes característiques havia de durar mitja hora com a màxim. He de reconéixer que els cinquanta minuts llargs que vaig veure ahir se’m van fer curts. El ritme és trepitant i la feina dels arqueòlegs és impecable, amb un Jordi Rosell en plan estel·lar. No us vull avançar res més per no xafar alguna de les sorpreses que us reserva aquest programa. En tot cas, com a director de Sàpiens, estic molt satisfet de l’aporta de TV3 per un programa de divulgació històrica en horari de màxima audiència. Crec que els resultats de Sota Terra no els decebran. Si voleu podeu veure un trailer del programa.

Comparteix

  Etiquetes: ,

  Comentaris

  Escriu un comentari

  (*) Camps obligatoris

  *

  Normes d'ús