La revolució neolítica (segona part)

L’expansió de la revolució neolítica

La revolució neolítica, tal i  com hem dit, s’originà al pròxim orient, i d’allà s’expandí arreu del mediterrani, de l’Àsia i l’Àfrica.

hacha neolitica arte prehistorico.jpg

Diferents eines i estris propis del neolític.

Però… com fou aquesta expansió? Actualment existeixen dues teories, una força més acceptada que l’altre:

 • Teoria autoctonista (o autòctona): defensa que la revolució neolítica sorgí de forma espontània i independent a cada indret. Avui aquesta teoria és marginal.
 • Teoria difusionista: aquesta defensa que el neolític s’expandí d’un punt central (pròxim orient) cap arreu. Aquesta teoria sembla més potent al confirmar-se per les evidències arqueològiques, que coincideixen cronològicament amb l’expansió del neolític des de Mesopotàmia i Palestina.

Si acceptem les tesis difusionistes com vàlides, convé explicar també els investigadors han establert dues grans vies d’expansió de la cultura neolítica, consistents en les vies de colonització o la aculturització.

L’aculturització defensa que  l’expansió de la cultura neolítica es produí per un procés de contacte entre els pobles veïns, que progressivament adaptaven el seu modus vivendi als paràmetres clàssics del neolític (sedentarisme, creixement demogràfic, aparició de la mineria en pous i galeries,primeres xarxes comercials…) de forma voluntària i pacífica.

Per la seva banda, la tesis colonitzadora defensa que els pobles neolítics (demogràficament i militarment més potents) expandien la seva cultura i forma de vida mitjançant l’ús de les armes i la violència.

mapa neolitic.jpg

Mapa de la difusió del neolític inicial a la península. Fixeu-vos que els pobladors neolítics busquen les zones litorals.

A Catalunya el neolític va fer acte de presència fa uns 6.000-5.000 anys, i els diferents jaciments arqueològics semblen demostrar que els assentaments neolítics més antics es troben a la línea de costa (sense cap dubte per influència de colons orientals), i d’allà la cultura neolítica s’anà expandint lentament cap l’interior del país, sense acabar d’abandonar les zones litorals. Aquest fet s’explica per les característiques del clima mediterrani i la varietat de cultius i bestiari que hi pot habitar.

Comparteix

  Comentaris

  • Arqueòleg Glamurós

   06/03/2011 - 12:37

   (sense cap dubte per influència de colons orientals)

   Home mira jo,si tinc uns quants dubtes sobre el tema:

   Així doncs els colons neolítics van venir de Çatal Huyuk en barca travessant el Mediterrani amb un pack de una cabra, una ovella un porc una vaca, blat i ordi i en arribar van obligar de forma violenta als pobres Mesolítics a sumar-se a la seva revolució? En plan: tu caçador fill de puta, o cultives o et rajo amb la meva dent de falç de 4cm? AL IGUAL!!!

   – Sabies que al jaciment mesolític de la Bauma del Serrat del Pont (Alta Garrotxa) trobem espècies vegetals protodomèstiques, ceràmica sense coure i una gran acumulació de molins de ma barquiformes? Igual resulta que tan idiotes no eren els mesolítics… igual resulta que les societats son capaces d’evolucionar sense necessitat de que una cultura superior els colonitzi!

   – Tu has estat mai al parc arqueològic de la Draga? Jo hi he excavat 2 anys. Es un poblat de cases de fusta i tovot: si això és una colònia de Çatal Huyuk… on son els temples? i les estàtues? i els carrers on s’entra pel sostre? i les pintures rupestres? A clar!!! Segurament això no els hi cabia a la barca… clar! clar!

   – Mai s’han fet estudis d’antropologia física que demostrin la presència d’estrangers al neolític cardial, ja que els tombes son escassíssimes. La única dada amb la qual es basa la caverna difusionista és que la ceràmica té la mateixa decoració (cardial). Llàstima que l’anàlisi del desgreixant de la pasta ens hagi donat sempre que s’empren minerals locals i no foranis.

