La revolta de les Alpujarras i els Jocs Moriscos

Aquest estiu hem viscut els Jocs Olímpics de Londres, un esdeveniment internacional que aplega els millors esportistes del món en les seves especialitats. Tal i com ja hem parlat altres vegades, els Jocs Olímpics moderns són fruit de la iniciativa del Baró de Coubertin per recuperar els antic s Jocs que es celebraven a l’antiga Grècia cada quatre anys en honor dels déus grecs.

Però entre els Jocs de l’antiguitat i els contemporanis hi ha un salt de temps prou important (gairebé quinze segles) entre els que no es va celebrar cap esdeveniment homologable als antics jocs hel·lènics. Tanmateix, avui volia destacar ala importància dels Jocs Moriscos de 1569, sota el patrocini del rei sublevat Muhàmmad ibn Ummaya.

Els Jocs Moriscos s’inserixen en el marc de la rebel·lió de les Alpujarres granadines, l’episodi de resistència armada contra l’intent d’assimilació cultural castellana sobre els pobladors del antic regne nassarita de Granada. L’any 1568 va esclatar la revolta dels moriscs de les Alpujarres en resposta a l’edicte reial emès pel rei Felip II que prohibia, de soca-rel, la utilització de l’àrab i l’amazic (o berber) com a llengua d’ús social, la forçosa cristianització dels noms musulmans, la prohibició d’emprar vestits considerats musulmans i la submissió total i absoluta a les lleis castellanes i a l’església catòlica, contravenint tots els acords de pau signats entre els Reis Catòlics i el darrer rei de Granada, el sobirà Abu-Abd-Al·lah Muhàmmad XI (conegut pels cristians com Boabdil), que havien de permetre (si més no sobre el paper) la pràctica de l’islam entre els fidels que ho desitgessin, la llibertat d’utilitzar la llengua àrab i amazic i la integritat física i moral dels habitants que volguessin quedar-se a terres granadines.

800px-Rebelión_de_Las_Alpujarras.png

Mapa que mostra els principals focus de la revolta morisca de 1569.

El descontentament social i cultural dels moriscos va desencadenar amb una revolta contra el rei i l’administració imperial castellana, i la proclamació d’un nou rei al regne de Granada. L’escollit fou el cavaller Ferran de Valor i Còrdova, descendent d’una prominent família granadina que remuntava el seu llinatge al dels antics califes de Còrdova, els omeies. El nou rei professà l’acte de fe islàmic i adoptà el nom de Muhàmmad ibn Ummaya (traduït al castellà com Abén Omeya o Humeya). El jove rei va tenir un curt regnat, ja que als pocs mesos del nomenament fou assassinat en unes circumstàncies encara no resoltes.

Tanmateix, el nom de Muhàmmad ibn Ummaya passarà a la història per haver organitzat un esdeveniment esportiu sense precedents a la ciutat de Purchena, explicats amb tot detall pel cronista murcià Ginés Pérez de Hita. Els jocs, patrocinats pel rei, no eren nomes una festa esportiva, ja que també s’hi van celebrar mostres de la cultura andalusina tals com danses i balls i concerts de música.

aben-humeya.jpg

Gravat que mostra el retrat del rei Muhàmmad ibn Ummaya.

El que sorprèn dels jocs de Muhàmmad ibn Ummaya és que recollís, també, algunes de les proes esportives provinents de la Grècia clàssica, tals com les proves de salt, llançament de pes, de velocitat o de lluita greco-romana, alhora que admetia, sense exclusions per raons de religió o origen ètnic-cultural, a esportistes de les dues ribes del mar Mediterrani. Els campions rebien una corona de llaurer i un premi en metàl·lic de mans del mateix rei.

Com a epíleg d’aquesta història, la ciutat de Purchena acull en l’actualitat, i de forma anual, una festivitat que recrea els antics jocs del rei Muhàmmad ibn Ummaya durant el primer cap de setmana d’agost. Fins i tot, l’antic president del COI, Joan Antoni Samarach, va afirmar que els jocs de Muhàmmad ibn Ummaya suposaven un “esglaó perdut” en l’evolució històrica dels Jocs Olímpics.

 

 

Comparteix

  Comentaris

  • Sir William Temple

   03/09/2012 - 19:06

   Els pactes amb els espanyols sempre són paper mullat.
   Les proves de piragüisme acabaven a Albox o a Vera?

  Escriu un comentari

  (*) Camps obligatoris

  *

  Normes d'ús