Guillem Agulló, divuit anys després

Avui, 11 d’abril de 2011, fa 18 anys de l’assassinat d’en Guillem Agulló a mans d’un grupuscle de neonazis. Tants anys després, encara no s’ha fet justícia a aquest país.

En Guillem Agulló era un jove de Burjassot, d’esquerres i independentista. Aquell 11 d’abril de l’any 1993 en Guillem va pujar a la població de Montanejos, al Alt Millars, una localitat amb molt renom entre els amants dels esports extrems i d’alta muntanya (ràfting, escalada, kayak…)  al País Valencià, per gaudir d’un cap de setmana esportiu en contacte amb la natura.

fotoguillemagullo.jpg

En Guillem, mesos abans del seu assassinat.

La desgràcia i la mala sort va voler que aquell 11 d’abril en Guillem anés a parar a les mans d’un grup de feixistes i neonazis que el van assassinar a ganivetades. El motiu, clarament polític: acabar amb aquells que no pensen com nosaltres.

L’assassinat va commocionar la societat valenciana. De fet, tots els partits polítics (excepte el PP i la Falange) van condemnar l’assassinat del jove Guillem.

El judici es va celebrar l’any 1995, i la sentència del jutge va condemnar a l’autor de les ganivetades, Pedro Cuevas, a  14 anys de presó, i va absoldre a tots els altres neonazis encausats per l’assassinat. Al llarg del judici, van haver-hi diverses anormalitats formals que van causar un cert enrenou social, però la decisió del jutge fou irrevocable. El senyor Pedro Cuevas només va complir quatre anys dels catorze als que havia estat condemnat.

Dóna la casualitat que pocs mesos després de que el jutge absolgués als neonazis, un dels membres d’aquella colla de violents anomenat José Manuel Sánchez es va veure involucrat en un altre baralla amb armes blanques al barri valencià del Carme.

Per acabar-ho d’adobar, el senyor Pedro Cuevas, qui va complir només quatre anys de presó dels catorze a que estava condemnat,  no només no es va reinserir socialment, si no que tampoc abandonà els seus ideals neonazis. De fet, en Pedro Cuevas es va presentar a les eleccions locals del seu poble, Xiva de Bunyol, com a número quatre de les llistes del partit feixista Alianza Nacional.

Divuit anys després, els assassins de Guillem Agulló circulen lliurement pel carrer, mentre que la justícia estatal va perdre part de la seva credibilitat amb tot l’afer. En la meva opinió, penso que s’hauria d’haver aplicat la llei antiterrorista al grup de nazis violents que van cometre el crim.

Per acabar-ho d’adobar, els cercles nazis valencians segueixen fent escarni de la memòria d’en Guillem. Sense anar més lluny, la penya  valencianista radical Yomus, d’ideologia ultradretana, han exhibit en més d’un partit una pancarta que deia “Montanejos ‘93”.

Divuit anys després, no oblidem la tortura, l’assassinat i l’escarni d’en Guillem i la seva família. Divuit anys després, no s’ha fet justícia. No tot està perdut, però. Divuit anys després del brutal i criminal assassinat d’en Guillem, a Barcelona s’ha celebrat una consulta no vinculant per la independència de Catalunya que ha estat un èxit de participació. Jo ahir vaig votar, pensant en tots aquells com en Guillem, que voldrien haver pogut decidit i no ho van poder fer.

Us deixo amb una cançó que el grup valencià Obrint pas li va dedicar a en Guillem:


Comparteix

  Comentaris

  • Jordi Bonvehí

   11/04/2011 - 15:43

   A Sallent (Bages) fa poc li van dedicar un carrer: http://bit.ly/g9ESjW

  • Ferran Vital

   11/04/2011 - 16:04

   Moltes gràcies per la info, Jordi! Em sembla una gran iniciativa!

  • Sir William Temple

   11/04/2011 - 16:47

   Crec que hauries de canviar això de les terres de llevant, el País Valencià és llevant si es mira des d’una òptica espanyola..

  • Ferran Vital

   11/04/2011 - 17:14

   Senyor Sir William Temple,

   El País Valencià són les terres de llevant. I tant que ho són! Però no per què per allà surti el sol, com es pensa molta gent de forma equivocada.

   Les terres de llevant es diuen així per què hi bufa el vent de llevant la major part de l’any. I com a som terra de mariners, la toponímia respon a la realitat meteorològica. Passa quelcom similar amb la serra de Tramuntana, a Mallorca.

   Salut i gràcies per comentar,

   Ferran Vital

  • Arqueòleg Glamurós

   11/04/2011 - 21:52

   EL PP NO HO VA CONDEMNAR??? Estic al·lucinant!! No condemnar la violència no és motiu d’il·legalització segons la llei de partits??

  • Ferran Vital

   11/04/2011 - 22:20

   Doncs tal i com ho sents, encara que sembli impossible! El PP demanant que Batasuna condemni tots els atemptats d’ETA (cosa normal) i ells no condemnen ni el franquisme ni el terrorrisme d’ectrema dreta. Tampoc van condemnar l’atemptat del Papus, ni a col·lectius immigrants, ni a homosexuals, ni a drogadictes. Per sort, amb el temps les caretes cauen i cadascú es posa al seu lloc: a un lloc, els amants de la pau i la llibertat; a l’altre, els amants de la violència i el terrorisme.

