Ramón Franco: el germà revolucionari del caudillo

La vida privada i la infantesa del caudillo no és massa coneguda. En  Francisco Franco (Ferrol, 1892) tenia dos germans, anomenats Nicolás (nascut el 1891) i Ramón (1896). El pare del futur caudillo i la resta de germans es deia Nicolás Franco (com el fill gran), i era un oficial de la marina destinat al Ferrol. El pare del caudillo era un lliurepensador, progressista, amic de la beguda, les dones i les festes. Per la seva banda la mare, que es deia María del Pilar Bahamonde era una dona conservadora, molt religiosa, introvertida i gens amiga de les festes, la beguda o les aventures extramatrimonials. Si esteu interessats en la família Franco, us recomano un escrit de l’amic Arqueòleg Glamurós sobre la família Franco, amb grans dosis d’història, cinisme i humor a parts iguals.

Mentre que en Ramón i en Nicolás sempre van sentir-se més propers al seu pare, en Francisco va estar més lligat a la seva mare, i això configurarà el seu caràcter i forma de ser. El petit dels fills, en Ramón, és la figura que avui analitzarem. A mi em sembla molt interessant la figura del germà petit (sovint infravalorada pels historiadors), i com aquest va influir en la vida del dictador.

Mentre que el germà gran Nicolás va seguir les petjades del seu pare a la marina, en Ramón va apostar, des de ben petit, per l’aviació (que en aquells moments eren considerats l’elit de qualsevol exèrcit, una mena de cavallers medievals en ple segle XX).

En Ramón possiblement era el més guapo de tots tres germans. Era tot un dandy a qui li agradaven les dones, la beguda i anar vestit a la moda (elements que semblen una clara herència del seu pare), a més de les seves inquietuds socials i polítiques.

410px-RAMON_FRANCO_AÑO_1926.JPG

En Ramón Franco l'any 1926.

El petit dels Franco va ingressar a l’any 1911 a l’Acadèmia Militar, (seguint les passes dels seus germans grans), i  el 1914 fou enviat al Marroc espanyol, un territori inhòspit i controlat per les cabiles berbers d’Abd-el-Krim. A Marroc el jove Ramón va veure clar que la vida militar no estava feta per a ell, ja que en Ramón no era gaire donat a la disciplina militar i a complir ordres de ningú.

Així doncs, en Ramón va ingressar l’any 1920 a l’Acadèmia Aeronàutica Militar per formar-se com a pilot. Aquells anys van ser decisius per la configuració del ideari social i polític del petit dels germans Franco. L’Acadèmia Aeronàutica estava farcida de joves procedents de famílies benestants, i molt d’ells estaven vinculats a les modes del moment. Una de les modes de l’època entre els joves benestants era vincular-se amb lògies maçòniques, especialment si l’adscripció a la maçoneria era una mena d’herència patrimonial. El pare Nicolás Franco havia estat vinculat a una lògia maçònica, cosa que també va fer en Ramón durant aquests anys. Sembla ser que a la lògia en Ramón va fer amistats i va forjar un ideari polític progressista.

L’any 1924, en plena guerra del Marroc, ens trobem a Ramón Franco combatent als insurgents marroquins des dels aires del Rif. En Ramón va destacar molt en les missions que se li havien confiat, i durant aquells anys en Ramón va guanyar una medalla militar per les seves gestes aèries.

Les gestes d’en Ramón no foren només militars. L’any 1926 es va convertir en tota una celebritat i un heroi popular al travessar l’oceà atlàntic (amb escales) amb l’ hidroavió espanyol Plus Ultra. El seu vol entre Palos de Moguer i Buenos Aires va convertir-se en la fita més gran de l’aviació militar espanyola de tots els temps.

PlusUtraPalos.jpg

L'hidroavió Plus Ultra a la seva sortida a Palos de Moguer.

Convertit en tota una celebritat, en Ramón Franco va seguir amb la seva particular “dolce vita”, rodejat de dones i amics. A més a més, en Ramón es va vincular definitivament i de forma integral amb les tendències republicanes i socialistes, properes a la línea ideològica àcrata.

En aquest context, convé recordar que en Ramón es va exiliar a causa del suport explícit del comandant amb l’aixecament militar republicà en contra del rei Alfons XIII en el context del fallit aixecament de Jaca. Des de l’aeròdrom de Cuatro Vientos el comandant Ramón Franco tenia l’objectiu d’atacar el Palau Reial de Madrid. En comptes d’això, en Ramón Franco es va enlairar amb un avió carregat de pamflets revolucionaris que va descarregar sobre els cels de Madrid. Com la sublevació no va tindre èxit, en Ramón va seguir volant fins arribar a Lisboa, on romangué un temps exiliat.

