Heidegger és un dels filòsofs cabdals de la història europea contemporània. La seva figura, les seves idees i els seus postulats encara aixequen controvèrsia i desperten passions entre els seus partidaris i detractors. Per a molts, el seu discurs al prendre possessió del rectorat de la Universitat de Friburg a 1933 és una clara mostra d’adhesió i suport al nazisme. Fins i tot el mateix Heidegger va ser membre afiliat del NSDAP, per bé que no hi ha consens sobre les causes que el van portar a afiliar-se al partit nazi.

Heidegger, el filòsof nazi?
El debat s’ha reobert de nou amb una sèrie de treballs publicats durant els darrers anys pel professor Emmanuel Faye, catedràtic de Filosofia Moderna a Rouen, que ha aprofundit i estudiat els textos (tant públics com privats, com ara la correspondència privada) per Heidegger durant els anys 1916-1941, amb especial atenció als cursos d’estiu impartits pel filòsof alemany entre els anys 1927 a 1934, quan Heidegger va teoritzar obertament sobre la raça germànica i la superioritat d’uns éssers sobre els altres. A més a més, el professor Faye afirma que Heidegger ja va començar a donar mostres del seu antisemitisme des de 1916, en plena Primera Guerra Mundial.
El professor Emmanuel Faye ha recollit moltes de les cites totalitàries i racistes en una obra titulada “Heidegger, la introducció del nazisme a la filosofia“, disponible en llengua castellana. Tanmateix, us deixo amb vídeo del mateix autor on parla d’aquest camp d’estudi: