Banksy, el graffiti compromès

Crec que en aquest blog mai hem fet un post sobre un esdeveniment, persona o fet irreal. Precisament per això aquest blog es diu “Històries d’un món real”, segurament. Banksy és la història d’algú que no existeix. D’un personatge irreverent, incòmode i socialment compromès, que no existeix com a tal. M’explico: Banksy és el sobrenom d’un artista de carrer (o potser diversos artistes, qui sap) que es dedica a realitzar obres de denúncia a les parets de mig món. Més enllà de les connotacions polítiques, Banksy és un reputat artista que desperta debat a tot el món.

Originari de Bristol, l’artista que fa servir el pseudònim de Banksy va començar a realitzar graffitis als carrers de la seva ciutat natal al començament dels anys 90 del segle passat. L’èxit de les seves obres, el missatge social implícit i la gran acceptació que va tenir l’impacte de la seva obra entre la població jove va ser clau per internacionalitzar el seu estil transgressor i actual, allunyat dels cànons de l’art tradicional. En aquest sentit, Banksy ha realitzat exposicions a Londres i a algunes de les principals ciutats d’arreu del món. La seva obra també presenta alguns temes recurrents, com ara la presència de rates (metàfora dels banquers, polítics i corruptes), soldats o policies (que sovint apareixen com símbols opressors).

Banksy_graffiti_removal[1].jpg

Una obra de Banksy denunciant la persecució de l'art del carrer.

Banksy aprofita espais urbans, com ja hem dit, als que necessàriament ha de visitar per planificar l’execució de la seva obra, que realitza en hores intempestives, allunyat de les mirades de la gent. El missatge crític de les seves obres i les noves eines de comunicació 2.0 faciliten la difusió de la seva obra.

Ara bé, Banksy també viu de l’art. Mitjançant el seu agent i representant Steve Lazarides els quadres de Banksy poden ser adquirits per particulars, habitualment mitjançant subhastes o galeries d’art, cosa que li ha costat algunes crítiques entre els crítics d’art i molts dels seus seguidors, que l’acusen d’haver-se venut al model consumista capitalista (especialment després d’haver treballat per algunes multinacionals com ara MTV o Puma).

Banksy_stopandsearch.jpg

Després de tocar el cel mediàtic l’any 2005, amb la realització de diversos murals sobre el mur de Cisjordània que separa els territoris palestins per la meitat o d’haver-se colat a alguns dels grans museus del món disfressat per penjar-hi obres seves (cosa que va fer a centres com ara el British Museum, la Tate Modern o el MoMA), i d’haver publicat dos llibres amb imatges dels seus treballs, l’any 2010 va decidir fer una pel·lícula com a realitzador del projecte. El film en qüestió, titulat Exit Through the Gift Shop, és un documental (o un fals documental) sobre la vida d’un artista de carrer que idolatra a Banksy, anomenat Thierry Guetta. La pel·lícula, malgrat no ser una gran producció cinematogràfica, va recaptar més de cinc milions d’euros a les taquilles dels cinemes de mig món.

Geni o artista amb pretensions que fa un ús excessiu de la tècnica stencil (plantilles)? Revolucionari o artista a sou? Banksy aixeca passions allà on va, amb legions de partidaris i detractors. Segurament aquest és el seu èxit.


Segurament us demanareu quina relació té Banksy amb la història en general, o la història de l’art en particular. Deixant de banda les consideracions artístiques de les seves composicions i creacions, per primer cop a la història l’art urbà, associat a un model de vida rebel i que se salta les normes, esdevé rellevant. Per exemple, als anys 60 i 70 del segle anterior ja hi havia corrents artístiques alternatives (com ara l’Arte Povera italiana) o tècniques revolucionàries (com ara el dripping de Jackson Pollock), o també la pintura impressionista, que suposà un trencament total amb la mateixa tradició. Però cap d’aquests moviments havia tingut la sort de poder teixir complicitats amb les noves eines de comunicació 2.0, cosa que limitava el seu radi d’acció i difusió a unes elits determinades o a uns cercles artístics restringits. La novetat que suposa Banksy és la suma d’un artista que sap moure com ningú la promoció de la seva obra mitjançant les noves eines de comunicació sumat a un discurs directe que busca teixir complicitats amb les persones que observen la seva obra. L’art com eina rebel i difusió cultural de masses, expressat mitjançant un nou llenguatge directe, que apel·la als espectadors i redescobreix el seu pensament social i crític.

 

Comparteix

  Comentaris

  • Txavu

   17/05/2013 - 01:11

   M’encanta Bansky, a instagram hi ha un perfil, no sabria dir si és el seu, realment, però hi surten les seves obres. És un artista que m’enamora.

   Bona iniciativa la d’escriure sobre ell en el teu blog. És història viva de l’art de carrer.

  Escriu un comentari

  (*) Camps obligatoris

  *

  Normes d'ús