Amb la proclamació de la segona república (14 d’Abril de 1931) en Ramón Franco va poder retornar a Espanya, i fins i tot va obtenir càrrecs de responsabilitat a l’aparell administratiu de les forces de l’aire republicanes.

Però la “bomba”, per dir-ho d’alguna manera, estava per arribar. El Juny de 1931, en Ramón Franco va acceptar passar a formar part de les llistes electorals d’ERC. El 22 de Juny va fer un encès discurs a la Monumental on va criticar als “bisbes, banquers i generals” i va prometre la defensa de l’Estatut si sortia escollit diputat per Barcelona. Increïble venint del germà del futur caudillo d’Espanya.

A les eleccions generals en Ramón Franco fou escollit diputat al Congrés per les llistes d’ERC, no sense crear un important debat obert dins el partit per la conveniència de que en Ramón Franco fos diputat per les sigles del partit català.

franco ERC.jpg

Foto de 1931, on veiem en Ramón Franco acompanyat de Francesc Macià.

Al produir-se la insurrecció militar del 18 de Juliol en Ramón Franco es trobava a Washington, enviat com a agregat militar de la República a l’ambaixada espanyola als Estats Units. Segurament aquest és el moment més crític de la vida d’en Ramón Franco, al haver de decidir amb quin bàndol estava. Desprès d’alguns dubtes inicials, en Ramón va escollir la família per sobre dels seus principis ideològics, i va adherir-se a la causa feixista.

Un cop de tornada a Espanya, en Ramón fou nomenat cap de les forces aèries nacionals a les illes Balears pel seu germà Francisco. Cal explicar que a Mallorca era on es concentraven les forces aèries italianes enviades per Mussolini (les mateixes que van bombardejar Barcelona i altres poblacions catalanes).

Llavors va succeir l’inimaginable. L’octubre de l’any 1938 en Ramón Franco va morir en un accident aeri al estavellar-se el seu hidroavió durant una missió bèl·lica. No és l’única mort estranya en un accident aeri del bàndol franquista, com recordareu aquells que he llegit altres posts d’aquest mateix blog. Els generals Mola o Sanjurjo van patir accidents aeris similars.

La mort de Ramón podia ser una mort premeditada? Sabotatge? Un home que havia travessat l’oceà diversos cops, tot un as de l’aviació, podia perdre el control del seu aparell tan fàcilment, al mes d’octubre, a plena llum del dia, al mar mediterrani? Personalment, em costa una mica de creure.

Per acabar d’apropar-nos a la figura de Ramón Franco, us recomano que recupereu el genial escrit d’en Antoni Janer anomenat “Ramón Franco: el germà rebel del dictador” publicat per la revista Sàpiens a inicis de 2010.

Comparteix

  Comentaris

  • Amaiur

   27/03/2011 - 20:12

   Sempre acabes descobrint dades noves i interessants com la pertinença de Ramón Franco a les files d’ERC.
   En la línia de personatges freaks de l’Arqueòleg…. es pot llegir La Viuda de Rafael Castellano.

  • Ferran Vital

   27/03/2011 - 21:40

   Moltes gràcies Amaiur!! Sembla una broma que el germà del “Caudillo” fos diputat per ERC. La vida és ben estranya i dóna taaaaannntttteeees voltes…

  • Arqueòleg Glamurós

   27/03/2011 - 22:38

   Gràcies per l’enllaç, m’ha donat molta audiència! I sobretot gràcies per profunditzar en aquest curiosissim personatge!!

  • Ferran Vital

   27/03/2011 - 22:46

   És tot un plaer, benvolgut Arqueòleg! A part que el teu escrit té molta qualitat! Celebro que t’hagi agradat el post de’n Ramón Franco!

  • Salomó

   28/03/2011 - 20:48

   Recordo fa temps un gran article a Sàpiens sobre Ramon Franco

  • Ferran Vital

   29/03/2011 - 11:30

   Gràcies Salomó! Fixa’t que al darrer paràgraf ho menciono. Era un gran escrit del senyor Antoni Janer aparegut a gener o febrer de 2010.

  • xe bmw đời 2007

   21/10/2014 - 01:05

   xe bmw đời 2007

   Ramón Franco: el germà revolucionari del caudillo- Sapiens.cat

  • how are hemorrhoids removed

   27/11/2014 - 13:17

   how are hemorrhoids removed

   Ramón Franco: el germà revolucionari del caudillo- Sapiens.cat

  Escriu un comentari

  (*) Camps obligatoris

  *

  Normes d'ús