Caro data vermibus

La paraula cadàver la fem servir avui en dia per referir-nos a un cos inert, mort,  sense vida.

El curiós d’aquest mot és que al voltant del seu origen etimològic hi circula una llegenda ben curiosa. I és que segons aquesta llegenda urbana el mot cadàver prové del llatí “Caro data vermibus” que significa literalment “carn pels cucs”, en referència al procés de la carn humana un cop la persona ha mort. Segons aquesta teoria, el mot cadàver sorgeix d’un procés d’ajuntar les inicials de totes tres paraules per formar-ne una de nova: CAro-DAta-VERmibus.

Avui en dia sembla poc probable que aquesta llegenda sigui certa, ja que els romans tradicionalment incineraven els seus difunts, i tampoc s’ha trobat mai (que jo sàpiga) cap llosa funerària amb la inscripció “Caro data vermibus”.

Sembla ser que el mot cadàver prové de la forma llatina cado, que significa “caure” o “caigut”, tal i com defensà en Sant Isidre (o Isidor) de Sevilla als segles VI-VII d.C.

Pel que sembla, no fou fins l’alta edat mitja que es popularitzà la forma “Caro data vermibus” de forma intencionada, en una mena d’exercici lingüístic pseudo-esotèric  i se li va voler donar una antiguitat que no es correspon amb la realitat.

Comparteix

  Comentaris

  • Amaiur

   10/03/2011 - 12:30

   També des de molt jove m’interessa saber les arrels etimològiques de les paraules així com les dels noms, ara posem el nom als fills per que ens agrada però sempre he imaginat que al principi es posaven per donar una informació sobre la persona ó intentant transmetre alguna característica especial al fill.
   Molt interessant i gràcies.

  • Ferran Vital

   10/03/2011 - 12:49

   Moltes gràcies a tu, i ja m’has donat una nova idea pel blog! fins molt aviat!

  • Amaiur

   10/03/2011 - 13:24

   Ho he fet a propòsit.

  • Arqueòleg Glamurós

   10/03/2011 - 23:12

   Realment s’hauria de dir “Ossos pels arqueòlegs”!
   Finalment si ens deixen excavar la fosa, així que dintre de poc ja sabré de quin moment històric venen els meus estimats esquelets!

  • Ferran Vital

   11/03/2011 - 01:34

   Ohh Arqueòleg! ! Quina emoció! Jo vull saber de quina guerra són aquests esquelets! Me la jugo i aposto per guerra de Successió!

  Escriu un comentari

  (*) Camps obligatoris

  *

  Normes d'ús