  • Ferran López

   11/04/2011 - 23:35

   Ferran,

   En primer lloc enhorabona pel teu blog i per compartir els teus coneixements d ‘història.

   Recordo molt bé els fets que descrius entre altres coses perquè va coincidir amb el crim de les adolescents d ‘Alcàsser , casualment al País valencià també.

   Es indignant la impunitat que arriba a gaudir l ‘extrema dreta en aquell territori i encara més veure com el govern valencià fa ulls grossos davant diferents tipus d ‘agressions. Després hi ha qui diu que quina sort que a Espanya, a diferència d ‘altres països, no hagi prosperat cap opció d ‘extrema dreta. No serà potser que els ultres amb el PP ja s ‘hi senten còmodes?

   Molt bé per haver participat en la consulta, jo no vaig poder fer-ho al no estar empadronat a Barcelona.

   Salutacions d ‘un ex-company de feina

  • Ferran Vital

   11/04/2011 - 23:53

   Hola Ferran,

   Me’n recordo perfectament de tu! Moltes gràcies per comentar, m’ha fet molta il·lusió saber de tu!

   Totalment d’acord amb la reflexió que fas al respecte de la natura filo-feixista del PP valencià. No debades, en Fraga és el tòtem espiritual de tot el PP. Dins del PP hi ha un espectre nostàlgic del règim anterior mooollllttt gran. Però tal com deia, les caretes van caient, i desitjo que algun dia crims com el del Guillem Agulló no quedin impunes, que no es manipulin les víctimes d’ETA i es faci escarni del terrorisme d’extrema dreta. Cap opció política val una vida humana. Cap. I sembla que al PP no s’en assabentin!

   Un cop més, mil gràcies per recordar-te de mi, i agrair-te la teva companyonia,

   una abraçada de l’altre Ferran!

  • RocoPV

   12/04/2011 - 00:04

   Bon article, però la justificació de “terres de llevant” és una bajanada. Al País Valencià el significat que té és un altre, el de Levante español, levante feliz.

  • Ferran Vital

   12/04/2011 - 00:53

   Ui Roco, crec que no ens acabem d’entendre. Jo parlo de les terres de llevant, on habitualment bufa aquest vent, oi? Si no, fes un tomb pel Cabanyal i veuràs quina classe de vent bufa. De sempre a casa he escoltat que les terres de llevant es deien així per ser terra de mariners.

   Fixa’t que al camp del Llevant és l’estadi on més estelades es veuen (tenint en compte el número d’aficionats que van al Ciutat de València). Un partit al fons Alboraia és espectacular. Per contra, al camp dels xotos no se’n veu ni una. Levante español, levante feliz?? Ai ai ai… que no m’has entés…

  • Directa

   13/04/2011 - 08:26

   I més encara. Entre la llibertat de Pedro Cuevas i la seva presència a la candidatura neonazi d’Alianza Nacional a Xiva, l’assassí de Guillem va ser detingut en el marc de l’Operació Panzar. L’operació més important contra l’extrema dreta que opera impunement al País València. Van ser detinguts militars i decomisat armament, entre ells un bazooka. Pedro Cuevas està processat per pertànyer al grup paramilitar Frente Anti Sistema (FAS). El judici serà aviat. És increïble tanta impunitat.

  • Montse

   13/04/2011 - 12:22

   Jo també he al·lucinat amb el fet que el PP (i no cal dir la Falange) no condemnés un assassinat quan ara són els que més apreten en el fet que no es pugui legalitzar un partit, que sí que condemna els actes terroristes, però que per desgràcia l’ezkerra abertzale sempre tindrà un taca en el seu historial que els hi farà molt difícil el seu camí cap a la plena legalització.
   Precisament amb aquesta cançó vaig conèixer la trista història d’en Guillem.

   Guillem Agulló, ni oblit ni perdó!

  • Ferran Vital

   13/04/2011 - 16:23

   @Directe: Moltes gràcies per la info!! La justícia d’aquest país és una broma. Com pot estar un paio com el Pedro Cuevas al carrer? I dius que uns nazis portaven un bazooka? Coi… ni em vull pensar per què volien un trasto així. Em fa molta por aquests grups d’extrema dreta! Molt bon blog, per cert!

   @Montse: Ja ho pots ben dir. Aquest fet parla molt del concepte democràtic que té la dreta espanyola. El PP tampoc ha condemnat el franquisme, ni el 23-F, ni les foses comunes, ni les víctimes de l’extrema dreta com el Papus, associacions d’immigrants o homosexuals, ni a indigents. Aplicant la llei antiterrorista, el PP hauria de ser il·legal!! Moltes gràcies per comentar, la lluita continua!!

  • Cesc

   26/10/2014 - 18:41

   Bon article.

   Tornant al tema del Llevant, que potser no té res a veure amb el tema, però també és història. El Llevant U.E. té aquest nom perquè es va fundar amb mariners de la Platja de Llevant o de les Arenes. Hi ha gent que diu que és pel Port o Moll de Llevant. També hi ha un Moll de Ponent. És a dir, que l’atzar podria haver fet que l’equip fóra Ponent U.E. O Gimnàstic C.F., amb l’equip que es va fusionar.
   De tota manera, no té cap relació amb els vents dominants a la costa valenciana, que efectivament són els de Llevant. Un vent de puta mare, fresquet i humit.

  Escriu un comentari

  (*) Camps obligatoris

  *

  Normes d'ús