Quan Eiffel volia construir la seva torre a Barcelona

La Torre Eiffel és un dels símbols més coneguts de París, que amb el temps ha esdevingut una veritable icona de la capital gala. Malgrat tractar-se d’un edifici polèmic en el moment de la seva construcció (la major part dels intel·lectuals parisencs estaven en contra d’una construcció que consideraven lletja, freda i impersonal), la Torre Eiffel es va edificar a la zona dels camps de Mart, al centre de la capital gala, amb motiu de la celebració de l’Exposició Universal de 1889, que a més a més, commemorava el centenari de la Revolució Francesa. La Torre havia de donar la benvinguda als visitants a l’Exposició Universal i havia de ser desmuntada un cop finalitzat l’esdeveniment.

Eiffel.jpg

La Torre Eiffel és el símbol més conegut de la capital francesa.

La Torre Eiffel, obra del enginyer i artista francès Gustave Eiffel, va ser l’edifici més alt del món fins a l’any 1930 gràcies als seus 300 metres d’alçada (vora 325 metres si comptabilitzem l’antena de ràdio que hi ha al capdamunt de la torre emblemàtica), i encara avui en dia és l’edificació més alta de la capital de l’hexàgon.

Avui en dia resulta impossible imaginar-se la Torre Eiffel fora del seu marc urbà, però la realitat és que en Gustave Eiffel va oferir el seu projecte de construcció d’una gran torre de ferro a algunes ciutats abans que els càrrecs municipals parisencs n’aprovessin la construcció. Entre aquestes ciutats a les que el constructor francès va presentar el seu projecte cal incloure-hi la ciutat de Barcelona.

L’any 1888 es va celebrar l’Exposició Universal a Barcelona, al recinte de la Ciutadella. Per habilitar l’espai, l’ajuntament barceloní va rehabilitar la zona del Parc de la Ciutadella (fins feia poc, una fortalesa militar destinada a mantenir l’ordre establert a la ciutat comtal) i el que avui en dia coneixem com a Passeig Lluís Companys, que enllaça amb el Passeig de Sant Joan a l’alçada del carrer Trafalgar.

El consistori barceloní va rebre moltes propostes de diversos constructors, artistes, arquitectes i enginyers per rehabilitar l’espai que havia d’allotjar l’Exposició Universal, i entre aquest cal incloure la proposta del senyor Gustave Eiffel, que volia construir-hi una gran torre de ferro per donar la benvinguda als visitants a l’Exposició. Finalment, els edils municipals del moment van desestimar el projecte Eiffel, ja que el consideraven car, estrany i poc integrat al entorn urbà, i van apostar per la construcció d’un Arc del Triomf que donés la benvinguda als visitants de l’Exposició, a càrrec de l’arquitecte català Josep Vilaseca.

800px-Arc_de_Triomf_Barcelona.jpg

L'Arc de Triomf, el monument escollit per l'Ajuntament de Barcelona.

Comparteix

  Comentaris

  • Sir William Temple

   12/02/2012 - 16:05

   Segurament en aquella època en què no hi havia el turisme de massa que hi ha ara gastar-se els calers en una estructura metàl·lica que no aportava cap benefici la decisió més lògica era dir-li al senyor Eiffel que “moltes gràcies però no ens interessa”.

  • Ferran Vital

   21/02/2012 - 18:10

   Tens tota la raó, Sir William!

   Tanmateix i vist en perspectiva, hom acostuma a lamentar aquella oportunitat històrica. Evidentment, és molt fàcil dir-ho ara, un segle i mig més tard…

  • Califa

   24/09/2013 - 19:31

   Estimado amigo Ferran, ¿usted tiene documentos que prueben o avalen realmente que la torre Eiffel se iba a construir en Barcelona o se trata de una leyenda urbana que estan ustedes difundiendo muy, pero que muy bien aprovechando este medio y la poblacion de incautos que se lo creen?.

   Muchas Gracias

  • Ferran Vital

   25/09/2013 - 14:42

   Benvolgut Califa,

   En primer lloc gràcies pel seu comentari. Obre vostè un debat força interessant, però si m’ho permet, no amb les formes més adequades. Mai he considerat la possibilitat de mentir ni de tergiversar la història, i vostè s’excedeix quan qualifica “de incautos” als lectors d’aquest blog o de la revista Sàpiens.

   Formalitzat i aclarit aquest primer punt, voldria recordar que en el meu escrit mai s’hi exposa que “realmente que la torre Eiffel se iba a construir en Barcelona”. El que s’hi exposa és que va existir el contacte, i la possibilitat, de que el gran Gustave Eiffel realitzés el seu gran projecte a altres ciutats amb les quals va mantenir contactes més o menys formals, entre les quals convé incloure la ciutat de Barcelona. Eiffel no treballava sol, era ajudat per un equip d¡arquitectes i enginyers que eren els que presentaven els esbossos als diversos projectes, entre els quals hi trobem noms com Nouguier, Koechlin, Martin, Compagnion o el seu gendre Salles, mà dreta de les obres de la torre parisenca. Van ser els seus ajudats, amb el vistiplau del mateix Eiffel, els que van contactar amb les diverses ciutats europees (no només Barcelona) per realitzar diversos projectes (no només la torre de ferro).

   Vostè és molt lliure de creure -o no- les meves paraules, però si el tema l’interessa, li recomano el visionat del documental “Les Secrets de la Tour Eiffel” de Michel Chevalet., o els llibres de Henry Loyrette “Gustave Eiffel”, o de Bernard Marrey “La tour Eiffel” (de bibliografia n’hi ha molta, però no conec la seva totalitat).

   Atentament,

   Ferran Vital

  • Anthony Jacobson

   06/03/2014 - 15:20

  Escriu un comentari

  (*) Camps obligatoris

  *

  Normes d'ús