   – Els anàlisis genètics de les espècies animals domèstiques ens estan donant filiacions amb espècies nordafricanes i franceses, MAI amb PPOO. no serà que hi havia COMERÇ en comptes d’invasions colonials en societats amb una demografia escassíssima?

  • Arqueòleg Glamurós

   06/03/2011 - 12:44

   Podria arribar a acceptar un “difusionsime light per aculturació”, dins de xarxes comercials i de parentesc. Ara, plantejar una colonització de PPOO al igual!!

   És un tema molt obert i en procés de discussió, on encara tenim molt a investigar . Però ja et dic jo quei la teoria autoctonista no és tan minoritària! El que és evident és que amb el dogma nacionalista-ultraconservador de “les societats només evolucionen a base d’invasions de cultures superiors” es una mamarratxada que no s’adiu en absolut amb la prehistòria!

   Això si: per moltes evidències que posin en dubte el dogma colonial la UB seguirà sent un baluard inexpugnable del difusionisme irredempt!

  • Ferran Vital

   06/03/2011 - 13:22

   Un moment Arqueòleg! En cap moment he dit que a Catalunya i la resta del litoral hi hagi hagut una colonització militarista. De fet, jo penso que el procés al litoral ve lligat de la mà d’una xarxa de comerciants provinents dels PPOO i/o altres indrets del mediterrani oriental ja neolítics (Itàlia, França…) i establerts al litoral peninsular, no necessàriament arribats en barques!

   La teoria difusionista sembla avalada per les evidències arqueològiques, però jo no dic en cap moment que aquesta sigui una veritat única i absoluta (mai m’han agradat gaire les veritats úniques) però pel poc que conec, i les converses amb amics que es dediquen a l’arqueologia prehistòrica sembla que la teoria difusionista és la més acceptada internacionalment.

   Pot ser que hi haguessin focus autòctons (com tu dius a la Garrotxa, a la Draga o a la serra de Javalambre (Terol) que desenvolupessin una tecnologia pròpia? segur que si. De fet, els mesolítics ja havien domesticat els gossos, per què no les ovelles? Ara bé, crec que el contacte comercial entre els pobles neolítics comportava també intercanvis culturals, tecnològics i qui sap si socials.

   Per últim, i pot ser que m’equivoqui, que els habitants del litoral ibèric tenim més e comú antropològicament parlant amb els pobles del proper orient, sud d’Itàlia, Grècia i nord d’Àfrica que no pas amb els escandinaus, per molta UE que ens hi uneixi. Això es veu referendat per anys d’història comuna (colònies fenícies, greges, imperi romà, Dar el-Islam…) per què no pot ser que el mediterrani es convertís ja en una autopista comercial al neolític?

   PD: La UB té millor classificació que la UAB al rànquing d’universitats, elis, elis (trobo estúpid perpetuar el debat UB-UAB i el pique tant estúpid entre les facultats d’història de la UB i la UAB…millor que fem feina plegats en comptes de buscar les diferències entre una facultat o un altre.

  • Arqueòleg Glamurós

   07/03/2011 - 14:23

   jajaja val! Jo porto anys excavant amb gent de la UB! Ho juro!!
   No dic que ho diguis tu concretament, però si que ho he sentit dir a alguns arqueòlegs i professors difusionistes que plantegen l’arribada del neolític exactament igual que la romanització amb els ibers.

   Als congressos de neolític hi ha una tensió i una violència entre els dos grups fins a tal extrem que conec casos de jaciments mesolítics amb evidències de protodomesticació que no s’han atrevit a publicar-los per por a la reacció agressiva del bàndol majoritari.

   Jo tinc moltes esperances en els estudis genètics, de la mateixa forma que ens han permès desxifrar el genoma neanderthal i trencar el mite de que mai s’havien creuat amb cromanyons!

  • Amaiur

   07/03/2011 - 17:10

   Mai hagés imaginat que ser arqueòleg fora tan arriscat , no…. si a la fi Indiana Jones era real !!!!!!. Sense conyes no m’ha quedat res clar, però ja se sap que en arqueologia sempre hi ha una teoria que desmunta l’anterior.
   Molt interessants i estimulants les diferencies d’opinions

  Escriu un comentari

  (*) Camps obligatoris

  *

  Normes d'ús