El bombardeig de Coventry

Coventry és una ciutat industrial del centre d’Anglaterra. Estratègicament situada i esperonada pel creixement industrial anglès des del segle XVIII, la ciutat del West Midlands es va convertir en un dels centres de la indústria del motor anglès. No debades, a Coventry s’hi troba la seu de la prestigiosa Jaguar i la fàbrica dels famosos “Hackney Carriages”, els taxis negres de Londres, coneguts arreu del món per la seva silueta característica.

Durant la segona guerra mundial, la ciutat de Coventry es va convertir en un objectiu militar de la Luftwaffe (l’aviació alemanya), ja que a Coventry s’hi fabricaven els vehicles de suport de infanteria britànica i algunes peces dels avions de la RAF, les forces aèries britàniques. A més a més, els avions alemanys també castigaven els barris obrers de la ciutat, buscant el màxim mal possible a l’enemic privant-lo de mà d’obra qualificada. Cal dir que aquesta horrible tàctica de causar el màxim número de baixes entre els civils també va ser practicada pel bàndol aliat amb els massius bombardejos de Düsseldorf o Dortmund, per exemple.

Durant els anys 30 i 40 del segle passat els alemanys feien servir un codi encriptat per una màquina conegut com “Enigma“, que consideraven indesxifrable. De fet, no es va fer públic que els aliats havien desxifrat el sistema fins la dècada dels anys seixanta del segle passat. El coneixement dels objectius i moviments de l’enemic van ser vitals per la victòria aliada sobre les forces de l’eix.

Però tornem a la ciutat de Coventry de 1940. Anglaterra es troba immersa en una batalla aèria per la seva supervivència en solitari, ja que França havia caigut mesos abans i ni els Estats Units ni la Unió Soviètica havien entrat formalment en guerra. Durant la batalla d’Anglaterra els avions alemanys van infligir seriosos danys a les principals ciutats industrials del país.

Gràcies al descobriment dels codis utilitzats per Enigma, el govern de Churchill va tenir notícia d’un atac massiu sobre la ciutat de Coventry que s’havia de produir a mitjans de novembre d’aquell mateix any, però l’executiu va decidir no preparar una contraofensiva contundent que pogués fer sospitar a l’alt comandament alemany que Enigma havia estat desencriptat i perdre un avantatge decisiu sobre l’enemic.

Finalment, la tarda del 14 de novembre de 1940 la Luftwaffe va iniciar un atac massiu sobre la ciutat de Coventry, amb l’objectiu de destruir la capacitat industrial de la ciutat i castigar a les zones residencials obreres. El bombardeig es va allargar fins un quart de set del dia següent, deixant un tràgic balanç de mort i destrucció: vora dues terceres parts de la ciutat van ser afectades per les bombes alemanyes, amb especial virulència al centre de la ciutat -que va quedar totalment arrasat- i a les àrees industrials. A més a més, més d’un miler de persones van ser víctimes dels efectes de les bombes alemanyes, i el balanç encara hauria pogut ser molt pitjor si els refugis antiaeris subterranis no s’haguessin construït setmanes abans de l’atac. Més de cinc-centes tones de material explosiu van caure sobre Coventry durant aquell atac fulminant.

El centre de la Coventry després de l'atac massiu de la Luftwaffe.

L’impacte de l’atac va ser brutal a Anglaterra i a Alemanya. Fins i tot el ministre de propaganda Joseph Goebbels va inventar-se el terme “coventriert” (coventritzar) per descriure accions destructives similars sobre poblacions urbanes. Per la seva banda, el govern de Churchill va voler fer-li tastar la seva pròpia medicina al Tercer Reich i va programar un atac nocturn sobre la ciutat alemanya de Mannheim el 16 de desembre d’aquell mateix any, i per primer cop a la història la RAF va centrar-se en objectius civils per desmoralitzar a la població alemanya i esperonar a la seva població en la resistència contra les forces de l’eix.

Poc a poc la ciutat de Coventry va recuperar la normalitat i la seva antiga fisonomia urbana i industrial. Malgrat tot, el govern municipal va decidir no reconstruir la seva antiga catedral gòtica (que datava del segle XIV) i exhibir-ne les runes en memòria dels dies més foscos de la història de la ciutat i en homenatge a totes les víctimes dels bombardejos.

Runes de l'antiga catedral de Coventry (segle XIV).

Comparteix

  Comentaris

  • Edgar

   05/01/2013 - 16:33

   Quanta brutalitat, ja ho van assajar bé a la Guerra Civil.
   Felicitats pel blog i l’entrada!

  • Diafebus

   06/01/2013 - 16:18

   Vaig estar a Coventry (hi ha un vol directe de València a Coventry) fa uns pocs anys i l’espectacle de la catedral en ruïnes és realment dantesc. Mereix no ser reconstruïda perquè el visitant es puga fer una idea de l’horror de les guerres.

  • Ferran Vital

   07/01/2013 - 00:57

   Moltes gràcies pels comentaris, Edgar i DIafebus!

   Com bé diu l’Edgar, moltes de les tàctiques de la Luftwaffe les van assajar a la Guerra Civil, espcialment durant el bombardeig de Gernika i els de Barcelona. Quina bestialitat. Dos germans del meu pare van morir a causa dels atacs aeris.

   Diafebus, la veritat és que jo mai he estat a Coventry, però val la pena anar-hi, segur. Gràcies per compartir la teva impressió!

   Fins aviat!

  • sean thornton

   07/01/2013 - 14:31

   però la participació alemanya en les accions sobre Barcelona va ser mínima,no? va ser basicament l’aviació italiana desde Mallorca la que va atacar la nostra ciutat. encara recordo histories de les meves avies sobre els bombardejos.

   en tot cas, els aliats es van venjar sobradament uns anys despres amb la destrucció de Dresde, amb la guerra practicament acabada.

  • Ferran Vital

   11/01/2013 - 19:38

   Aquest és un punt molt interessant, Sean Tjorton. Molta gent creu que els bombardejos de Barcelona i Catalunya eren només italians. No és així . La Legió Còndor (Luftwaffe) es va fer tristament famosa a Gernika i a la campanya del nord, però també va ser molt activa durant els bombardejos de Terol, de la batalla de l’ebre i de l’ofensiva final sobre Catalunya.

  • jordi

   08/03/2013 - 13:19

   En la página de Facebook dedicat a un llibre de Rosa Sala Rose sobre Lili Marleen hi ha una entrada sobre el documental nazi que inclou una cançó dedicada als bombardejos sobre Gran Bretanya i que es fa fer molt popular a l’Alemanya nazi: “Bombes, bombes sobre Anglaterra” https://www.facebook.com/photo.php?fbid=409355295824352&set=a.352878154805400.85284.352478854845330&type=1&theater

  Escriu un comentari

  (*) Camps obligatoris

  *

  Normes d'ús